Толкова съм горда с тази рецепта, колкото не можете да си представите! :)) На това кулинарите му казват recipe development, т.е. да създадеш една рецепта от до. Да я измислиш, да прецениш количествата и да я изпълниш перфектно, при това десерт!
Идеята за този чийзкейк дойде от един десерт, който опитах в ресторант Пасторант, за който вече ви споменах, че ми е сред любимите места за хапване на обяд. Много ми хареса и невероятно ме изненада. Никога не съм допускала, че киноата може да бъде вкусна в сладък вариант. Влезе ми мухата и тази мисъл се загнезди в мен, че трябва да пресъздам рецептата. Но как, като не знаех всъщност какво ям и какво съдържа?
И така, цяла седмица обмислях и пишех потенциалните съставки. Знаех, че искам да е здравословен, не калоричен, без захар, сметана и крема сирене. Да бъде нещо различно! Не бях сигурна фурмите могат ли да се пекат. Но реших да опитам все пак.
Чийзкейкът надмина очакванията ми. Получи се много сочен и влажен кейк, за разлика от десерта, който опитах, който беше ронлив и леко сух. Съвършена комбинация от вкусове - какаовата основа от бадеми, фурми и овесени ядки и мекият киноа крем с дъх на лимон и кокос, съчетан с нежното сладко от кайсии, което също подбрах да бъде "чисто", с фруктоза.
Надявам се, че ще успея и вас да изненадам приятно с един нов и различен вкус! Опитайте моя чийзкейк и го хапвайте с чиста съвест, защото в него няма захар, бисквити, крема сирене и сметана. Само полезни продукти. Подходящ е за активно спортуващи и диабетици.
1 ч.ч. фурми (по-твърди)
1 ч.ч. бадеми
1 ч.ч. овесени ядки
1 пълна супена лъжица натурално какао
4.с.л. кокосово масло
продукти за крема:
130 г киноа
2 яйца
150 мл. кокосово мляко
2/3 ч.ч. сироп от агаве (или кленов сироп)
2 с.л. лимонов сок
3 с.л. кокос
кората от половин лимон
био сладко от кайсии
Загрейте фурната на 180 градуса.
Отстранете костилките на фурмите. Смелете в блендер бадемите. Добавете фурмите, без костилки, и ги смелете. Сложете овесените ядки и пасирайте, докато всичко стане на трохи. Стопете кокосовото масло и го добавете, заедно с какаото. Пасирайте добре. Изсипете трохите във форма за печене, като отдолу сложите хартия и заравнете добре. Охладете в хладилник, докато приготвите крема.
Сварете киноата във вода, според указанието на опаковката, в съотношение 1:2. Готова е, когато напълно поеме водата и стане на дупки, като ориза. Охладете я напълно.
В купа разбийте яйцата с миксер. Добавете кокосовото мляко, сиропът от агаве (или кленов сироп), лимоновият сок, лимоновата кора и кокоса. Разбъркайте добре и изсипете в киноата. Разбъркайте добре. Излейте сместа върху основата и печете чийзкейка около 45 минути, докато стегне.
Охладете напълно и намажете със сладкото от кайсии. С помощта на хартията го прехвърлете в поднос.
Да ви е сладко!
NB: Не се притеснявайте ако при печенето малко изтече от крема, покрай ринга. Все пак в сместа няма крема сирене и сметани и е по-течна, но при печенето ще стегне и няма да имате проблем.
Аничка, комплименти! Прекрасна рецепта и отлично изпълнение! Все така вдъхновено да готвиш, много ти се радвам. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави най-сърдечни!
Благодаря ти сладурано. Целувки
ИзтриванеБожествен е! Няма да съжалявате :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви хареса Марги :)
ИзтриванеНаправо ме спечели...
ОтговорИзтриванеЗнаех си Весе :) Ти си ценител! :) Лека вечер
ИзтриванеАни, възхищавам се на всичко, което твориш! Невероятен десерт! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Христинка. Много мило. Отбивай се често при мен. Надявам се, че ще откриваш вкусни рецепти винаги :)
ИзтриванеСироп от агаве/кленов може ли да се замени с мед или кафява захар, горе долу какво количество обаче?
ОтговорИзтриванеМоже да се замени с течен мед същото количество.
ИзтриванеМоже да се замени с течен мед същото количество.
ИзтриванеКакъв вид е киноата- бял,червен или черен.Благодаря.
ОтговорИзтриванеКиноата е класическа, бяла.
Изтриванеблагодаря много!
ИзтриванеИзглежда страхотно - непременно ще го опитам скоро! Моля обаче да се има предвид, че фурмите, нектарът от агаве и фруктозата може и да са с малко по-нисък гликемичен индекс от захарта, но НЕ са НИКАК БЕЗОБИДНИ и подходящи за диабетици и хора в преддиабетно състояние! Освен това са изключително високовъглехидратни, въпреки че не съдържат захар.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за информацията. Все пак като с всичко не е добре да се прекалява. Този тип енергийни десерти е добре да се ядат до 15 ч. най-късно.
ИзтриванеИ три въпроса: 1. Колко сантиметра е диаметърът на формата, в която е изпечен този чийзкейк? 2. Дъното на формата е с хартия. А стените само с масло или с масло и брашно? 3. Чаената чаша с каква вместимост е. Свикнала съм да меря грамове и колкото пъти съм се пробвала с чаени чаши, все не ми се получава. Забелязала съм, че в зависимост от големината и влажността на фурмите, например, в една чаена чаша може да се помести различно количество, измерено в грамове :) Благодаря.
ОтговорИзтриванеДиаметърът на формата е 21 см. Само дъното е с хартия за печене. Отстрани нищо не съм мазала. След като се охлади много добре се отлепя много лесно с прекаран мокър нож. Чаената чаша е от 130 г. Бурканът сладко от кайсии е от 300 г. Аз сложих около 250 г. Обичам да има бол :) Но ако вие искате можете да сложите по-тънко. Желая ви успех!
ИзтриванеБлагодаря много за бързата реакция!
ИзтриванеИ последно, колко мл/гр кайсиев мармалад отиде за този диаметър? Не се вижда грамаж или обем на снимката на линка, само цена. Имам си собствено производство мармалади за сладкарски цели в различни разфасовки и гледам да ги отварям "икономично". За 26-см форма тънък слой (като за Естерхази, например) отива половин бурканче от бебешки храни (което е с вместимост 190 мл.). За по-дебел като този на снимката ми се струва, че ще отиде почти цяло бурканче от 190, но зависи от диаметъра. :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря! Сладкишът се получи чуден и пожъна тотален успех сред колегите ми, макар че ми се наложи да заменя кокосовото масло с кокосово олио, а кокос имах много малко и компенсирах с повече лимонена кора. Имам един въпрос - дали не биха могли да се заменят яйцата с нещо друго, което пак да стяга? Ще ми се да го направя 100% веган.
ОтговорИзтриванеЗдравейте Милена,
Изтриванестрахотно! Много се радвам, че сте опитали да приготвите този фантастичен сладкиш. Невероятно е колко е вкусен и същевременно здравословен. Честно да ви кажа, аз не съм веган и също се затрудних с подмяната на яйцата в рецептата, затова реших да заложа на тях, тъй като цялата рецепта я съчетах сама. Знам, че ябълково и бананово пюре заместват яйцата, но не знам точно в какво количество следва да са и дали няма да променят вкуса..
Чудесна идея! Ще пробвам с бананово пюре и ще споделя впечатленията си тук. Още веднъж благодаря :)
ОтговорИзтриванеДа, заместих яйцата с два малки банана, смачкани на пюре, и стана просто... чудо и приказ! Колегите ми днес ометоха тавата за отрицателно време! Много съм щастлива, че попаднах на тази рецепта, уникална вкусотия!
ОтговорИзтриванеМилена, здравей. Много ти благодаря, че ми писа как е минала пробата. Непременно ще опитам и аз. Така става изцяло веган тортичката. Браво! Много, много се радвам, че ми се довери и си я опитала. Толкова се гордея с тази рецепта :)))
ИзтриванеМного харесвам тази рецепта, но какъв е размерът на съда, в който го печете - диаметърът му?! Поздрави и усмивки? :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте диаметърът е 20 см.
ИзтриванеПрекрасен десерт,Ани!
ОтговорИзтриванеТака е Миленка. Диетичен и същевременно сладък и много вкусен. Обичам такива десерти.
ИзтриванеТака е Миленка. Диетичен и същевременно сладък и много вкусен. Обичам такива десерти.
ИзтриванеЗдравейте.Може ли за заменим някои от продуктите кокосовото мляко,маслото и кленовият сироп.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Всичко може. Идеята на този чийзкейк беше да бъде изцяло от здравословни продукти. Вие обаче можете да ги замените ако не ви допадат.
Изтриване