Не веднъж съм ви говорила за кафявото злато на природата, наречено сусамов тахан и ползите от него.
Качественият сусамов тахан е истинска съкровищница от магнезий, калций, мед, желязо и цинк. Той е могъщ антиоксидант. Приема се като профилактика за много болести. Особен интерес предизвиква съдържащият се в нашия сусамов тахан фитоестроген сесамин – той оправдано привлича вниманието заради доказания си противораков ефект.
За кого е полезен сусамовият тахан:
- хора, страдащи от остеопороза, анемия, със сърдечно-съдови проблеми;
- всички бременни и кърмещи жени, жени в менопаузата;
- оказва благотворно влияние на косата, ноктите, костите;
- подобрява зрението и слуха;
- подходяща храна за спортисти, ученици и студенти, хора със силно активно ежедневие, подложени на стрес
Сусамов тахан е признат е от народната медицина като еликсир за стомашно-чревния тракт. Приеман сутрин на гладно, по 2-3 супени лъжици е отлично средство за профилактика при язва и гастрит. Поради голямото си съдържание на калций, сусамовия тахан се препоръчва за заздравяване на костно-мускулната система. Особено подходящ е за приемане от деца – за укрепване на организма, както и за жени в напреднала възраст – срещу остеопроза. Отлична закуска за хора от всякакви възрасти. Приема се като се разбърка с равни части мед, за предпочитане сутрин.
Продължавам да ви показвам рецепти как можете да включите сусамовия тахан в менюто си. Днес избрах да ви покажа рецепта за вкусен и много ароматен кекс с тахан, мляко и сусам.
Благодаря за приятната изненада от Olympus Bulgaria, които ми изпратиха новото им, прясно мляко, което вече е в удобна, прозрачна, рециклируема бутилка. Край на залежаващите, празни бутилки прясно мляко в хладилника :)
Кексът e с плътна текстура и наистина е много вкусен. Доказателство за това е, че свърши буквално за половин ден. Сусамовият тахан придава много приятна нотка, както и хрупкавата сусамова коричка отвън. Чудесен е за закуска, както и за компания на кафенцето.
3 яйца
1 и 1/2 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. зехтин
1/2 ч.ч. сусамов тахан
1/2 ч.ч. краве прясно мляко Olympus
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.ч. брашно
2 с.л. орехови ядки
масло и сусам за намазване на формата
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте яйцата и захарта с миксер. Добавете зехтина и студеното прясно мляко. След това добавете сусамовия тахан, накълцаните орехови ядки и брашното, разбъркано с бакпулвера.
Намаслете формата за печене и поръсете обилно със сусам, който ще полепне по нея.
Излейте сместа и изпечете кекса за 50 минути, докато клечка излезе суха. Охладете го напълно и го обърнете върху поднос. Поднесете с чаша, студено прясно мляко.
Да ви е сладко!
Ако и вие обичате сусамов тахан, опитайте и някои от другите ми рецепти с него:
Адаптирано от: http://kulinar.bg/
Източници: http://www.lekar.bg/2015/05/18/%D1%81%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2-%D1%82%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BD/
http://www.zdravjivot.org/10104/%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D1%82-%D1%81%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%82%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BD/
Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)
Последвайте ме и в Instagram на адрес: https://www.instagram.com/vkusnoteka_ani_shakaryan/. Тагвайте Вкуснотека, за да споделям вашите снимки в стори.
След като е с тахан със сигурност ще ни хареса!
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда, Ани!
Дани, толкова обичам тахан, че не спирам да експериментирам различни рецепти с него. Ще се радвам ако го опиташ.
ИзтриванеMnogo zdravoslovno i vkysno.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви Стела. Така е :)
ИзтриванеИ колко влажен изглежда само - прекрасен кекс, Ани! Много, много ми харесва. :)
ОтговорИзтриванеХубав следобед!
Да Гери, благодарение на зехтина и тахана има по-плътна текстура, което го прави по-различен и много ароматен.
Изтриванеmmmmmmmmmmmm que rico!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеThank you Enrique. I am glad you like it.
ИзтриванеАни, този сусам придава много красив вид на кексчето!
ОтговорИзтриванеПоздрави и спокоен неделен ден :)
Благодаря ти. Сусамчето прави много вкусна коричката, освен, че му придава хубав външен вид :)
ИзтриванеБлагодаря ти. Сусамчето прави много вкусна коричката, освен, че му придава хубав външен вид :)
ИзтриванеСтрахотен е, Ани - изглежда разкошно,
ОтговорИзтриванепредполагам за финия ми вкус и нежен аромат.
Благодаря за чудесната рецепта, поздрави и хубави майски дни!
Благодаря ти Дианка. Винаги си много мила. Знам, че си ценител и ще го опиташ непременно. Прегръдки
ИзтриванеБлагодаря ти Дианка. Винаги си много мила. Знам, че си ценител и ще го опиташ непременно. Прегръдки
ИзтриванеЧудесна рецепта и визия, Ани! Ще се възползвам с удоволствие! Благодаря ти, че я сподели!
ОтговорИзтриванеЗдравейте ! Да попитам , при липса на тахан може ли да се замени с халва ?
ОтговорИзтриванеНе съм опитвала с халва и не мога да ви кажа, но може би ако я стопите и охладите и намалите една идея захарта..
ИзтриванеАни може ли да попитам чаената чаша,която ползваш за мярка колко милилитра е,защото тази вече ще направя този съблазнителен кекс.Искам да съм максимално точна ,за да се получи добър краен продукт.Предварително ти благодаря!
ОтговорИзтриванеСветлана, здравей, чашата ми е с 200 мл. вместимост.
ИзтриванеМного ти благодаря Ани
ИзтриванеНяма за какво! Да ви е сладко!
ИзтриванеПривет, Ани! Опитах рецептата, макар и само половин доза (и с мерителна чаша 240 мл), много ми хареса - пухкав кейк с ядков аромат. Чудесен е за закуска с чаша мляко. Поздрави
ОтговорИзтриванеЗдравейте Дени. Много се радвам, че кексът Ви е харесал. Това е най-често приготвяният кекс у дома. Получава се, чудесно и само с брашно от лимец.
ИзтриванеЗдравейте, предполагам няма да е проблем да се замени зехтина с олио?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Не ви препоръчвам да го правите с олио. Ще накъртва на олио. Но ако държите може да се приготви с него.
ИзтриванеЗдравейте Ани, кексът стана превъзходен! Много ароматен и лесен за изпълнение.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви за прекрасната рецепта!