Търсене в този блог

сряда, 27 май 2015 г.

Пиле със сос Сациви (Грузинска кухня)

   Разбрах за тази рецепта от две мои приятелки. Споделиха ми, че е част от Грузинската кухня, и че след като опитам пилето, приготвено по този начин, ще се влюбя в него завинаги.
   Ореховият сос Сациви е феноменален. Може да се използва за пуйка (всъщност в оригинал ястието се приготвя с пуешко месо), за пиле и за риба. Следващият път ще го опитам със сьомга. 
  Проблемът бяха подправките. В Грузия имат специфични подправки, които тук не съм срещала, като жълто цвете, хмели-сунели (или уцко сунели) и др. Тъкмо се уговорих с Лия да ми ги донесе от Ереван, тъй като и там се намират, когато другата ми приятелка Яна ми сподели, че ги има у дома и ще ми даде от подправките, за да мога да усетя истинския вкус на това уникално ястие. Даде ми подправките сутринта и вечерта пилето беше на трапезата ни. След няколко уточняващи, телефонни разговори с нея си доставих истинско удоволствие  :) 
  Бих определила Пиле с орехов сос Сациви, като едно от най-вкусните неща, които съм опитвала. Комфорна храна, която ти създава усещане за домашен уют и топлина. Опитваш соса с лъжица, директно от тигана, и просто не можеш да се спреш. Буквално се пристрастяваш към букета от Източни аромати, който се носи от него.
   Повечето рецепти, които четох ползват заместители на Грузинските подправки. Ако и вие не разполагате с тях (което е много вероятно) сложете 1 ч.л. предварително накиснат шафран, 1 ч.л. сминдух и 2 ч.л. кориандър. В соса няма жълтък, дафинов лист и канела, на които също попаднах. Тайната на соса са хубави орехи, много орехи, домашен пилешки бульон и подправките, характерни за Източната кухня. 
   И въпреки, че докато приключа навън започна да се смръчава и дори заваля ситна градушка се опитах да го снимам, защото исках непременно да ви го споделя. :)


Продукти:

1 цяло пиле
зехтин
1 глава лук
2 скилидки чесън
50 г масло
1 л. бульон
2 с.л. брашно
2 ч.ч. смлени орехи
4 ч.л. жълто цвете (или шафран)
2 ч.л. хмели-сунели (или сминдух)
2 ч.л. кориандър
черен пипер
сол


Измийте пилето и го поставете в тенджера под налягане. Поръсете със сол и черен пипер. Полейте със струя зехтин, налейте вода, почти, колкото да го покрие и го сварете цяло за половин час. След като спадне налягането извадете внимателно пилето на дъска и с помощта на прибори го разрежете на части -бутчета, гърди, т.н. Прецедете в купа литър от бульона.
Нарежете на ситно лука и чесъна. Оставете ги настрани.
Загрейте малко зехтин в дълбок тиган и запържете късчетата месо от двете страни, докато добият златист цвят и хрупкава коричка. Извадете ги в чиния.
Сложете в същия тиган лука и чесъна, бучка масло и налейте малко вода, за да ги задушите. Когато омекнат налейте бульона в тигана и бъркайте. Разбъркайте в купичка брашното, заедно с малко от бульона, докато стане на кашичка, без бучки, и го излейте в тигана. Бъркайте на тих огън. Излейте ситно, смлените орехи и добавете подправките. Сложете късчетата пиле в соса. Разбъркайте. Облейте ги добре. След няколко минути отстранете от огъня. При поднасяне може леко да поръсите с наситнен магданоз.


Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Много богат сос .....Продуктите са съчетани изцяло по мой вкус!
    Идвам:)!
    Поздрави,Ани!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз преди около 2 години харесах една рецепта при Федорска за такъв сос. Като съставки не е баш като твоя, но идеята се върти около около орехите. Точно вчера го правих, но ми се отплесна ръката с канелата ( а половинът мрази канела), та сега имам пълна тенджерка само за мен.
    Другият път, Ани, непременно ще опитам твоята версия. Да видим. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, че ме подсети! Не знаех рецептата с пиле, но доста често правех Печено филе от скумрия с орехов сос. Ще опитам с пиле и ще добавя и сминдух. Всичко друго я еднакво. И... наистина е много вкусно.

    ОтговорИзтриване
  4. Е еднакво , имах предвид:)

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересно, Ани, ще го имам предвид, но подправките ги нямам, само хмели-сунели имам.

    ОтговорИзтриване
  6. Хмели-сунели е смес от подправки,уцко -сунели е една подправка(пажитник на руски).тя влиза в състава на хмели,което се продава в Берьозка магазините.Пилето може и само сварено, но обикновено го "подсушават"във фурна за кратко. Може и повече чесън. Добавя се и винен оцет и може да се украси със зърна от нар

    ОтговорИзтриване
  7. Сокът се готви отделно и се залива пилето. Слага се в хладилник за през нощта за да се маринова месото и се консумира студено. Ако искате сосът да е по-гладък прекарайте орехите 2 пъти през месомелачка

    ОтговорИзтриване
  8. И последно: на пиле 1200гр трябват 400г млади орехи 600г ако са стари.не бих слагал канела или карамфил,т.като хмели-сунели е смес от 8 подправки.достатъчно е ароматно,но сложете поне 1,5 супена лъжица

    ОтговорИзтриване