Разбрах за тази рецепта от две мои приятелки. Споделиха ми, че е част от Грузинската кухня, и че след като опитам пилето, приготвено по този начин, ще се влюбя в него завинаги.
Ореховият сос Сациви е феноменален. Може да се използва за пуйка (всъщност в оригинал ястието се приготвя с пуешко месо), за пиле и за риба. Следващият път ще го опитам със сьомга.
Проблемът бяха подправките. В Грузия имат специфични подправки, които тук не съм срещала, като жълто цвете, хмели-сунели (или уцко сунели) и др. Тъкмо се уговорих с Лия да ми ги донесе от Ереван, тъй като и там се намират, когато другата ми приятелка Яна ми сподели, че ги има у дома и ще ми даде от подправките, за да мога да усетя истинския вкус на това уникално ястие. Даде ми подправките сутринта и вечерта пилето беше на трапезата ни. След няколко уточняващи, телефонни разговори с нея си доставих истинско удоволствие :)
Бих определила Пиле с орехов сос Сациви, като едно от най-вкусните неща, които съм опитвала. Комфорна храна, която ти създава усещане за домашен уют и топлина. Опитваш соса с лъжица, директно от тигана, и просто не можеш да се спреш. Буквално се пристрастяваш към букета от Източни аромати, който се носи от него.
Повечето рецепти, които четох ползват заместители на Грузинските подправки. Ако и вие не разполагате с тях (което е много вероятно) сложете 1 ч.л. предварително накиснат шафран, 1 ч.л. сминдух и 2 ч.л. кориандър. В соса няма жълтък, дафинов лист и канела, на които също попаднах. Тайната на соса са хубави орехи, много орехи, домашен пилешки бульон и подправките, характерни за Източната кухня.
И въпреки, че докато приключа навън започна да се смръчава и дори заваля ситна градушка се опитах да го снимам, защото исках непременно да ви го споделя. :)
1 цяло пиле
зехтин
1 глава лук
2 скилидки чесън
50 г масло
1 л. бульон
2 с.л. брашно
2 ч.ч. смлени орехи
4 ч.л. жълто цвете (или шафран)
2 ч.л. хмели-сунели (или сминдух)
2 ч.л. кориандър
черен пипер
сол
Измийте пилето и го поставете в тенджера под налягане. Поръсете със сол и черен пипер. Полейте със струя зехтин, налейте вода, почти, колкото да го покрие и го сварете цяло за половин час. След като спадне налягането извадете внимателно пилето на дъска и с помощта на прибори го разрежете на части -бутчета, гърди, т.н. Прецедете в купа литър от бульона.
Нарежете на ситно лука и чесъна. Оставете ги настрани.
Загрейте малко зехтин в дълбок тиган и запържете късчетата месо от двете страни, докато добият златист цвят и хрупкава коричка. Извадете ги в чиния.
Сложете в същия тиган лука и чесъна, бучка масло и налейте малко вода, за да ги задушите. Когато омекнат налейте бульона в тигана и бъркайте. Разбъркайте в купичка брашното, заедно с малко от бульона, докато стане на кашичка, без бучки, и го излейте в тигана. Бъркайте на тих огън. Излейте ситно, смлените орехи и добавете подправките. Сложете късчетата пиле в соса. Разбъркайте. Облейте ги добре. След няколко минути отстранете от огъня. При поднасяне може леко да поръсите с наситнен магданоз.
Да ви е сладко!
Много богат сос .....Продуктите са съчетани изцяло по мой вкус!
ОтговорИзтриванеИдвам:)!
Поздрави,Ани!
Аз преди около 2 години харесах една рецепта при Федорска за такъв сос. Като съставки не е баш като твоя, но идеята се върти около около орехите. Точно вчера го правих, но ми се отплесна ръката с канелата ( а половинът мрази канела), та сега имам пълна тенджерка само за мен.
ОтговорИзтриванеДругият път, Ани, непременно ще опитам твоята версия. Да видим. Благодаря!
Благодаря, че ме подсети! Не знаех рецептата с пиле, но доста често правех Печено филе от скумрия с орехов сос. Ще опитам с пиле и ще добавя и сминдух. Всичко друго я еднакво. И... наистина е много вкусно.
ОтговорИзтриванеЕ еднакво , имах предвид:)
ОтговорИзтриванеМного интересно, Ани, ще го имам предвид, но подправките ги нямам, само хмели-сунели имам.
ОтговорИзтриванеХмели-сунели е смес от подправки,уцко -сунели е една подправка(пажитник на руски).тя влиза в състава на хмели,което се продава в Берьозка магазините.Пилето може и само сварено, но обикновено го "подсушават"във фурна за кратко. Може и повече чесън. Добавя се и винен оцет и може да се украси със зърна от нар
ОтговорИзтриванеСокът се готви отделно и се залива пилето. Слага се в хладилник за през нощта за да се маринова месото и се консумира студено. Ако искате сосът да е по-гладък прекарайте орехите 2 пъти през месомелачка
ОтговорИзтриванеИ последно: на пиле 1200гр трябват 400г млади орехи 600г ако са стари.не бих слагал канела или карамфил,т.като хмели-сунели е смес от 8 подправки.достатъчно е ароматно,но сложете поне 1,5 супена лъжица
ОтговорИзтриване