Обичате ли течен шоколад? Но не готовият по рафтовете в магазина, а онзи от старите тетрадки на нашите майки, който всички толкова обичахме и се забърква за минути. Вкусът е несравнимо по-добър!
Наскоро с нашите страхотни съседи си направихме вече традиционното палачинкено-неделно парти и едното семейство донесе домашен течен шоколад. Когато го опитах се почувствах като критика в любимото филмче Рататуи, който опитваше рататуито на Реми. Върнах се за миг в детството ми, когато мама приготвяше шоколад за мен и брат ми. Трябваше непременно да го приготвя за децата, за да познават и те вкуса му. Най-хубавото нещо е, че се прави много лесно. От това количество ще получите 3-4 малки бурканчета домашен течен шоколад. Ето процеса, стъпка, по стъпка.
Продукти:
250 г сухо мляко
4 с.л. качествено натурално какао (др. Откер)
200 мл. вода
220 г кристална захар
100 г масло
Смесете в купа сухото мляко и натуралното какао и хубаво разбъркайте, така че да се смесят много добре.
Налейте 200 мл. вода в тенджерка, добавете захарта и я сложете на бавен огън на котлона. Бъркайте, докато се стопи. След това добавете маслото.
Отново разбъркайте, докато се стопи. Свалете тенджерката от котлона и изсипете в нея сухата смес от сухо мляко и какао.
Бъркайте енергично с бъркалка, докато сместа стане хомогенна.
След като хубаво сте я разбъркали прекарайте шоколада през цедка, за да се уверите, че не са останали никакви бучици и е станала гладка. Налейте в буркани с капак и оставете добре да изстине.
След като хубаво сте я разбъркали прекарайте шоколада през цедка, за да се уверите, че не са останали никакви бучици и е станала гладка. Налейте в буркани с капак и оставете добре да изстине.
При добре затворени капаци шоколадът може да издържи до 2 седмици.
Поднесете намазан върху палачинки, филия хляб или бисквити.
Да ви е сладко!
Ани, ако ми кажеш откъде да си намеря сухо мляко, ще го направя непременно. Не само защото изглежда чудесно при теб, а защото не познавам вкуса му (не се е приготвял вкъщи). :) Само да попитам - не се ли получава много течен? И да не стана досадна, ама да ти кажа - направо се влюбих в кърпичката ти и тези лилави цветчета...
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила Ани! :)
Гери, мила, сухо мляко се продава в опаковки по 50 г на марката Bioset. Има ги при подправките в големите хипермаркети. Ако наистина не си го опитвала много си изпуснала като дете. Вкусът е страхотен! Да, не е толкова гъст като Нутела, но се маже идеално на филия :) Кърпичката ще ти кажа от къде е. В The mall срещу Карфур има едно магазинче до магазина на Brabantia, продават много различни по вид кърпи и тишлайфери и всичките са страхотни! Прегръдки
ИзтриванеЗлатна си! Благодаря ти, мила Ани! :)
ИзтриванеАз редонно си правя домашен шоколад прибавям и прясно мляко захарта заменям със стевия фруктоза или кафява захар страхотен е!
ОтговорИзтриванеДа, това е диетичния вариант. Аз търсех точно този вкус от детството ни, който човек си спомня още с първата лъжица :) Поздрави
ИзтриванеИ на мен ми е непознат вкуса на домашен течен шоколад . Баба и мама правеха сладка... Ами ако се сложи на котлона след като всички съставки се смесят, за да стане по-гъстичко? Това ще промени ли вкуса Ани?
ОтговорИзтриванеВиолка, бързам да докладвам, че го приготвих вечерта. На другия ден сутринта го сложих в хладилника и до вечерта беше се сгъстил. Опитайте го, страхотен е!
ИзтриванеЕдин от вкусовете на детството. Тези, които не са го опитвали не знаят какво са изпуснали като малки. Аз от миналата година си го приготвям и често се връщам в детството.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ани!
Габриела, здравейте, и добре дошла! :) Абсолютно сте права! Това е един емблематичен вкус, с който нашето поколение е израснал. Така наречената комфортна храна, особено намазан на домашни палачинки :))) Поздрави и благодаря!
ИзтриванеАни,уцели ни право в сърцето с тази рецепта! Благодарим ти и още утре ще направим това сладко изкушение! Стефи и Момчи :)
ИзтриванеЗдравейте Стефи и Момчи и добре дошли в моята кухня :) Много се радвам, че рецептата ви харесва. Ще очаквам с нетърпение отзивите ви, след като се насладите на това божествено сладко изкушение! :) Сърдечни поздрави
ИзтриванеЗдравей, рецептата звучи чудесно и смятам при първа възможност да я приготвя. Искам само да попитам дали ще се получи добре, ако добавя лешници?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Донка, можете да ги добавите накрая, когато е готов.
ИзтриванеБлагодаря за прекрасната рецепта!!! Снощи за първи път приготвихме с децата ми течен шоколад и останахме безкрайно доволни. Наистина е лесно,бързо ,а за вкуса няма спор :-)!
ОтговорИзтриванеВкусът от детството ни, нали? Уникален е! Много се радвам, че ви е харесал! :)
ИзтриванеЗдравей, Ани! Днес направих шоколада и стана чудесен! Преди време вкъщи пробвахме да си направим по друга рецепта и нищо не стана ... Вече само така ще го приготвям. Благодаря за точната рецепта :)
ОтговорИзтриванеbranka, радвам се, че сте се насладили на този прекрасен, истински вкус на шоколада. Несравнимо по-вкусен е от купешкия :) Поздрави
ИзтриванеЗдравейте на всички тук.сега си лежах и ми се прияде течен шоколад написах в нета и ми излезна тази прекрасна рецепта.мисля да ида до магазина и да си набавя продуктите и веднага да го правя.нямам търпение да стана отново дете.
ОтговорИзтриванеЗдравей Дани. Надявам се, че моят шоколад е успял да те телепортира в детството ;)
ИзтриванеЗдравей Дани. Надявам се, че моят шоколад е успял да те телепортира в детството ;)
ИзтриванеЗaпочнaх дa го прaвя...Искaм и синът ми дa вкуси от моето детство....Блaгодaря
ОтговорИзтриване:))) Помните ли колко безумно вкусен беше нашият шоколад? Не като днешните, купешки варианти в магазина. Една лъжица и се връщаш в детството :)))
Изтриване1 пак. ванилия
ОтговорИзтриване1/2 ч.л. есенция ром
:)
Здравей, Ани. ще ми се да покрия торта с течен домашен шоколад, но за целта искам консистенцията на крема да се получи малко по-редичка. Кое да увелича от съставките - водата или маслото???
ОтговорИзтриванеЗдравейте, напрвих шоколад по вашата рецепта и стана много вкусен. Рецептата е страхотна. Искам да ви попитам дали ше се получи ако кравехо масло се замени с какаово или колосово масло или смес от двете?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, много се радвам, че домашният шоколад ви е харесал.
ИзтриванеНе съм опитвала с кокосово масло. Като цяло неговата консистенция е по-различна. Опитайте и споделете резултата.
Чудесна рецепта! Благодаря :) Вторият път добавих и две пълни лъжици лешников тахан, също се получи добре.
ОтговорИзтриванеЗдравей прекрасница.
ОтговорИзтриванеМога ли да използвам бебешко сухо мляко. Т.е. адаптирано?
Не пиле. Сухо мляко трябва. :)
ИзтриванеЗдравейте възможно ли е вместо бялата захар да замени с кокосова?
ОтговорИзтриванеДа ви призная никога не съм ползвала в сладкарството кокосова захар и нямам наблюдения как се държи.
ИзтриванеЗдравейте,Ани☺
ОтговорИзтриванеТъкмо вчера правих този невероятен десерт,с вкус от моето детство.
Използвах сухо мляко на Биосет. Но трябва да призная,че на времето,когато го правихме с мама,използвахме сухо мляко Лактан и беше с много по-добро кочество и вкус.
Но за жалост не го открих никъде.😒
В аптеката имат бебешко Лактана,но едва ли е същото...
Получи ли се вкусът от детството?
Изтриване