Търсене в този блог

четвъртък, 23 юли 2015 г.

Пълнени калмари

   Поднасям ви елегантно морско блюдо - пълнени калмари, с което гарантирано ще впечатлите своите гости през лятото. Калмарите стават много крехки, а плънката е впечатляваща и много ароматна! 


Преди да ви представя рецептата, обаче нека ви каже малко повече за тези вкусни морски обитатели - калмарите:





Познати са над 650 вида.
Калмарите са широкоразпространени в Световния океан, но главно обитават крайбрежията на Атлантическия океан.
Калмарът е главоного морско животно, подобно на октопода и стридата. Продават се замразени и цели (с главите, вътрешностите и ципата) или туби (с ципа или белени). В търговската мрежа са налични през цялата година. Те са крехки и с лек аромат.
Тубата (мантията) на калмара може да бъде леко набраздена или пък нарязана на кръгчета, подходящи за варене, задушаване или запържване. Пипалата могат да са насечени на парчета. Живите калмари са с полупрозрачен цвят, но когато се уловят, веднага променят цвета си в червен, розов, кафяв, син или жълт.

Най-добри за готвене: Пържени във фритюрник или тиган, панирани, печени на грил (с пълнеж), задушени, варени, пикантно мариновани. Когато приготвяте калмарите цели, първо отстранете прозрачния хрущял от вътрешната страна. Отделете главата от тялото, след което и пипалата от главата. Изплакнете добре и подсушете, преди да започнете с готвенето. Основното правило при готвене на калмари е топлинната обработка да бъде минимална. При продължително варене например те стават жилави и безвкусни.

При почистване внимавайте да не се спука “мастилената” торбичка, тъй като неприятно оцветява както месото, така и готвача.
Съвет към купувача: Убедете се, че калмарите са пресни – показател за това е да са лъскави и влажни. Ако ги купувате цели, очите им трябва да са светли, а не мътни. Пресните калмари леко ухаят на морска вода и никога на риба. Мембраната, покриваща калмара е сива (а не лилава или розова).

Пълнени калмари 



Продукти:

6 туби калмари (почистени, с пипала)
50 г  пикантен салам
50 г сирене Скаморца
1 връзка пресен магданоз
150 г сирене Пармезан
2 скилидки чесън
трохи от 2 филии хляб
1 яйце
3 ч.ч. бяло вино
зехтин
черен пипер
сол


Измийте добре тубите калмари. Отстранете отвътре хрущяла. 
Пригответе плънката като нарежете на ситно пипалата и ги сложите в купа. Нарежете на кубчета салама и сиренето Скаморца и ги добавете. Настържете Пармезана и нарежете на ситно магданоза. Стиснете скилидка чесън, чукнете едно сурово яйце, добавете 1 ч.ч. бяло вино, трохите хляб, черен пипер, сол и 1 с.л. зехтин и разбъркайте всичко много добре, докато стане хомогенна смес. Напълнете с плънката, като оставите един пръст до ръба, защото, когато се готвят калмарите се свиват и плънката може да се излее. 


Забодете две клечки за зъби, с които да затворите отвора. 
Вземете голям тиган с капак. Загрейте малко зехтин и поставете тубите в него. 


Запържете ги за минута и ги обърнете от другата страна. 


Налейте останалите 2 ч.ч. бяло вино, стиснете скилидка чесън и след като заври намалете котлона на минимум за 10 минути, докато калмарите се сготвят и сосът се по уплътни. Ако ви е останала малко плънка я сложете в соса. 
Поднесете топли.


Да ви е сладко!
Адаптирано от: Дейвид Роко

3 коментара:

  1. Благодаря Ви, Ани! Това са най-хубавите калмари, които съм правила някога.
    Поля

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поля, сърдечно ви благодаря. Много се радвам, че сте опитала тази невероятна рецепта.

      Изтриване
  2. Калмарите ми се пукат при пърженето. Каква може да е причината ?

    ОтговорИзтриване