Търсене в този блог

четвъртък, 9 юли 2015 г.

Пълнени тиквички с кайма

    Едно традиционно, българско ястие - Пълнени тиквички с кайма. 
   Честно да ви призная никога досега не са ми се получавали толкова вкусни, колкото сега. Важно е да не слагате много вода в тавата и след като заврат на силна фурна да ги печете на по-ниска температура, за да се сготвят добре, в противен случай плънката бързо ще изгори, а тиквичките ще останат сурови. Аз ги пекох 30-тина минути, докато останат на мазнинка. Децата бяха във възторг, излапаха ги за секунди, заедно с купа таратор, който чудесно им подхожда. Приготвят се много бързо и са изключително ароматни с много копър и магданоз, чесън и за разкош пушен, червен пипер. Опитайте ги и вече само така ще ги приготвяте :) 


Продукти:

4 бр. тиквички
черен пипер
сол

продукти за плънката:

250 г кайма смес
1 глава лук
2 скилидки чесън
черен пипер
сол
шепа пресен копър
шепа пресен магданоз
1 морков
1/2 ч.л. пушен червен пипер
(и вътрешността от тиквичките)
зехтин

100 г кашкавал
копър за поръсване


Загрейте фурната на 200 градуса.
Измийте и обелете тиквичките. Внимателно издълбайте вътрешността им с помощта на лъжица и ги подредете в тавичка с издълбаната част нагоре. 
Нарежете на ситно лука и една скилидка чесън и ги задушете с малко зехтин и вода, до омекване. Добавете каймата, подправете с черен пипер, пушен червен пипер и сол и я задушете до готовност. 
Нарежете вътрешността на тиквичката на ситно, обелете и нарежете и моркова на парченца, заедно с втората скилидка чесън и ги запържете в друг съд с малко зехтин, без да добавяте вода, тъй като тиквичките сами си пускат. Добавете нарязани на ситно копър и магданоз. Когато омекнат изсипете сместа при каймата и разбъркайте добре. Напълнете тиквичките обилно с така приготвената плънка. Полейте със струйка зехтин, налейте 1 пръст вода в тавичката и пъхнете тавата в силно загрята фурна, докато заври, след това намалете на 170 градуса и гответе на бавен огън до готовност, около 30 минути, докато останат на мазнинка, със съвсем малко сос. Пет минути преди да ги извадите поръсете с настърган кашкавал, за да се стопи отгоре.
Поднесете топли, в компанията на таратор.


Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Лятна класика, за моментите, когато искам И месо;) Чудни са, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, ние искаме, не искаме, децата си искат :)) Няма начин ;)) Ще се радвам ако ги опитате. Разкошни са! Прегръдки

      Изтриване