През ноември бях на почивка в Амстердам и там имах удоволствието да опитам тази божествено вкусна крем супа от тиква в един ресторант. Много ме впечатли леко сладникавия привкус от морковите, в комбинация с ароматните подправки. Бяха я поднесли със заквасена сметана. Реших да я приготвя у дома и да ви призная получи се страхотна! Толкова нежна, леко-сладникава и все пак с ароматни индийски подправки и домашен пилешки бульон, наистина разкошна зимна крем супа за душата.
продукти:
500 г тиква
2 моркова
връзка пресен лук
2 скилидки чесън
30 мл. зехтин
1 ч.л. къри на прах
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. куркума
черен пипер
300 мл. домашен пилешки бульон
1 ч.ч. прясно мляко
сол
заквасена сметана за поднасяне
Почистете и нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в тенджера с малко зехтин и вода, докато омекнат. Обелете тиквата и морковите. Нарежете ги на малки парченца. Добавете морковите и разбъркайте добре. Гответе ги няколко минути и след това добавете нарязаната на малки парчета тиква. Поръсете с подправките и разбъркайте добре. Накрая налейте пилешкия бульон и прясното мляко, кипнете сместа и намалете на минимум. Гответе 20-тина минути. Охладете и пасирайте с помощта на пасатор. Поднесете супата топла с лъжица заквасена сметана.
Да ви е сладко!
Уникално вкусна супа.Обожавам я,живея в Швейцария и тук е доста популярна във френската част.Аз добавям пресен кориандър при задушаването на лука и чесъна.Опитайте придава невероятен вкус.
ОтговорИзтриванеЗдравейте Петя и добре дошла. :)
ИзтриванеНе знаех, че е популярна в Швейцария. Аз имам непоносимост към кориандъра. Това е единствената подправка, която не ми харесва :) Винаги го заменям с магданоз. Благодаря ви за коментара. Да ви е сладко :)
И ас не понасям кориандър...Иначе обожавам тази супа,макар,че живея в Кипър и тя не е характерна за местната кухня..Ако е с повече сметана.
ИзтриванеИзглежда наистина фантастична на снимките!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Весе. Оказа се и фотогенична, освен много вкусна.
ИзтриванеЧудесна е, Ани!
ОтговорИзтриванеВкъщи само аз ям тиква обаче. И аз като теб имам непоносимост към кориандър. С пресния розмарин също трудно се разбрахме.
Благодаря ти Мише. Със сигурност ще я правя постоянно. Толкова ни хареса. Децата също я одобриха, което за мен е много важно!
ИзтриванеРазкошна супа Ани , особено комбинацията от подправките.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря ти Ели. Много е ароматна. Горещо ти я препоръчвам!
ИзтриванеЧудесна ми се получи! А същевременно е толкова лесна и бърза тази супа.
ОтговорИзтриванеИ мен ме спечели комбинацията от подправки. Благодаря, Ани!
Аз съм стар ергенин и ям само шкембе чорба телешка или свинска със бира,черен дроб с лук ям и сланина със ракия да
ОтговорИзтриванеБраво на Вас! Да ви е сладко! ;)
ИзтриванеАз пък очаквах да кажете;Простак я се разкараѝ от тука!
ОтговорИзтриванеСъжалявам, че Ви разочаровах :))
ИзтриванеЩе се пробвам и аз! Нямам джинджифил на прах,но ще смачкам на ситно пресен.Мисля,че няма да има съществена разлика.
ОтговорИзтриванеМоже ли да се ползва вода, вместо бульон?
ОтговорИзтриванеРазбира се. Просто с бульон вкусът става по-наситен.
ИзтриванеПрекрасна е! Вече два пъти я правих и няма да са последните.:) Не правя домашен пилешки бульон, ползвам кубчетата и то само на полската фирма Kucharek (има ги в Била). Освен това добавих и двата пъти 2-3 тичинки шафран, стана много вкусна.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!
Здравейте. Бихте ли споделили рецептата за домашен пилешки бульон?
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Аз не правя нещо специфично. Поне веднъж седмично си варя в мултикукъра пиле от ферма. След изпичане на пилето отделям бульона от мултикукъра в буркани и го ползвам за всякакви супи и ястия.
ИзтриванеЛюбима, аз слагам и кимион като добавка към останалите подправки, учудващо много си подхождат вкусовете на тиква и кимион.🤫😉
ОтговорИзтриванеНе ми е хрумвало досега да добавям и кимион, но съм сигурна, че с морковите ще си подхожда чудесно.
Изтриване