Мусака с тиквички. Поредната класика. Едно любимо ястие у дома, алтернатива на мусаката с картофи. По-лека и ароматна и харесвана от децата. Добавям канела и чесън в каймата и по този начин муската добива нотка източна екзотичност. Опитайте и вие.
1 кг тиквички
500 г кайма смес (свинска и телешка плешка)
1 глава лук
3 скилидки чесън
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер
зехтин
1 с.л. доматено пюре
връзка копър
сол
за заливката:
200 мл прясно мляко
2 яйца
3 с.л. брашно
150 г кашкавал за настъргване
Обелете и нарежете лука и чесъна на ситно. Задушете ги в зехтин с малко вода, до омекване и добавете каймата. Поръсете с канелата, черния, червения пипер и солта. Накрая добавете доматеното пюре и разбъркайте. Гответе, докато каймата покафенее и отстранете от огъня. През това време обелете и нарежете тиквичките на малки кубчета. Сложете ги в дълбока купа и поръсете с нарязания копър и сол. Разбъркайте.
Изсипете в тава половината от тиквичките. Отгоре разпределете цялата кайма и завършете с втората половина тиквички. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, до омекване на тиквичките.
В купа разбийте яйцата с тел. Налейте прясното мляко и добавете брашното. Разбъркайте, до хомогенност и залейте мусаката. Когато заливката стегне в тавата, поръсете обилно с настърган кашкавал и запечете за още 5 минути, докато се разтопи. Поднесете муската топла с кисело мляко.
Много ми харесва идеята с канелата, Ани! Изглежда изключително апетитно! Поздрави и уютна вечер! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Дани.
ИзтриванеМного ми харесва рецептата, Ани, изглежда много вкусно! Прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеCandy, много мило, благодаря.
ИзтриванеСтрахотно ястие си приготвила,Ани!Все се каня да опитам дали ще ми се хареса добавката на канела към каймата и все не рискувам,но щом и ти препоръчваш,трябва да се тества!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеРоси, по принцип гръцката мусака е с канела, от там ми хареса и реших да опитам преди няколко години и от тогава само така я правя. У дома всички много я харесват така :)
ИзтриванеАни, интересна е тази рецепта. Тиквички с канела, хм? Жалко, че тиквичките отминаха, иначе веднага бих я изпробвала. С поздрав!
ОтговорИзтриванеПоотминават вече да, трудно намирам на пазара. Иначе комбинацията кайма с канела е изпитана :) Няма да съжаляваш! :) Поздрави
Изтриване