Това е един много вкусен, есенен десерт, който може да се приготви с най-различни плодове. Аз избрах с любимите ми сини сливи, които в момента са в сезон. За максимално добър вкус ги изпекох предварително с мед и орехи. Маслената подложка и сочните плодове, в комбинация с хрупкави орехи са удоволствие с всяка хапка. Приготвя се много бързо и е чудесен избор за десерт за гости.
125 гр. меко масло
50 гр. захар
200 гр. брашно
1 яйце
7-8 сини сливи
3-4 с.л. мед
50 гр. натрошени орехи
1 малко яйце за намазване
Загрейте фурната на 200 градуса.
Сложете в купа брашното и захарта. Нарежете на малки парчета маслото и претрийте с ръце, докато получите фини маслени трохи. Добавете яйцето и разбъркайте. Ако сместа ви се стори ронлива добавете 1 с.л. вода и оформете на топка тесто. Увийте го в стреч фолио и охладете за половин час, докато изпечете сливите.
Измийте и нарежете сливите. Отделете костилките. Поставете ги в тава и ги покапете с мед. След това поръсете с натрошени орехи. Ако ги обичате по-фини може да ги смелите в блендер. Аз ги нарязах с нож. Печете сливите на 200 градуса, докато омекнат и потъмнеят. Намалете фурната на 180 градуса.
Разточете тестото върху хартия за печене, във формата на кръг. Не се старайте да е равномерен. Колкото по-груп и селски вид има, толкова по-естествено и хубаво стои. Подредете печените сини сливи по средата, като оставяте около 2 см свободен ръб по края.
Внимателно прехвърлете галета, заедно с хартията за печене в тавата и внимателно завийте краищата навътре, като леко прищипвате.
Разбийте едно малко яйце и намажете отстрани кората. Печете на 180 градуса около половин час, докато добие златист загар.
Да ви е сладко!
Удари ме направо в сърцето, любим плод в любим десерт! Приказни снимки! Прегръдка от мен!
ОтговорИзтриванеПоли :)) много се радвам, че ти харесва. И на мен ми е много любим, с какви ли плодове не съм го правила и винаги ми харесва. Прегръдки
ИзтриванеАни, перфектна комбинация и изпълнение!
ОтговорИзтриванеМного си мила Весе, благодаря ти.
ИзтриванеАничка, ама чудесен ти се е получил! Ухае на есен при теб, много даже... :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери много си мила, благодаря ти :)
ИзтриванеЧудесен есенен десерт, Ани, с ухание на масло!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дани, много обичам комбинацията маслено тесто и плодове.Поздрави
Изтриванестрахотен десерт, поздравления! въпрос - колко време може да се съхранява галетът?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, аз го покривам със стреч фолио и издържа до 2 дни. Повече не се задържа у дома :)))
ИзтриванеГалетът винаги ми е бил фаворит сред десертите...има такова съвършенство и баланс в комбинацията между визуална простота и вкусово съвършенство.....
ОтговорИзтриванеПрекрасен сливов галет,Ани!
Толкова си права Милена, много добре си го описала. И на мен ми е от любимите десерти. Бърз, лесен и вкусен. Поздрави
ИзтриванеГалетът може да се приготви и със сурови сливи и кафява захар.Баща ми е дългогодишен пчелар и никога не загрява меда, дори изчаква чаят да изстине и тогава го добавя.Топлинно обработен той губи всички ценни съставки.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Здравейте Елена, по принцип сте права. Може да се приготви и със сурови сливи и захар, но аз съм го правила така и мога да ви споделя, че е в пъти по-вкусен, когато сливите са печени предварително. А що се отнася до меда сте права. Знам ги тези неща, но в случая, според мен, галетът е по-здравословен с мед, отколкото със захар. Играе ролята на подсладител. Въпрос на предпочитание. Поздрави
ИзтриванеСтрахотни нови рецепти, Ани ...
ОтговорИзтриванетортата ти е разкошна, а галетът е вълшебен!
Поздрави за теб и хубава есен.
Дианка, благодаря ти много. Радвам се, че се отби и ти харесват. Прегръдки
ИзтриванеСладкишът е невероятен - вкусен и много ароматен. Аз го приготвям доста често с ябълки и стана любим на семейството. Благодаря за рецептата! :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че десертът ви е харесал. Бързо, лесно и вкусно! ;)
ИзтриванеГалетът е във фурната е и се пече със сливи:) и вече нямам търпение да го опитам. Сигурна съм, че ще ни хареса и съвсем скоро ще го пробваме и с ябълки.
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко Силвия :) Сигурна съм, че и с ябълки ще бъде вдъхновяващо вкусен!
ИзтриванеА дали може да се приготви с праскови? И ако тази рецепта не е подходяща, дали бихте ме насочили към такава?
ОтговорИзтриванеГалет!Звучи предизвикателно,набавям продуктите и се заемам:)
ОтговорИзтриване