петък, 9 януари 2015 г.

Фантастична крем супа от тиква

    През ноември бях на почивка в Амстердам и там имах удоволствието да опитам тази божествено вкусна крем супа от тиква в един ресторант. Много ме впечатли леко сладникавия привкус от морковите, в комбинация с ароматните подправки. Бяха я поднесли със заквасена сметана. Реших да я приготвя у дома и да ви призная получи се страхотна! Толкова нежна, леко-сладникава и все пак с ароматни индийски подправки и домашен пилешки бульон, наистина разкошна зимна крем супа за душата. 



продукти:

500 г тиква
2 моркова
връзка пресен лук
2 скилидки чесън
30 мл. зехтин
1 ч.л. къри на прах
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. куркума
черен пипер
300 мл. домашен пилешки бульон
1 ч.ч. прясно мляко
сол

заквасена сметана за поднасяне


Почистете и нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в тенджера с малко зехтин и вода, докато омекнат. Обелете тиквата и морковите. Нарежете ги на малки парченца. Добавете морковите и разбъркайте добре. Гответе ги няколко минути и след това добавете нарязаната на малки парчета тиква. Поръсете с подправките и разбъркайте добре. Накрая налейте пилешкия бульон и прясното мляко, кипнете сместа и намалете на минимум. Гответе 20-тина минути. Охладете и пасирайте с помощта на пасатор. Поднесете супата топла с лъжица заквасена сметана.


Да ви е сладко!


22 коментара:

  1. Уникално вкусна супа.Обожавам я,живея в Швейцария и тук е доста популярна във френската част.Аз добавям пресен кориандър при задушаването на лука и чесъна.Опитайте придава невероятен вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Петя и добре дошла. :)
      Не знаех, че е популярна в Швейцария. Аз имам непоносимост към кориандъра. Това е единствената подправка, която не ми харесва :) Винаги го заменям с магданоз. Благодаря ви за коментара. Да ви е сладко :)

      Изтриване
    2. И ас не понасям кориандър...Иначе обожавам тази супа,макар,че живея в Кипър и тя не е характерна за местната кухня..Ако е с повече сметана.

      Изтриване
  2. Изглежда наистина фантастична на снимките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Весе. Оказа се и фотогенична, освен много вкусна.

      Изтриване
  3. Чудесна е, Ани!
    Вкъщи само аз ям тиква обаче. И аз като теб имам непоносимост към кориандър. С пресния розмарин също трудно се разбрахме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Мише. Със сигурност ще я правя постоянно. Толкова ни хареса. Децата също я одобриха, което за мен е много важно!

      Изтриване
  4. Разкошна супа Ани , особено комбинацията от подправките.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ели. Много е ароматна. Горещо ти я препоръчвам!

      Изтриване
  5. Чудесна ми се получи! А същевременно е толкова лесна и бърза тази супа.
    И мен ме спечели комбинацията от подправки. Благодаря, Ани!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз съм стар ергенин и ям само шкембе чорба телешка или свинска със бира,черен дроб с лук ям и сланина със ракия да

    ОтговорИзтриване
  7. Аз пък очаквах да кажете;Простак я се разкараѝ от тука!

    ОтговорИзтриване
  8. Ще се пробвам и аз! Нямам джинджифил на прах,но ще смачкам на ситно пресен.Мисля,че няма да има съществена разлика.

    ОтговорИзтриване
  9. Може ли да се ползва вода, вместо бульон?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се. Просто с бульон вкусът става по-наситен.

      Изтриване
  10. Прекрасна е! Вече два пъти я правих и няма да са последните.:) Не правя домашен пилешки бульон, ползвам кубчетата и то само на полската фирма Kucharek (има ги в Била). Освен това добавих и двата пъти 2-3 тичинки шафран, стана много вкусна.
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте. Бихте ли споделили рецептата за домашен пилешки бульон?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Аз не правя нещо специфично. Поне веднъж седмично си варя в мултикукъра пиле от ферма. След изпичане на пилето отделям бульона от мултикукъра в буркани и го ползвам за всякакви супи и ястия.

      Изтриване
  12. Любима, аз слагам и кимион като добавка към останалите подправки, учудващо много си подхождат вкусовете на тиква и кимион.🤫😉

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ми е хрумвало досега да добавям и кимион, но съм сигурна, че с морковите ще си подхожда чудесно.

      Изтриване