Търсене в този блог

петък, 11 октомври 2013 г.

Мариновани пилешки гърди, върху зеленчуково пюре

    Крехки и ароматни пилешки гърди, мариновани в зехтин и средиземноморски подправки, поднесени върху канапе от зеленчуково пюре - лека и вкусна вечеря. Зеленчуковото пюре е комбинация от фин сос бешамел, печени патладжан, червени чушки, скилидки чесън и за разкош пресен магданоз и орехи. 


Продукти:

1 бр. пилешки гърди (пеперуда)
1/2 ч.л. прясна мащерка
1/2 ч.л. сух босилек
1/2 ч.л. сух розмарин
черен пипер
сол
зехтин
-----------------
1 патладжан
4 бр червени чушки
1 глава чесън
зехтин
сол
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
200 мл прясно мляко
черен пипер
сол
1/2 кафена л. индийско орехче
шепа орехи
връзка магданоз


Нарежете пилешките гърди през средата и всяко наполовина. Мариновайте парчетата месо в зехтина и подправките. Приберете ги в хладилника за 40 минути.

Измийте чушките. Наредете ги в тава, постлана с хартия за печене, заедно с целия патладжан и необелените скилидки чесън. Набодете патладжана с вилица. Поръсете със сол, полейте със струйка зехтин и печете на 220 градуса за около половин час, до омекване. Обелете зеленчуците и ги нарежете заедно на ситно. 

Пригответе сос бешамел, като за начало разтопете маслото. Добавете брашното, с непрекъснато бъркане, накрая долейте млякото. Бъркайте, до сгъстяване. Овкусете с черен пипер, сол и индийско орехче. Добавете в бешамела, нарязаните на ситно печени зеленчуци, поръсете с нарязания магданоз, черен пипер и сол и разбъркайте добре. Накрая натрошете и малко орехи.

Загрейте тиган на котлона. Сложете маринованото пилешко месо да се сготви за около 3-4 минути от страна. Внимавайте да не се изгорите, че пръска. Можете да сложите вестници отстрани.
Поднесете ястието топло. Сложете от зеленчуково пюре на дъното на чинията. Отгоре сложете едно парче месо, след което отново малко пюре и завършете с второ парче месо. Декорирайте с прясна мащерка.


------------------------------------------------

Това разкошно ястие би си подхождало чудесно с чаша бяло вино ЕТНО Совиньон Блан и Мискет. 
ЕТНО Совиньон блан и Мискет - Виното, което свършва най-бързо
Совиньон бланът е характерен със своя интересен, характерен цитрусов нос, докато Мискетът е известен с нежността на растителния характер и билковите акценти. Ако ги съчетаем в ЕТНО Совиньон блан и Мискет, се получава живо, игриво и изпълнено с обещания вино, което си отива на почти всичко, особено на пиле с гарнитура зеленчуково пюре.

-------------------------------------------------  

Пилешкото месо приготвих в новия тиган Tefal® Ceramic Control - първата гама съдове за готвене с керамично покритие с изключителния индикатор за температура Thermo-Spot®, който получих от Tefal. Останах приятно изненадана от факта, че тиганът запазва ароматите на месото, лесно се почиства и има недраскащо се и напрактика вечно покритие на дъното.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: Бон Апети






7 коментара:

  1. Пак ме грабна с вкусове и аромати, Ани! Любимите ми билки в едно ястие! :) Намерих си най-накрая съмишленик относно тяхното комбиниране, най-накрая някой като мен! Супеееер! :)
    Много семпло, естетично и апетитно поднесено!
    Поздравления, Ани!
    Наздраве и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Прелестна рецепта, Ани! Много е ароматна и балансирана като вкусове!
    Сърдечен поздрав и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. И на мен ми хареса страшно много. Поздрави, Ани!

    ОтговорИзтриване
  4. Виното звучи отлично,а и ястието изглежда по същия начин,Ани!
    Сърдечен поздрав и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, много ме грабна с тази идея за зеленчуково пюре. Със сигурност ще опитам!

    ОтговорИзтриване