Търсене в този блог

събота, 6 септември 2014 г.

Как да си направим домашен течен шоколад

  Обичате ли течен шоколад? Но не готовият по рафтовете в магазина, а онзи от старите тетрадки на нашите майки, който всички толкова обичахме и се забърква за минути. Вкусът е несравнимо по-добър! 
   Наскоро с нашите страхотни съседи си направихме вече традиционното палачинкено-неделно парти и едното семейство донесе домашен течен шоколад. Когато го опитах се почувствах като критика в любимото филмче Рататуи, който опитваше рататуито на Реми. Върнах се за миг в детството ми, когато мама приготвяше шоколад за мен и брат ми. Трябваше непременно да го приготвя за децата, за да познават и те вкуса му. Най-хубавото нещо е, че се прави много лесно. От това количество ще получите 3-4 малки бурканчета домашен течен шоколад. Ето процеса, стъпка, по стъпка.


Продукти:

250 г сухо мляко
4 с.л. качествено натурално какао (др. Откер)
200 мл. вода
220 г кристална захар
100 г масло


Смесете в купа сухото мляко и натуралното какао и хубаво разбъркайте, така че да се смесят много добре.


Налейте 200 мл. вода в тенджерка, добавете захарта и я сложете на бавен огън на котлона. Бъркайте, докато се стопи. След това добавете маслото. 


Отново разбъркайте, докато се стопи. Свалете тенджерката от котлона и изсипете в нея сухата смес от сухо мляко и какао. 


Бъркайте енергично с бъркалка, докато сместа стане хомогенна.


След като хубаво сте я разбъркали прекарайте шоколада през цедка, за да се уверите, че не са останали никакви бучици и е станала гладка. Налейте в буркани с капак и оставете добре да изстине. 


При добре затворени капаци шоколадът може да издържи до 2 седмици.
Поднесете намазан върху палачинки, филия хляб или бисквити.


Да ви е сладко! 

33 коментара:

  1. Ани, ако ми кажеш откъде да си намеря сухо мляко, ще го направя непременно. Не само защото изглежда чудесно при теб, а защото не познавам вкуса му (не се е приготвял вкъщи). :) Само да попитам - не се ли получава много течен? И да не стана досадна, ама да ти кажа - направо се влюбих в кърпичката ти и тези лилави цветчета...
    Поздрави, мила Ани! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, мила, сухо мляко се продава в опаковки по 50 г на марката Bioset. Има ги при подправките в големите хипермаркети. Ако наистина не си го опитвала много си изпуснала като дете. Вкусът е страхотен! Да, не е толкова гъст като Нутела, но се маже идеално на филия :) Кърпичката ще ти кажа от къде е. В The mall срещу Карфур има едно магазинче до магазина на Brabantia, продават много различни по вид кърпи и тишлайфери и всичките са страхотни! Прегръдки

      Изтриване
    2. Златна си! Благодаря ти, мила Ани! :)

      Изтриване
  2. Аз редонно си правя домашен шоколад прибавям и прясно мляко захарта заменям със стевия фруктоза или кафява захар страхотен е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, това е диетичния вариант. Аз търсех точно този вкус от детството ни, който човек си спомня още с първата лъжица :) Поздрави

      Изтриване
  3. И на мен ми е непознат вкуса на домашен течен шоколад . Баба и мама правеха сладка... Ами ако се сложи на котлона след като всички съставки се смесят, за да стане по-гъстичко? Това ще промени ли вкуса Ани?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виолка, бързам да докладвам, че го приготвих вечерта. На другия ден сутринта го сложих в хладилника и до вечерта беше се сгъстил. Опитайте го, страхотен е!

      Изтриване
  4. Един от вкусовете на детството. Тези, които не са го опитвали не знаят какво са изпуснали като малки. Аз от миналата година си го приготвям и често се връщам в детството.
    Поздрави, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габриела, здравейте, и добре дошла! :) Абсолютно сте права! Това е един емблематичен вкус, с който нашето поколение е израснал. Така наречената комфортна храна, особено намазан на домашни палачинки :))) Поздрави и благодаря!

      Изтриване
    2. Ани,уцели ни право в сърцето с тази рецепта! Благодарим ти и още утре ще направим това сладко изкушение! Стефи и Момчи :)

      Изтриване
    3. Здравейте Стефи и Момчи и добре дошли в моята кухня :) Много се радвам, че рецептата ви харесва. Ще очаквам с нетърпение отзивите ви, след като се насладите на това божествено сладко изкушение! :) Сърдечни поздрави

      Изтриване
  5. Здравей, рецептата звучи чудесно и смятам при първа възможност да я приготвя. Искам само да попитам дали ще се получи добре, ако добавя лешници?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Донка, можете да ги добавите накрая, когато е готов.

      Изтриване
  6. Благодаря за прекрасната рецепта!!! Снощи за първи път приготвихме с децата ми течен шоколад и останахме безкрайно доволни. Наистина е лесно,бързо ,а за вкуса няма спор :-)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусът от детството ни, нали? Уникален е! Много се радвам, че ви е харесал! :)

      Изтриване
  7. Здравей, Ани! Днес направих шоколада и стана чудесен! Преди време вкъщи пробвахме да си направим по друга рецепта и нищо не стана ... Вече само така ще го приготвям. Благодаря за точната рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. branka, радвам се, че сте се насладили на този прекрасен, истински вкус на шоколада. Несравнимо по-вкусен е от купешкия :) Поздрави

      Изтриване
  8. Здравейте на всички тук.сега си лежах и ми се прияде течен шоколад написах в нета и ми излезна тази прекрасна рецепта.мисля да ида до магазина и да си набавя продуктите и веднага да го правя.нямам търпение да стана отново дете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Дани. Надявам се, че моят шоколад е успял да те телепортира в детството ;)

      Изтриване
    2. Здравей Дани. Надявам се, че моят шоколад е успял да те телепортира в детството ;)

      Изтриване
  9. Зaпочнaх дa го прaвя...Искaм и синът ми дa вкуси от моето детство....Блaгодaря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Помните ли колко безумно вкусен беше нашият шоколад? Не като днешните, купешки варианти в магазина. Една лъжица и се връщаш в детството :)))

      Изтриване
  10. 1 пак. ванилия
    1/2 ч.л. есенция ром
    :)

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей, Ани. ще ми се да покрия торта с течен домашен шоколад, но за целта искам консистенцията на крема да се получи малко по-редичка. Кое да увелича от съставките - водата или маслото???

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, напрвих шоколад по вашата рецепта и стана много вкусен. Рецептата е страхотна. Искам да ви попитам дали ше се получи ако кравехо масло се замени с какаово или колосово масло или смес от двете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много се радвам, че домашният шоколад ви е харесал.
      Не съм опитвала с кокосово масло. Като цяло неговата консистенция е по-различна. Опитайте и споделете резултата.

      Изтриване
  13. Чудесна рецепта! Благодаря :) Вторият път добавих и две пълни лъжици лешников тахан, също се получи добре.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей прекрасница.
    Мога ли да използвам бебешко сухо мляко. Т.е. адаптирано?

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте възможно ли е вместо бялата захар да замени с кокосова?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви призная никога не съм ползвала в сладкарството кокосова захар и нямам наблюдения как се държи.

      Изтриване
  16. Здравейте,Ани☺
    Тъкмо вчера правих този невероятен десерт,с вкус от моето детство.
    Използвах сухо мляко на Биосет. Но трябва да призная,че на времето,когато го правихме с мама,използвахме сухо мляко Лактан и беше с много по-добро кочество и вкус.
    Но за жалост не го открих никъде.😒
    В аптеката имат бебешко Лактана,но едва ли е същото...

    ОтговорИзтриване