Свежа и полезна салата с рукола, червено цвекло, сирене и печени орехи. Само четири съставки и една много вкусна салата.
100 г салата рукола
50 г печени орехи
100 г краве (козе) сирене
1 глава червено цвекло
балсамов оцет
зехтин
сол
Ползвайте гумени ръкавици, ако не искате да боядисате ръцете си. Обелете главата цвекло и я нарежете на кръгчета. Сложете парчетата в тенджерка и налейте вода. Варете цвеклото приблизително час, докато лесно се боде с вилица.
Сложете суровите орехи в тавичка и ги печете в загрята фурна на 200 градуса, до покафеняване 5-10 минутки.
Разпределете руколата в плато. Натрошете орехите и сиренето отгоре. Нарежете цвеклото на парчета и го добавете. Ако желаете можете да изрежете цветенца от цвекло, с помощта на метална форма за сладки, както направих аз.
Полейте със струйка зехтин, балсамов оцет и поръсете със сол на вкус.
----------------------------------------------------
Насладете се на тази оригинална салата в компанията на чаша червено вино ЕТНО Сира и Рубин. Сирата дава на виното изразена пикантност, топлина и кадифеност, докато рубинът от своя страна сочност, приятна сладост, плътен вкус, чийто пикантен финал заобикваш. В резултат се получава вино, което е с много добри качества, независимо, дали е отлежало или не.
Интригуващо. Неустоимо.
Е, как да не му се прияде на човек, Ани... Сигурна съм, че и двете малки принцеси са се изкушили с тези цветенца от цвекло. :)
ОтговорИзтриванеНаистина чудесна салатка. Хубава вечер ти желая, Ани! :)
Ани, напълни ми очите и душата твоята салатка! Толкова красиво оформена и поднесена, истинска наслада!
ОтговорИзтриванеС пожелания за хубава вечер! :)
Много обичам цвекло, особено на салата, а и тази комбинация страшно ми доапада. Определено ще пробвам салатата, а и ще се възползвам от идеята за цветенцата :)
ОтговорИзтриванеСладурка.Май еднакво мислим в последно време. В предаването правих точно такава салата, но с пресен спанак. Изрязах цвеклото като листенца, ако се не лъжа. Е, вярно, че беше през август и много не вървеше на горещото лято. Сега и е времето на тази салата! Браво Аничко!
ОтговорИзтриване