Търсене в този блог

неделя, 14 септември 2014 г.

Запеканка с печени червени чушки, сирене и кашкавал, II-ри вид

     Ако вече сте опитали моята Запеканка с червени чушки, сирене и риган и ви е харесала, то тогава непременно опитайте и новото ми предложение - Запеканка с печени червени чушки, сирене и кашкавал. Разликата е в това, че изпекох чушките цели, а след това ги овалях в брашно и ги редувах със сместа от заливката, състояща се от яйца, сирене, кашкавал, заквасена сметана и магданоз. Финалният щрих е хрупкава кашкавалена коричка за разкош. Много апетитно ястие се получи. Надявам се и на вас да хареса. А ако имате сач можете да ги изпечете като Люси.


Продукти:

10 бр. големи червени чушки
брашно за овалване

продукти за заливката:

3 яйца
100 г настърган кашкавал
100 г краве сирене
3 с.л. заквасена сметана
връзка пресен магданоз
черен пипер
сол

100 г кашкавал за поръсване отгоре


Изтърбушете чушките от семките и дръжките. Изпечете ги на грил или във фурната и ги обелете цели. 
През това време пригответе заливката като разбиете яйцата в купа и добавете настъргания кашкавал и натрошеното на ситно сирене. Сложете заквасена сметана и поръсете с черен пипер и сол. Разбъркайте добре. 
Загрейте фурната на 200 градуса.
Вземете йена или тава. Топнете чушките в брашно и ги подредете на дъното на съда. Отгоре разпределете половината заливка. Повторете с втори ред оваляни в брашно чушки 


и завършете с втората половина от заливката. 


Печете ястието в загрята фурна, докато стегне, след това поръсете с настърган кашкавал и запечете още малко, докато добие хрупкава коричка. Поднесете топло.


Да ви е сладко!

35 коментара:

  1. Чудесно! Това е прекрасно лятно ястие, браво! Само името не ми харесва. Ненавиждам тази руска дума. И никак не подхожда на този разкош, който си направила. Мое мнение, не го налагам, само споделям.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолинце, какво й е на думата мило? Не се сещам за по-подходяща за такава измислица :))) Но пък съм сигурна, че много ще ти хареса :) Целувки

      Изтриване
    2. Тъкмо сега попаднах на това лесно и вкусно предложение за гретен. И тъй като пак сме в сезона на печените чушки, ще го направя още днес... А за думичката "запеканка"... аз също не я харесвам като звучене и не я ползвам. :) Гретен или нашенското огретен е подходящо определение за подобни ястия. Идва от френското "au gratin" и се отнася за всяко всяко ястие, залято или покрито със сирене, кашкавал, мляко, сметана, смесени с бучки масло. Задължително е приготвено във фурна, запечено до златиста коричка.

      Изтриване
    3. Страхотна идея, още довечера ше го спретна, че имам едни готови изпечени и обелени чушки в хладилника! А относно името - аз директно си го кръстих "Мързеливи чушки бюрек на фурна"
      Биби
      PS Към Йоли - спeциални поздрави от мен и те подкрепям изцяло за думата "ЗАПЕКАНКА" :))

      Изтриване
    4. Здравейте! Надявам се, че ястието ви е харесало. Името е без значение, за мен вкусът важен!

      Изтриване
  2. Още един чудесен вариант на тази запеканка! Лесно и вкусно лятно предложение!
    Успешна нова седмица, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря ти. Лесно е като изключим печенето на чушките, но мен и това не ме затормозява. Слагам ги на парти грила навън, махам само решетката и си се пекат, а аз през това време си върша друга работа и от време на време ги обръщам.

      Изтриване
  3. О,да,това съм го правила по рецепта на Илианка,много вкусно се получава наистина.Страхотно съблазнително е и в твое изпълнение,Ани!Благодаря ти,че ми го припомни,довечера ще го хапнем отново.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росче, и Илианка ли го има, трябва да отскоча при нея да го видя. Аз се вдъхнових от Люси на свой ред :))Да ви е сладко :) Предай нататък!

      Изтриване
  4. Ани, определено ме спечели с тази кашкавалена коричка, изглежда ужасно вкусно!
    А днес правих и печени чушки с доматен сос - вдъхновена от теб. ;)
    Прегръдки, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, хихи, чушките с доматен сос са си класика лятото. Особено да си топнеш хлебчето в него...ммм. Прегръщам те

      Изтриване
  5. Поздравления за идеята.....подходяща рецепта за есента, да уважим нейния прекрасен дар - червените чушки! и само да вметна, че "запеканка" не е точно руска дума....българска си е. Руската дума е печенье и в руския език рядко се използва наставката -нка, както и предстваката из- в смисълът заложен в горната думичка...Но това са подробности....:) Още веднъж Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, беше ми много приятно да прочета уточнението ви за думата "запеканка". Значи все пак си е българска, така ли излиза? :) Живот и здраве ще понавлезна и аз в руския език, защото искам дъщеря ми да го учи :)

      Изтриване
  6. Mnogo dobre izglegda.Probvam gi.

    ОтговорИзтриване
  7. 3 яйца и 3 с.л. сметана са единствените течни съставки за заливката? Не е ли малко, като гледам на снимките какво количество излиза?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не е малко. Добавят се и сирене и кашкавал. Количеството е точно като за йената, която виждате на снимките.

      Изтриване
  8. Prekrasno shte go napravq oshte tazi vecher

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви дадох идея :) Много вкусно се получава!

      Изтриване
  9. Здравей, Ани, разглеждайки сайта на Лора и Стоян попаднах на твоята запеканка.
    Представена е естествено от друг човек, но снимките са твоите :
    http://www.bonapeti.bg/recepti/Zapekanka-s-pecheni-cherveni-chushki-sirene-i-kashkaval/
    Видяха ми се познати :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Дани, че ми сигнализира. Писах съобщение директно на момичето, което я е качило с молба да я свали или да замени снимките със свои. Ще видим дали ще се отзове.

      Изтриване
  10. Мисля да пробвам рецептата. Само не разбрах дъното на тавата маже ли се със сместта или с мазнина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не се маже с нищо. Първият ред са топнати в брашно чушки.

      Изтриване
    2. Не, не се маже с нищо. Първият ред са топнати в брашно чушки.

      Изтриване
  11. За втори път я правя - много ми хареса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това може само да ме радва :) Благодаря ви, че споделихте!

      Изтриване
  12. Прекрасно ястие! Благодаря! (Нямам време да се регистрирам, затова като Анонимен пиша.)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко! :) Много се радвам, че ястието ви е допаднало :)

      Изтриване
  13. Здравейте,много ми хареса вашата рецепта но се чудя дали ако сложа йената (тавичка ) в загрята фурна няма да се спука.Моля пишете ми за да не разваля всичко на финала.Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип сте права, но ако йената не е ледена няма проблем.

      Изтриване
  14. Благодаря Ани,направих ги вече,резултата е страхотен.Бъдете здрава.

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря Ви за вкусната рецепта! Бързо,лесно,вкусно!

    ОтговорИзтриване