Търсене в този блог

петък, 30 януари 2015 г.

Чийзкейк с киноа и сладко от кайсии

      Толкова съм горда с тази рецепта, колкото не можете да си представите! :)) На това кулинарите му казват recipe development, т.е. да създадеш една рецепта от до. Да я измислиш, да прецениш количествата и да я изпълниш перфектно, при това десерт!
     Идеята за този чийзкейк дойде от един десерт, който опитах в ресторант Пасторант, за който вече ви споменах, че ми е сред любимите места за хапване на обяд. Много ми хареса и невероятно ме изненада. Никога не съм допускала, че киноата може да бъде вкусна в сладък вариант. Влезе ми мухата и тази мисъл се загнезди в мен, че трябва да пресъздам рецептата. Но как, като не знаех всъщност какво ям и какво съдържа?
     И така, цяла седмица обмислях и пишех потенциалните съставки. Знаех, че искам да е здравословен, не калоричен, без захар, сметана и крема сирене. Да бъде нещо различно! Не бях сигурна фурмите могат ли да се пекат. Но реших да опитам все пак. 
       Чийзкейкът надмина очакванията ми. Получи се много сочен и влажен кейк, за разлика от десерта, който опитах, който беше ронлив и леко сух. Съвършена комбинация от вкусове - какаовата основа от бадеми, фурми и овесени ядки и мекият киноа крем с дъх на лимон и кокос, съчетан с нежното сладко от кайсии, което също подбрах да бъде "чисто", с фруктоза. 
      Надявам се, че ще успея и вас да изненадам приятно с един нов и различен вкус! Опитайте моя чийзкейк и го хапвайте с чиста съвест, защото в него няма захар, бисквити, крема сирене и сметана. Само полезни продукти. Подходящ е за активно спортуващи и диабетици.


Продукти за основата:

1 ч.ч. фурми (по-твърди)
1 ч.ч. бадеми
1 ч.ч. овесени ядки
1 пълна супена лъжица натурално какао
4.с.л. кокосово масло

продукти за крема:

130 г киноа
2 яйца
150 мл. кокосово мляко
2/3 ч.ч. сироп от агаве (или кленов сироп)
2 с.л. лимонов сок
3 с.л. кокос
кората от половин лимон

био сладко от кайсии


Загрейте фурната на 180 градуса.
Отстранете костилките на фурмите. Смелете в блендер бадемите. Добавете фурмите, без костилки, и ги смелете. Сложете овесените ядки и пасирайте, докато всичко стане на трохи. Стопете кокосовото масло и го добавете, заедно с какаото. Пасирайте добре. Изсипете трохите във форма за печене, като отдолу сложите хартия и заравнете добре. Охладете в хладилник, докато приготвите крема. 


Сварете киноата във вода, според указанието на опаковката, в съотношение 1:2. Готова е, когато напълно поеме водата и стане на дупки, като ориза. Охладете я напълно.
В купа разбийте яйцата с миксер. Добавете кокосовото мляко, сиропът от агаве (или кленов сироп), лимоновият сок, лимоновата кора и кокоса. Разбъркайте добре и изсипете в киноата. Разбъркайте добре. Излейте сместа върху основата и печете чийзкейка около 45 минути, докато стегне.
Охладете напълно и намажете със сладкото от кайсии. С помощта на хартията го прехвърлете в поднос.


Да ви е сладко!

NB: Не се притеснявайте ако при печенето малко изтече от крема, покрай ринга. Все пак в сместа няма крема сирене и сметани и е по-течна, но при печенето ще стегне и няма да имате проблем.

32 коментара:

  1. Аничка, комплименти! Прекрасна рецепта и отлично изпълнение! Все така вдъхновено да готвиш, много ти се радвам. :)
    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Божествен е! Няма да съжалявате :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, възхищавам се на всичко, което твориш! Невероятен десерт! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Христинка. Много мило. Отбивай се често при мен. Надявам се, че ще откриваш вкусни рецепти винаги :)

      Изтриване
  4. Сироп от агаве/кленов може ли да се замени с мед или кафява захар, горе долу какво количество обаче?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да се замени с течен мед същото количество.

      Изтриване
    2. Може да се замени с течен мед същото количество.

      Изтриване
  5. Какъв вид е киноата- бял,червен или черен.Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда страхотно - непременно ще го опитам скоро! Моля обаче да се има предвид, че фурмите, нектарът от агаве и фруктозата може и да са с малко по-нисък гликемичен индекс от захарта, но НЕ са НИКАК БЕЗОБИДНИ и подходящи за диабетици и хора в преддиабетно състояние! Освен това са изключително високовъглехидратни, въпреки че не съдържат захар.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за информацията. Все пак като с всичко не е добре да се прекалява. Този тип енергийни десерти е добре да се ядат до 15 ч. най-късно.

      Изтриване
  7. И три въпроса: 1. Колко сантиметра е диаметърът на формата, в която е изпечен този чийзкейк? 2. Дъното на формата е с хартия. А стените само с масло или с масло и брашно? 3. Чаената чаша с каква вместимост е. Свикнала съм да меря грамове и колкото пъти съм се пробвала с чаени чаши, все не ми се получава. Забелязала съм, че в зависимост от големината и влажността на фурмите, например, в една чаена чаша може да се помести различно количество, измерено в грамове :) Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диаметърът на формата е 21 см. Само дъното е с хартия за печене. Отстрани нищо не съм мазала. След като се охлади много добре се отлепя много лесно с прекаран мокър нож. Чаената чаша е от 130 г. Бурканът сладко от кайсии е от 300 г. Аз сложих около 250 г. Обичам да има бол :) Но ако вие искате можете да сложите по-тънко. Желая ви успех!

      Изтриване
    2. Благодаря много за бързата реакция!

      Изтриване
  8. И последно, колко мл/гр кайсиев мармалад отиде за този диаметър? Не се вижда грамаж или обем на снимката на линка, само цена. Имам си собствено производство мармалади за сладкарски цели в различни разфасовки и гледам да ги отварям "икономично". За 26-см форма тънък слой (като за Естерхази, например) отива половин бурканче от бебешки храни (което е с вместимост 190 мл.). За по-дебел като този на снимката ми се струва, че ще отиде почти цяло бурканче от 190, но зависи от диаметъра. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много благодаря! Сладкишът се получи чуден и пожъна тотален успех сред колегите ми, макар че ми се наложи да заменя кокосовото масло с кокосово олио, а кокос имах много малко и компенсирах с повече лимонена кора. Имам един въпрос - дали не биха могли да се заменят яйцата с нещо друго, което пак да стяга? Ще ми се да го направя 100% веган.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Милена,

      страхотно! Много се радвам, че сте опитали да приготвите този фантастичен сладкиш. Невероятно е колко е вкусен и същевременно здравословен. Честно да ви кажа, аз не съм веган и също се затрудних с подмяната на яйцата в рецептата, затова реших да заложа на тях, тъй като цялата рецепта я съчетах сама. Знам, че ябълково и бананово пюре заместват яйцата, но не знам точно в какво количество следва да са и дали няма да променят вкуса..

      Изтриване
  10. Чудесна идея! Ще пробвам с бананово пюре и ще споделя впечатленията си тук. Още веднъж благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  11. Да, заместих яйцата с два малки банана, смачкани на пюре, и стана просто... чудо и приказ! Колегите ми днес ометоха тавата за отрицателно време! Много съм щастлива, че попаднах на тази рецепта, уникална вкусотия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, здравей. Много ти благодаря, че ми писа как е минала пробата. Непременно ще опитам и аз. Така става изцяло веган тортичката. Браво! Много, много се радвам, че ми се довери и си я опитала. Толкова се гордея с тази рецепта :)))

      Изтриване
  12. Много харесвам тази рецепта, но какъв е размерът на съда, в който го печете - диаметърът му?! Поздрави и усмивки? :)

    ОтговорИзтриване
  13. Отговори
    1. Така е Миленка. Диетичен и същевременно сладък и много вкусен. Обичам такива десерти.

      Изтриване
    2. Така е Миленка. Диетичен и същевременно сладък и много вкусен. Обичам такива десерти.

      Изтриване
  14. Здравейте.Може ли за заменим някои от продуктите кокосовото мляко,маслото и кленовият сироп.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Всичко може. Идеята на този чийзкейк беше да бъде изцяло от здравословни продукти. Вие обаче можете да ги замените ако не ви допадат.

      Изтриване