Търсене в този блог

вторник, 2 юли 2013 г.

Талиателе в доматен сос с козе сирене, ананас и рукола

    Тази седмица ще ви изкуша с ароматна паста в доматен сос с козе сирене, ананас и рукола. Една по-нестандартна комбинация, но несъмнено много оригинална и вдъхновяваща. Букет от вкусове, балансиран от соленото сирене, сладкия ананас, средиземноморски пресни билки и тръпчивата, леко пикантна рукола.


Продукти за соса:

2 големи розови домата
4 скилидки чесън
1 малка глава лук
2 шепи кубчета ананас
1 ч.л. смес от средиземноморски подправки
(пресен риган, босилек, розмарин, мащерка)
100 г козе или краве сирене
2 с.л. заквасена сметана
шепа листа рукола
зехтин
черен пипер
сол

талиателе
1 ч.л. сол
пармезан

Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в зехтина за няколко минути. Обелете доматите и ги нарежете на малки кубчета. Изсипете ги в тигана и разбъркайте. Сложете нарязаните пресни подправки, натрошете сиренето и добавете кубчетата ананас. Поръсете с черен пипер и сол. Накрая добавете заквасената сметана, разбъркайте и добавете с прясна рукола. 
Докато сосът ври налейте тенджера с вода и сложете 1 ч.л. сол. Щом кипне сложете пастата и варете 3-4 минути. Отцедете водата, като запазите малко на дъното, за да не изсъхва.

Поднасяне:

Навийте топлата паста с помощта на вилица в чинията. Полейте със соса, поръсете щедро с настърган пармезан и украсете със стръкче прясна билка.


--------------------------------------------

Насладете се на вкусната паста с чаша червено вино ЕТНО Мерло, което обещава пивкост и сочност. Цветът му е пурпурен, с гранотови отенъци, а вкусът му хармоничен и балансиран, със зрели танини и приятна топлина на финала. 


Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Ани, страхотна е пастата!Представям си колко е вкусна, обичам такива по-нестандартни сосове, а и с тези средиземноморски билки...

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитна е пастата,Ани,а ананаса ме изненадва приятно!
    Хубав ден с повече усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ананасът е изненадата в този сос :) Радвам се, че ти харесва :)

      Изтриване
  3. Страхотна комбинация от вкусове, Ани!!! Козето сирене и ананасът, обзалагам се, й придават невероятен вкус :)

    Прекрасен ден ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
  4. много интересна е тази рецепта. кога ще предложиш и нещичко подходящо за бяло вино. в тези топли дни към бялото ме влече :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мария, виж миналите предложение за Салата с бейби спанак, рукола, сьомга, бакла и печени чушки: http://vkusnoteka.blogspot.com/2013/06/blog-post_10.html, нея съм предложила със Сувиньон блан и мискет,
      както и Пица с моцарела, прошуто и смокини: http://vkusnoteka.blogspot.com/2013/06/blog-post_26.html, която съм предложила с Мускат и Димят.
      Очаквай скоро още предложения :) Поздрави мила

      Изтриване