сряда, 2 октомври 2013 г.

Яйчени лодки с песто от печени червени чушки

Здравейте приятели,

Вчера беше емоционален ден за мен - първи телевизионен дебют :) Споделям с Вас видеото от участието ми в кулинарното шоу по БТВ "Щипка сол", защото благодарение на Вашето доверие към моите рецепти и подкрепата, която ми оказвате вече три години водя с огромно желание и страст моя блог Вкуснотека и с всеки изминал ден правя малки крачки в нови за мен хоризонти. 
БЛАГОДАРЯ ВИ


    Днешната рецепта: 


     Песто от печени червени чушки! Защо не? Кой казва, че пестото се прави само от босилек, пармезан и кедрови ядки? На практика можете да направите песто от почти всичко. Въпрос на въображение.
    Аз лично много харесвам пестото от печени червени чушки. Можете да го използвате в най-различни комбинации, като сос за паста, като топинг върху яйчени лодки, като тези, или дори като база на различни зеленчукови тартове. В най-скоро време ще ви покажа един такъв хрупкав тарт, именно с песто от печени червени чушки. 
    И накрая един съвет. Не използвайте готови, печени чушки от буркан за пестото. Те са с леко кисел вкус и с доста по-различен вкус, заради подобрителите. Изпечете ги на скарата или във фурната, върху хартия за печене. Става за минути, а вкусът и ароматът им е в пъти по-наситен.
    Непременно пригответе това вкусно предястие за вашите гости и съм сигурна, че ще останат много приятно изненадани. Дъщеря ми Аида например толкова хареса това "кремче", както тя го нарече, че си го ядеше намазано на филийка :) 

Продукти:

4 бр. яйца
черен пипер
сол

продукти за пестото:

4-5 бр. червени чушки
100 г печени орехи
50 мл зехтин
2 скилидки чесън
връзка магданоз
черен пипер
сол


Изпечете червените чушки на парти грил или във фурната. Похлупете ги за половин час, след което ги обелете. Разрежете ги и изчистете семето. Сложете ги в блендера. Добавете печените орехи. 
Загрейте зехтина в тиган на котлона и стиснете скилидките чесън. Отстранете щом започнат да отделят аромата си, но внимавайте да не изгорят. Излейте чесновия зехтин при чушките и орехите в блендера. Добавете връзка магданоз, черен пипер и сол и пасирайте до гладък пастет. 
Сварете яйцата, както ги обичате. Обелете ги и разрежете на две половини. Поръсете с черен пипер и сол и сложете отгоре по една чаена лъжица от чушковото песто. 

Да ви е сладко!

26 коментара:

  1. Ани, честита изява! Заслужаваш го, нека ти върви по вода и занапред.
    А яйчените идейки са чудни, браво!
    Сърдечни поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, радвам се, че ти харесаха лодките и изявата мила. Прегръдки

      Изтриване
  2. Беше неотразима, Ани!
    Правя си редовно такова "песто" и всички много го обичаме! Така поднесено е много атрактивно и категорично вкусно! За разлика обаче от стандартното, тук, в състава му (по мое мнение) не върви сирене - казвам го от опит ;) Виждам, че и ти си го пропуснала по една или друга причина, но ако не ти е идвало до сега на ум да го добавяш, препоръчвам да не експериментираш с него - вкусът става като на развалена храна - с голямо разочарование изхвърлих цяла доза именно по тази причина.
    Поздрави сърдечни и попътен вятър в новите начинания!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, да и аз мисля, че сирене не върви. Но това не пречи човек да експериментира :)

      Изтриване
  3. Ани, с удоволствие гледах изявата ти!
    Харесвам арменската кухня и знам уханието на
    тези вкусни сладки.
    Едва ли това жури може да ме откаже да ги хапвам :)
    Прекрасна си и ти пожелавам това да е началото на твоите изяви.
    А на пестото и аз съм любител и правя често от различни продукти.
    Сигурна съм, че и с яйца ще ни хареса!
    Чудесни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много се радвам, че ти е харесала, макар и толкова кратка моята поява :)

      Изтриване
  4. Ани страхотен бонбон си!
    Аз гласувам с две ръце за теб и резултата става 5; 3 :)
    А яйчените лодки са страхотно мезенце! Прегръдка:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, :))) опасна скица си :)) мерси много

      Изтриване
  5. Прекрасна си,Ани-желая все по-големи изяви в тв....Пестото си го правя и аз,защото много ми харесва.
    Хубав ден -прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, времето ще покаже, благодаря ти.

      Изтриване
  6. Ани, беше прекрасна при Силвена! С удоволствие изгледах представянето ти. Всъщност заради теб гледах предаването.:)
    Пестото много ми допада и мисля да го направя с някои корекции, за които надявам се няма да се обидиш.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, мерси много. Пестото е чудесно и търпи много вариации, скачай смело разбира се :))

      Изтриване
  7. Поздравления, Ани! Чудесна си, такава каквато си те представях!
    Желая ти още много публични изяви, защото заслужаваш!
    Пестото е много вкусно и ще се възползвам от съветите ти при направата му!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Обещай,че ще си ми ги направиш на мен тези сладки!Изобщо не ме интересуват шотландски ли бяха,ирландски ли...все тая.Искам истински топящи се,ароматни,пръхкави арменски сладки!Цяла вечер те дебнах да те гледам,малко ми беше.Трябваше цялото предаване да си е твое.Толкова си хубава,чаровна и много усмихната.Обичам те Аничко!Страхотно момиче си ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ейй, любима, ти съмняваш ли се, че ще ги опиташ. След вкусната грис халва няма да пропусна да те поглезя и с арменски сладки :)))Нали си ми слабост :))) Целувам те, благодаря и ти за безрезервната подкрепа!!!

      Изтриване
  9. Поздрави за телевизионната изява и от още една твоя почитателка! Беше много готина! Успех, ти не отстъпваше на Силвана!
    Галина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Галина, трогна ме, много си мила, благодаря ти.

      Изтриване
  10. Не мога да отворя клипа и да изгледам представянето ти ,Ани ,но не се съмнявам ,че е било блестящо ! Поздравления !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам защо не ти се отваря линка, има го на стр. на БТВ. Благодаря ти за доверието.

      Изтриване
  11. Гледах предаването ... чудесна си !
    С пожелание да преоткриваш още и още нови хоризонти !
    Попътен вятър Ани :)
    Пестото от чушки е чудесно :) , да си оближеш пръстите :)

    ОтговорИзтриване
  12. Поздравления Ани! Чудесна си. Много позитивна, много изискана.С удоволствие бих те гледала на ТВ екран по-често.
    Успех!
    АИДА /като твоята кукла/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехе, здравей Аида :)) Страхотно! Толкова рядко се среща това име. Арменка ли си?
      Много ти благодаря за милите думи. Даваш ми кураж, защото аз по принцип много се притеснявам :)

      Изтриване
  13. Здравей,мила моя! Да, арменка съм - Аида Хачадурян -Горненска.Нямаш представа колко ти се радвам. Следя блога ти най-редовно и дори правя неща /особено от арменската кухня/ и обирам овациите на моите двама синове и съпруга ми. Желая ти много, много успехи, защото си страхотна!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Много ми е приятно!! Добре си ми дошла :)
      Много ти благодаря за милите думи. Арменската кухня и на мен ми е слабост. Много се радвам, че семейството ти ги опитва ;)) Поздрави

      Изтриване