Търсене в този блог

неделя, 2 юни 2013 г.

"Силкме" или иначе казано Телешко с пържени патладжани и пържени, печени, червени чушки в доматен сос

    Сигурно всеки от вас свързва детството си с някой мил спомен от баба си. Аз имам много спомени с моята баба Арсине, тъй като тя живееше у дома и се грижеше за мен и брат ми през деня, докато мама и татко работеха. Тя беше голяма кулинарка и обичаше да ни приготвя по някое вкусно специално, арменско ястие за добре дошли, когато се прибираме от почивка. 
    Представям ви едно традиционно арменско блюдо - "Силкме" - Телешко месо, запечено с пържени патладжани и пържени, печени, червени чушки в доматен сос. Гарантирам ви облизване на пръсти! Фантастично е! Е, разбира се не без някоя друга екстра калория :) Също така не е от най-бързите ястия. Бих го определила като съботно-неделно. Отнема около два часа да се сглоби. Но за сметка на това удоволствието е несравнимо, особено поднесено с мек хляб и хубаво червено вино.
     Благодаря на Таки Шубаралян, затова че изтупа прахта от бабините рецепти и им върна живот :) 



Продукти за 6 порции:

700 г телешки джолан
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
зехтин

3 бр. средно големи патладжана
10 бр. червени чушки
3 розови твърди домата
2 скилидки чесън
връзка магданоз
500 мл качествено олио
сол


Измийте и почистете чушките от семките. Подредете ги върху тава и ги изпечете цели във фурната на най-високото ниво, до реотана. Обърнете ги, когато се запекат от едната страна, за да се изпекат равномерно. Похлупете ги в тенджера, за да омекнат, след което ги обелете. 
Почистете телешкото месо и го нарежете на фини жулиени. Сложете го в тенджера под налягане, добавете ситно нарязаните глава лук и скилидки чесън, поръсете с червен и черен пипер и струйка зехтин, налейте малко водичка и гответе под налягане 30 минути. 
Измийте патладжаните, отрежете дръжките и върховете и ги обелете като зебра. Нарежете ги  на филии по дължина и после на половинки. Поръсете ги със сол и ги оставете да се отцедят в гевгир за десетина минути, след което ги измийте и подсушете със салфетка. Правим това, тъй като ще ги пържим и не искаме да пръскат много. 
Налейте 500 мл. олио в дълбок тиган и го загрейте. Изпържете първо патладжаните, а след това и печените, червени чушки, като всеки път отцеждате излишната мазнина върху салфетка.  
Разпределете телешкото месо, заедно с течността на дъното на йена или тавичка. Отгоре редувайте патладжани с накъсани на жулиени чушки. Поръсете със сол. За финал в купа настържете три домата, стиснете две скилидки чесън, поръсете с малко сол и залейте ястието. Полейте със струйка зехтин и печете 20 минути в загрята фурна на 200 градуса. Поръсете със свеж магданоз, след като извадите от фурната. 


Да ви е сладко!

21 коментара:

  1. Ани, харесвам Арменската кухня!
    И това ястие ще попадне в любима графа!
    Усещам аромата и вкуса!
    Какъв е смисъла на толкова олио ?
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Звучи много, много вкусно. Направо си представих как си топя уханен топъл хляб в соса, Ани :)

    ОтговорИзтриване
  3. страхотно ястие!благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, това задължително ще се опита, имам приятелка арменка от Ливан и постоянно ми разказва за тяхната кухня, а майка и готви уникално!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда и звучи много апетитно, Ани! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Ето това се казва угощение по царски,Ани!Много богато ястие,несъмнено е достойно за аплаузи,браво!Прегръдка и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Като го гледам и като чета съставките, силкме сигурно в превод означава оближи си пръстите :))
    Разкошно е!

    ОтговорИзтриване
  8. Ама много е хубава рецептата , много ! Сигурно е разкошно на вкус , ще отделя някоя дъждовна съботна или неделна сутрин за направата му :) ! Благодаря за рецептата ,Ани !
    Спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно ще е на вкус, Ани, вярвам ти безрезервно - и на теб и на съставките, които си изредила :) няма как да е другояче, при такава комбинация.
    Ще чакам да видя рецептата и за галета с ягоди, че ме гложди едно съмнение дали да пека, или да не пека едни ягоди на сладкиш :))
    Поздрави и хубаво лято с любимите хора, Ани :)

    ОтговорИзтриване
  10. Много хубава рецепта Ани ,точно това което обожавам.
    Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Още на предварителните снимки бях сигурна, че това ще е нечувана вкусотия, Ани!!! Непременно ще се пробва :)
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  12. Звучи много, ама много вкусно! тези пържени сини домати...червени чушки, просто разкош!Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  13. Невероятно вкусно предложение! С това съчетание на продукти и начин на приготвяне не може и да бъде другояче!
    Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Ани, за сега си облизах устните и преглътнах, та предполагам с пръстите какво ще се случи, когато го приготвя! ;) Сигурна съм, че ще ми е сладко, мила!
    Много ми харесва арменската кухня, а твоите предложения са винаги примамливи! Благодаря за бабината рецепта!

    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  15. Ето това е моето ястие!Уханно,плътно и адски вкусно.Аз съм заклет фен на арменската кухня.В Бургас имахме много съседи и приятели арменци.Арсине - Арси беше най-добрата ми приятелка тогава, а от баба Азниф знам уникалните арменски сармички.Винаги много се радвам когато пуснеш някоя ваша рецепта.Съхранявайте етноса си,уникален е!Благодаря ти от сърце за тази вкусотия,знам колко ще се хареса у дома.Чакам следващата,стига си се занимавала с диетични и полезни храни.Ето това е истински хубава храна!

    ОтговорИзтриване
  16. Тази рецепта звучи много вкусно!!! Но май наистина е съботно-неделна и следващия уикенд ще я пробвам. Аз много се радвам на съставки като патладжан и червени печени чушки, а мъжа ми мисля, че много ще се зарадва на телешкото ;)
    Харесвам такива рецепти, които са различни, изключително вкусни и същевременно съставките не са претенциозни и трудно намираеми на пазара :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. bulgariancraftgroup, така е, съставките са обикновени и лесни за набавяне, но рецептата е изключително вкусна и много традиционна за арменската кухня. Опитайте! Сигурна съм, че няма да съжалявате :) Просто си отделете малко повечко време :)

      Изтриване
  17. Искам само да споделя набързо, че рецептата наистина я пробвах преди няколко седмици. Честно казано очаквах, че ще е вкусна, но не очаквах, че ще е наистина толкова ужасно вкусна!!! Веднага го сложих в моите топ 3 любими ястия :)
    Малкото ми прегрешение към рецептата е, че използвах доматено пюре вместо домати, но просто около нас в магазините по това време няма хубави домати. Чакам с нетърпение да излезнат хубавите розови домати до месец-два, за да направя оригинално изпълнение!
    Много, много благодаря за тази рецепта!
    Видях също, че има прекрасна рецепта за козунак със заквасена сметана и се надявам, че ще се получи тази година по тази рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)))) Не знаете само как ме зарадвахте! Толкова се радвам, че сте опитали това невероятно ястие! То трябва да се разпространява и опитва, толкова е добро! Моите искрени поздравления! А козунакът е страхотен, няма да съжалявате! Поздрави

      Изтриване
  18. В половин л олио да се опържат три сини домата и десет печени чушки, ми се струва много ! То и затова казват да се попива мазнината...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, количеството олио не е много, за да се изпържат тези зеленчуци. Аз винаги попивам със салфетка.

      Изтриване