Търсене в този блог

неделя, 3 юли 2016 г.

Малинова торта

    Преди 4 г. на 02.Юли станах майка за втори път. Моето малко сърчице Бети се появи на бял свят, за да ни дари с много нежност, топлина и усмивки. Тя е истинско съкровище. :)
За рождения й ден исках да направя торта точно като нея, нежна, сладурска и с любимите й малинки. 
    Тортата е много подходяща за по-малки деца, с въздушни, пандишпанови блатове, малинов крем с цедено кисело мляко и лимонова кора и пресни малинки. Свежа, лека и не много сладка торта, чиято украса бързо беше унищожена от сладките, детски ръчички. За украса използвах сладоледени фуниики, потопени в шоколад и цветни топчета, които напълних с букет от пресни плодове, а след това украсих с бисквитки фигурки. Плодовете ми бяха манго, ябълка, череши, малини, ягоди, боровинки и сини сливи. 


продукти за блатовете (2 бр.):

6 бр. яйца
6 с.л. захар
4 с.л. брашно

200 мл. прясно мляко за напояване
1 ванилия

продукти за крема:

750 мл. цедено кисело мляко
1/2 ч.ч. кафява захар
150 мл. сладкарска сметана
кората от 1 лимон
1 ванилия
3 шепи пресни малини

200 г пресни малини
100 г бисквити за натрошаване и украса отгоре
100 г натурален шоколад
цветни топчета за украса и кокос
пресни плодове за украса и бисквити


Загрейте фурната на 180 градуса.
Отделете жълтъците от белтъците в две отделни купи. В купата на жълтъците прибавете захарта и разбийте до пълното й усвояване. Измийте бъркалките, подсушете ги добре и разбийте на сняг белтъците. Внимателно ги добавете при жълтъците и бъркайте до хомогенност с шпатула. Добавете брашното и го разбъркайте с шпатулата в сместа. Покрийте тава с хартия за печене и поставете кръгла форма за блатове отгоре. Излейте в нея 1/2 от сместа и заравнете. Печете блата около 10 минути до готовност. Проверете с клечка.
Извадете и по същия начин изпечете втория блат. 


През това време в купа пригответе крема. Разбийте цеденото кисело мляко, заедно с кафявата захар, до пълното й стопяване. Разбийте на сняг студената от хладилника сметана и я добавете в крема. Настържете кората от 1 лимон и сложете 1 ванилия. 


Накрая намачкайте две шепи малини в голема цедка и с лъжица остържете от долната страна на цедката отцедилия се плодов сок в крема. Изхвърлете намачкания плод със семето. Разбъркайте с миксер крема.
След като блатовете са се охладили можете да сглобите тортата.


Затоплете на котлона прясното мляко с ванилията. 
Вземете картон или поднос и сложете върху него формата за торта. Обърнете един от блатовете в него. Напоете го с прясно мляко и намажете с 1/2 от крема. Поръсете с пресни малини. Обърнете втория блат. Напоете го с мляко и намажете обилно с крем. Запазете си малко за измазване и отстрани на тортата. Приберете тортата в хладилник за една нощ да се стегне и охлади. На другия ден поръсете със смлени бисквити.  Прекарайте нож по ръба и отстранете ринга. Измажете отстрани с крем. 
Стопете на водна баня шоколада. Потопете в него сладоледените фунии и след това ги потопете в цветните топчета и кокоса. Поставете ги легнали върху тортата и ги напълнете с пресни плодове по избор. Аз използвах манго, ябълка, череши, малини, ягоди, боровинки и сини сливи. Украсете с бисквити. Охладете и поднесете.


Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Да е жива и здрава Бети и да продължава да дарява дните ви с радост!
    Бъдете щастливи!
    А тортата е прекрасна - ароматна, красива и без съмнение вкусна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, да ви е жива и здрава малката принцеса и все такава усмивка! Да е здравичка и кака ѝ, да сте здравички всички - наистина е най-важното. Бъдете все така прекрасно семейство, искрено ви се радвам, знаеш! Прегръдки най-усмихнати от мен и хубава вечер. :)
    И щях да забравя... Тортата е чудесна, идеална за летен рожден ден. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ани,
    много интересна и красива детска торта.Да ти е жива и здрава рожденничката и много да те радва.Лятото е сезон, богат на плодове, а тази торта е чудесно лятно изкушение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна торта, ще опитам да я направя за рождения ден на дъщеря ми, съвсем скоро е. Имам въпрос - с какво мога да заменя цеденото кисело мляко? Живея в чужбина и има всякакви продукти - доста гъст йогурт,наричат го гръцки, заквасена сметана, кварк и т.н., не знам кое от тях най-много се доближава или пък е цедено кисело мляко, благодаря:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Радост, не съм живяла в чужбина, но предполагам, че йогурт се доближава най-много.

      Изтриване
    2. Благодаря Ани, ще взема йогурт.

      Изтриване