Търсене в този блог

понеделник, 22 септември 2014 г.

Торта "Благодаря" с маскарпоне мус, медени блатове, малини и боровинки

    Често обичам да казвам, че всяка торта си има история. И тази торта е специална! Направих я в знам на благодарност за най-добрите съседи и приятели. Понякога думите не стигат. Тогава фантазията ми се развихря и започвам да творя :) 
    Случи се така, че точно, когато продадох моята кола другият ни семеен автомобил влезе на ремонт за щетите от градушката и на практика останахме без нито една кола. Логистиката на семейство с две деца е буквално невъзможна без кола. В този момент нашите приятели се отзоваха и буквално ни преотстъпиха техния единствен в момента автомобил, тъй като и тяхната втора кола беше в този момент в ремонт. В продължение на две седмици се комбинирахме и обслужвахме две семейства с общо 4 деца с един автомобил.  :) 
      В днешно време рядко се срещат толкова добри хора, а ние се чувстваме истински късметлии, че са наши приятели!!
    Надписът е дело на моята приятелка Мари, която има златни ръце и е много талантлива. Марче, благодаря ти, че стана част от нашата изненада! 
   Тортата е много нежна. Блатовете са маслено-медени, много ароматни и крехки и се съчетават чудесно с Маскарпоне муса и горските плодове. Отвътре кремът е бял, а отвън тортата е в нежно лилав цвят, боядисана с естествена боя - сок от пресни боровинки. 


продукти за 3 бр. блатове по 21 см: 

250 г меко масло
1 средно голяма ч.ч. светло кафява захар Demerara Brown Cane Sugar
2 яйца
1 с.л. мед
1 и 1/4 ч.ч. средно голяма ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 средно голяма ч.ч. прясно мляко

продукти за крема:

100 г меко масло
1/2 средно голяма ч.ч. пудра захар
500 г сирене Маскарпоне
175 г крема сирене Филаделфия
3 с.л. прясно мляко
2 ванилии
кората от 1 лимон
1/2 средно голяма ч.ч. бита сладкарска сметана

3 шепи пресни боровинки
2 шепи пресни малини


За блатовете:

Загрейте фурната на 180 градуса. 
Разбийте с миксер мекото масло, заедно с кафявата захар. Добавете едно по едно двете яйца. Сложете 1 с.л. мед, след това чаша и четвърт брашно, разбъркано с 1/2 ч.л. бакпулвер. Накрая налейте и прясното мляко. Разбъркайте добре. 
Застелете тава с хартия за печене. Поставете ринга върху нея и излейте 1/3 част от сместа. Заравнете добре. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути, докато, забодена клечка излезе суха. По същия начин изпечете и другите два блата. 
Накрая трябва да получите 3 еднакви блата.


За крема: 

Разбийте мекото масло, заедно с пудрата захар. Добавете сиренето Маскарпоне и разбъркайте добре. Сложете и крема сиренето, млякото, ванилиите и кората от лимон. Накрая сложете и разбита на сняг сметана. 

Сглобяване на тортата: 

Подгответе си поднос или картон. Стегнете в ринга един от блатовете, обърнат на обратно.


Отгоре намажете с 1/3 от крема. Разпределете си го добре, защото трябва да ви стигне  и за измазване отстрани на тортата. Поръсете с малини и боровинки.


Сложете втория блат. Отново намажете с крем и поръсете с боровинки и малини. Сложете третия блат. Останалия крем оцветете в лилаво. Сложете в цедка шепа пресни боровинки и ги претрийте в купа, с помощта на супена лъжица. Оберете добре всичко от долната страна на цедката. Излейте този сок в останалия крем и разбъркайте добре, докато се оцвети равномерно в лилаво. Намажете последния блат с част от крема.


Охладете тортата за няколко часа, след това внимателно прекарайте мокър нож по ръба на тортата и отстранете ринга. Измажете тортата и отстрани. Загладете добре. Декорирайте с малко пресни боровинки за по-изчистена визия. Охладете за няколко часа преди поднасяне.




Да ви е сладко!

34 коментара:

  1. Ани, винаги да има добри хора около вас, искрено ти го желая! Трябва да си помагаме в трудни моменти, затова сме хора и приятели. :)
    А тортата е иситинско ефирно удоволствие, браво! :) Прегръдки, мила Ани!

    П.П. Искам да попитам нещо, ако може. Купих си същата форма за торти, която се регулира, но нещо ми прави проблеми и само в три позиции се закрепва. Не е нормално, нали? Все пак има голям обхрат от диаметри, би трябвало да работи при всякакви. И друго да попитам, Ани - може ли да се пече в нея, или не е възможно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, мила, няма никакъв проблем да печеш в нея. Това й е идеята. Да печеш блатове в нея. Моята се регулира в много различни позиции. Би трябвало и твоята да може. Има едно малко щифтче, което закрепва позициите. Ако си го застопорила, може би затова не иска да се мести. Опитай да го разхлабиш и би трябвало да започне да се мести ринга. Благодаря ти, радвам се, че тортата ти харесва :)

      Изтриване
    2. А какъв точно е рингът? :) А тортата е божествена, Ани, както винаги! :)

      Изтриване
    3. Рингър ми се вижда на снимките. Разтяга се.

      Изтриване
    4. За конкретна марка питах, че все не мога да си харесам хубав ринг, а този изглежда добре :)

      Изтриване
    5. Ааа марката ли? Не знам да ти кажа, не съм обръщала внимание. Ще проверя.

      Изтриване
    6. Проверих сега. Пише a'la CASA. Мисля, че я купих онлайн от vivre.

      Изтриване
  2. Страхотна е тортата и си личи ,че е много вкусна.С добрите хора-всички са добри ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много Милена. Предполагам, че е така. :)

      Изтриване
  3. Страхотна торта за толкова мил жест на внимание и взаимопомощ,Ани!Измазала си тортата като изпечен сладкар,без забележки,просто идеална!

    ОтговорИзтриване
  4. Тортата е божествено вкусна, повярвайте!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, чудесно е, че познаваш и имаш за приятели такива хора, колкото и да не ми се иска да го вярвам, но е факт - в днешно време това са бели лястовици. Важно е и то не по-малко, че вие сте оценили жеста - тази торта е един не по-малко мил жест на приятелство. Дано винаги така се подкрепяте и си помагате в нужда. Тортата е фантастична просто - и на вид, а вкуса просто го усетих...Колкото до невъзможността да се живее без кола - не е толкова фатално, по-скоро е въпрос на навик, толкова хора живеят без автомобил, е, разбира се е улеснение, но пък и човек знае две и двеста. Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Ани, разкошна е! Вкусен жест към добрите хора!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте,
    моята форма е 26см. трябва ли да се променят пропорциите на съставките или се получат блатовете и така?
    Не съм намерила по магазините подобен регулиращ се ринг с няколко степени, ако е възможно, бихте ли посочили откъде купихте вашия?
    И, последен въпрос, блата сочен ли е? Че обичаме сочни блатове, и ако е необходимо да го сиропирам допълнително :)

    Благодаря и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, имате два варианта, да запазите пропорциите така и да получите по-тънки блатове (аз така бих направила), или да увеличите всичко с 1/2.Блатовете са много влажни, разкошни! Самата аз не обичам пандишпанови блатове (правя ги само за детски торти) и почти винаги ги избягвам. Рингът мисля, че купих от Метро преди доста години.

      Изтриване
    2. Благодаря Ви :) Няма да сменям пропорциите, и без това предпочитам по-тънички блатове за сметка на обилно количество крем!

      Хубав ден и благодаря за отговора.

      Изтриване
  8. Здравейте! За рождения ден на съпруга ми освен френска селска торта, направих и нещо като тази ваша торта. С малини и къпини, вместо боровинки и разделих крема на три части,като в едната сложих разтопен шоколад. Отгоре сложих доста малини и желирах с компот от ягоди. Стана много добре. Ако знаех как,бих постнала снимка. Христина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леле, звучи страхотно вкусно! Браво Христина! Обичам, когато хората експериментират и имат фантазията от нещо, което са видяли да надградят :) Поздравявам ви!

      Изтриване
    2. Може да качите снимката във фейсбук страницата ми. https://www.facebook.com/vkusnoteka/

      Изтриване
  9. Аз искам само да отбележа,че блатовете ми се получиха страшно вкусни,но в никакъв случай не бяха така бели както са тези на снимките тук-мойте бяха черни от черната захар,която се използва според рецептата,мисълта ми е защо такава разлика иначе много вкусни и бих казала много трайни,използвах ги по няколко начина-блазгодаря за разкошната рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Здравейте. Аз съм виновна за тези толкова вкусни, но тъмни блатове! Трябваше да дефинирам, че ползвам от светло кафявата захар Demerara, а не от тъмно кафявата Muscovado. Предполагам, че Вие сте взели от нея. Тя е много тъмна и при печене буквално се карамелизира. Веднага ще допълня в списъка с продукти вида кафява захар, за да не объркам и някой друг. Надявам се, че това не е променило вида на тортата ви, за вкуса разбрах, че е нямало проблем :)

      Изтриване
  10. Здравейте, весело посрещане на 2017 година :)
    Приготвих тази торта за новогодишната нощ и още не сме я опитали, но съм сигурна ,че ще е страхотна на вкус /ще пусна снимки във фейсбук като я разрежем/.
    Искам само да кажа , че една доста лесно и бързо приготвяща се торта, която има страхотна визия. Благодаря ви за рецептите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и много ви благодаря за сърдечния коментар.
      Много се радвам, че сте я опитали. Тази торта е наистина вълшебна и направена с много любов и признание!

      Изтриване
  11. Здравейте, мисля да пробвам тази страхотна торта, но в предвид сезона трябва да я направя със замразени плодове.Дали ще се получи или крема щр се разводни? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Не се притеснявайте, просто отцедете много добре плодовете. Освен това на пазара има и пресни плодове, разбира се малко по-скъпи в момента.

      Изтриване
  12. Ммм, страхотна торта, получи се прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова се радвам, че ви е харесала. Много ми е любима. Имайте предвид, че можете да ползвате този блат като базов блат за торти, дори и като кекс да го изпечете, толкова е вкусен.

      Изтриване
  14. Ани, тортата е невероятно вкусна. Правех я за рожденият ден на сина ми и се изяде мигновено:) Разликата при мен беше, че я направих като футболно игрище и отгоре беше посипана със зелен кокос:)

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте ,бихте ли ми казали ,дари е възможно ,тези блатове да се сиропират?

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте, медните блатове са доста сочни и не е необходимо да се сиропират.

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте.тортата изглежда много вкусно и бих желала да я приготвя,но не разбрах колко см е ринга за блата.БЛАГОДАРЯ .

    ОтговорИзтриване