четвъртък, 25 септември 2014 г.

Галет с печени сини сливи и орехи

    Това е един много вкусен, есенен десерт, който може да се приготви с най-различни плодове. Аз избрах с любимите ми сини сливи, които в момента са в сезон. За максимално добър вкус ги изпекох предварително с мед и орехи. Маслената подложка и сочните плодове, в комбинация с хрупкави орехи са удоволствие с всяка хапка. Приготвя се много бързо и е чудесен избор за десерт за гости. 


Продукти:

125 гр. меко масло
50 гр. захар
200 гр. брашно
1 яйце

7-8 сини сливи
3-4 с.л. мед
50 гр. натрошени орехи

1 малко яйце за намазване


Загрейте фурната на 200 градуса.
Сложете в купа брашното и захарта. Нарежете на малки парчета маслото и претрийте с ръце, докато получите фини маслени трохи. Добавете яйцето и разбъркайте. Ако сместа ви се стори ронлива добавете 1 с.л. вода и оформете на топка тесто. Увийте го в стреч фолио и охладете за половин час, докато изпечете сливите. 
Измийте и нарежете сливите. Отделете костилките. Поставете ги в тава и ги покапете с мед. След това поръсете с натрошени орехи. Ако ги обичате по-фини може да ги смелите в блендер. Аз ги нарязах с нож. Печете сливите на 200 градуса, докато омекнат и потъмнеят. Намалете фурната на 180 градуса.
Разточете тестото върху хартия за печене, във формата на кръг. Не се старайте да е равномерен. Колкото по-груп и селски вид има, толкова по-естествено и хубаво стои. Подредете печените сини сливи по средата, като оставяте около 2 см свободен ръб по края. 


Внимателно прехвърлете галета, заедно с хартията за печене в тавата и внимателно завийте краищата навътре, като леко прищипвате. 


Разбийте едно малко яйце и намажете отстрани кората. Печете на 180 градуса около половин час, докато добие златист загар.


Да ви е сладко!

20 коментара:

  1. Удари ме направо в сърцето, любим плод в любим десерт! Приказни снимки! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поли :)) много се радвам, че ти харесва. И на мен ми е много любим, с какви ли плодове не съм го правила и винаги ми харесва. Прегръдки

      Изтриване
  2. Ани, перфектна комбинация и изпълнение!

    ОтговорИзтриване
  3. Аничка, ама чудесен ти се е получил! Ухае на есен при теб, много даже... :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери много си мила, благодаря ти :)

      Изтриване
  4. Чудесен есенен десерт, Ани, с ухание на масло!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много обичам комбинацията маслено тесто и плодове.Поздрави

      Изтриване
  5. страхотен десерт, поздравления! въпрос - колко време може да се съхранява галетът?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз го покривам със стреч фолио и издържа до 2 дни. Повече не се задържа у дома :)))

      Изтриване
  6. Галетът винаги ми е бил фаворит сред десертите...има такова съвършенство и баланс в комбинацията между визуална простота и вкусово съвършенство.....
    Прекрасен сливов галет,Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова си права Милена, много добре си го описала. И на мен ми е от любимите десерти. Бърз, лесен и вкусен. Поздрави

      Изтриване
  7. Галетът може да се приготви и със сурови сливи и кафява захар.Баща ми е дългогодишен пчелар и никога не загрява меда, дори изчаква чаят да изстине и тогава го добавя.Топлинно обработен той губи всички ценни съставки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Елена, по принцип сте права. Може да се приготви и със сурови сливи и захар, но аз съм го правила така и мога да ви споделя, че е в пъти по-вкусен, когато сливите са печени предварително. А що се отнася до меда сте права. Знам ги тези неща, но в случая, според мен, галетът е по-здравословен с мед, отколкото със захар. Играе ролята на подсладител. Въпрос на предпочитание. Поздрави

      Изтриване
  8. Страхотни нови рецепти, Ани ...
    тортата ти е разкошна, а галетът е вълшебен!
    Поздрави за теб и хубава есен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря ти много. Радвам се, че се отби и ти харесват. Прегръдки

      Изтриване
  9. Сладкишът е невероятен - вкусен и много ароматен. Аз го приготвям доста често с ябълки и стана любим на семейството. Благодаря за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че десертът ви е харесал. Бързо, лесно и вкусно! ;)

      Изтриване
  10. Силвия Димирева25 октомври 2016 г., 14:02

    Галетът е във фурната е и се пече със сливи:) и вече нямам търпение да го опитам. Сигурна съм, че ще ни хареса и съвсем скоро ще го пробваме и с ябълки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко Силвия :) Сигурна съм, че и с ябълки ще бъде вдъхновяващо вкусен!

      Изтриване