Търсене в този блог

четвъртък, 8 януари 2015 г.

Кекс с царевичен грис, сусамов тахан и кокос

    Много ароматен и вкусен кекс. Харесах рецептата, защото е по-различна, не е с брашно, а с царевичен грис. Кексът е ароматизиран от любимите ми тахан, розова вода и кокос. Много интересна комбинация, не мислите ли? 
    Изпекох кекса в мултикукър, който за пореден път ме учуди, колко добре и равномерно пече кексове. Ако желаете можете да го печете и във фурна. 


Продукти:

125 г меко масло
2 ч.ч. кафява захар
1 с.л. сусамов тахан
4 големи яйца
1 ванилия
1 с.л. ром
1/4 ч.ч. розова вода
1 ч.ч. прясно мляко
3 ч.ч. царевичен грис
1 ч.ч. кокосови стърготини
щипка сол
1 ч.л. бакпулвер
(по желание 1/4 ч.ч. черен сусам)


Разбийте с миксер мекото масло и захарта, докато станат на крем, около 5 минути. Добавете сусамовия тахан. Добавете и яйцата, едно по едно, като разбърквате добре, както и ванилията и рома. 
В друга купа разбъркайте царевичния грис, кокосовите стърготини, солта, бакпулвера и черния сусам, ако ползвате такъв (аз го пропуснах). Сложете половината от тази смес в маслената и разбъркайте с миксера. Добавете розовата вода и млякото и втората половина от сухата смес и разбийте добре. 
Намажете дъното на съда на мултикукъра с масло и излейте сместа. Ако печете във фурна намажете дъното на тавичка с масло или постелете с хартия за печене. Излейте сместа и заравнете. Оставете сместа в хладилника за 3-4 часа или за една нощ, покрита с фолио, за да се накисне добре грисът. Така кексът няма да бъде сух. Печете кекса в мултикукър на програма BAKE, при температура 180 градуса 50 минути или на загрята на 200 градуса фурна 50 минути. Готов е, когато клечка, бодната в него, излезе суха. Извадете го и го охладете преди да го разрежете.

Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://www.abrowntable.com/home/sesame-tahini-baath-cake-goan-coconut-cake?utm_medium=viraltag-content-network&utm_source=viraltag-post&utm_campaign=Viraltag

2 коментара:

  1. Много интересна комбинация на продукти в този кекс, Ани .И аз използвам царевичен грис в кексове и оставам много доволна.Стават прекрасни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. За много години, Ани! най-сетне успявам и аз да наваксам пропуснатото време и искам да ти пожелая от сърце една прекрасна, усмихната и безпроблемна година! Рецептата е наистина много интересна и си заслужава да се опита! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване