Ако вече сте опитали моята Запеканка с червени чушки, сирене и риган и ви е харесала, то тогава непременно опитайте и новото ми предложение - Запеканка с печени червени чушки, сирене и кашкавал. Разликата е в това, че изпекох чушките цели, а след това ги овалях в брашно и ги редувах със сместа от заливката, състояща се от яйца, сирене, кашкавал, заквасена сметана и магданоз. Финалният щрих е хрупкава кашкавалена коричка за разкош. Много апетитно ястие се получи. Надявам се и на вас да хареса. А ако имате сач можете да ги изпечете като Люси.
10 бр. големи червени чушки
брашно за овалване
продукти за заливката:
3 яйца
100 г настърган кашкавал
100 г краве сирене
3 с.л. заквасена сметана
връзка пресен магданоз
черен пипер
сол
100 г кашкавал за поръсване отгоре
Изтърбушете чушките от семките и дръжките. Изпечете ги на грил или във фурната и ги обелете цели.
През това време пригответе заливката като разбиете яйцата в купа и добавете настъргания кашкавал и натрошеното на ситно сирене. Сложете заквасена сметана и поръсете с черен пипер и сол. Разбъркайте добре.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Вземете йена или тава. Топнете чушките в брашно и ги подредете на дъното на съда. Отгоре разпределете половината заливка. Повторете с втори ред оваляни в брашно чушки
и завършете с втората половина от заливката.
Печете ястието в загрята фурна, докато стегне, след това поръсете с настърган кашкавал и запечете още малко, докато добие хрупкава коричка. Поднесете топло.
Чудесно! Това е прекрасно лятно ястие, браво! Само името не ми харесва. Ненавиждам тази руска дума. И никак не подхожда на този разкош, който си направила. Мое мнение, не го налагам, само споделям.
ОтговорИзтриванеЙолинце, какво й е на думата мило? Не се сещам за по-подходяща за такава измислица :))) Но пък съм сигурна, че много ще ти хареса :) Целувки
ИзтриванеТъкмо сега попаднах на това лесно и вкусно предложение за гретен. И тъй като пак сме в сезона на печените чушки, ще го направя още днес... А за думичката "запеканка"... аз също не я харесвам като звучене и не я ползвам. :) Гретен или нашенското огретен е подходящо определение за подобни ястия. Идва от френското "au gratin" и се отнася за всяко всяко ястие, залято или покрито със сирене, кашкавал, мляко, сметана, смесени с бучки масло. Задължително е приготвено във фурна, запечено до златиста коричка.
ИзтриванеСтрахотна идея, още довечера ше го спретна, че имам едни готови изпечени и обелени чушки в хладилника! А относно името - аз директно си го кръстих "Мързеливи чушки бюрек на фурна"
ИзтриванеБиби
PS Към Йоли - спeциални поздрави от мен и те подкрепям изцяло за думата "ЗАПЕКАНКА" :))
Здравейте! Надявам се, че ястието ви е харесало. Името е без значение, за мен вкусът важен!
ИзтриванеОще един чудесен вариант на тази запеканка! Лесно и вкусно лятно предложение!
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица, Ани!
Тили, благодаря ти. Лесно е като изключим печенето на чушките, но мен и това не ме затормозява. Слагам ги на парти грила навън, махам само решетката и си се пекат, а аз през това време си върша друга работа и от време на време ги обръщам.
ИзтриванеМного апетитно и сочно, Ани!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Весе :) Радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеО,да,това съм го правила по рецепта на Илианка,много вкусно се получава наистина.Страхотно съблазнително е и в твое изпълнение,Ани!Благодаря ти,че ми го припомни,довечера ще го хапнем отново.
ОтговорИзтриванеРосче, и Илианка ли го има, трябва да отскоча при нея да го видя. Аз се вдъхнових от Люси на свой ред :))Да ви е сладко :) Предай нататък!
ИзтриванеАни, определено ме спечели с тази кашкавалена коричка, изглежда ужасно вкусно!
ОтговорИзтриванеА днес правих и печени чушки с доматен сос - вдъхновена от теб. ;)
Прегръдки, Ани!
Гери, хихи, чушките с доматен сос са си класика лятото. Особено да си топнеш хлебчето в него...ммм. Прегръщам те
ИзтриванеПоздравления за идеята.....подходяща рецепта за есента, да уважим нейния прекрасен дар - червените чушки! и само да вметна, че "запеканка" не е точно руска дума....българска си е. Руската дума е печенье и в руския език рядко се използва наставката -нка, както и предстваката из- в смисълът заложен в горната думичка...Но това са подробности....:) Още веднъж Поздравления!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, беше ми много приятно да прочета уточнението ви за думата "запеканка". Значи все пак си е българска, така ли излиза? :) Живот и здраве ще понавлезна и аз в руския език, защото искам дъщеря ми да го учи :)
ИзтриванеMnogo dobre izglegda.Probvam gi.
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко! Благодаря :)
Изтриване3 яйца и 3 с.л. сметана са единствените течни съставки за заливката? Не е ли малко, като гледам на снимките какво количество излиза?
ОтговорИзтриванеНе, не е малко. Добавят се и сирене и кашкавал. Количеството е точно като за йената, която виждате на снимките.
ИзтриванеPrekrasno shte go napravq oshte tazi vecher
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви дадох идея :) Много вкусно се получава!
ИзтриванеЗдравей, Ани, разглеждайки сайта на Лора и Стоян попаднах на твоята запеканка.
ОтговорИзтриванеПредставена е естествено от друг човек, но снимките са твоите :
http://www.bonapeti.bg/recepti/Zapekanka-s-pecheni-cherveni-chushki-sirene-i-kashkaval/
Видяха ми се познати :)
Благодаря ти мила Дани, че ми сигнализира. Писах съобщение директно на момичето, което я е качило с молба да я свали или да замени снимките със свои. Ще видим дали ще се отзове.
ИзтриванеМисля да пробвам рецептата. Само не разбрах дъното на тавата маже ли се със сместта или с мазнина?
ОтговорИзтриванеНе, не се маже с нищо. Първият ред са топнати в брашно чушки.
ИзтриванеНе, не се маже с нищо. Първият ред са топнати в брашно чушки.
ИзтриванеЗа втори път я правя - много ми хареса.
ОтговорИзтриванеТова може само да ме радва :) Благодаря ви, че споделихте!
ИзтриванеПрекрасно ястие! Благодаря! (Нямам време да се регистрирам, затова като Анонимен пиша.)
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко! :) Много се радвам, че ястието ви е допаднало :)
ИзтриванеЗдравейте,много ми хареса вашата рецепта но се чудя дали ако сложа йената (тавичка ) в загрята фурна няма да се спука.Моля пишете ми за да не разваля всичко на финала.Благодаря.
ОтговорИзтриванеПо принцип сте права, но ако йената не е ледена няма проблем.
ИзтриванеБлагодаря Ани,направих ги вече,резултата е страхотен.Бъдете здрава.
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко :))
ИзтриванеБлагодаря Ви за вкусната рецепта! Бързо,лесно,вкусно!
ОтговорИзтриване