Здравейте приятели,
Вчера беше емоционален ден за мен - първи телевизионен дебют :) Споделям с Вас видеото от участието ми в кулинарното шоу по БТВ "Щипка сол", защото благодарение на Вашето доверие към моите рецепти и подкрепата, която ми оказвате вече три години водя с огромно желание и страст моя блог Вкуснотека и с всеки изминал ден правя малки крачки в нови за мен хоризонти.
БЛАГОДАРЯ ВИ
Днешната рецепта:
Песто от печени червени чушки! Защо не? Кой казва, че пестото се прави само от босилек, пармезан и кедрови ядки? На практика можете да направите песто от почти всичко. Въпрос на въображение.
Аз лично много харесвам пестото от печени червени чушки. Можете да го използвате в най-различни комбинации, като сос за паста, като топинг върху яйчени лодки, като тези, или дори като база на различни зеленчукови тартове. В най-скоро време ще ви покажа един такъв хрупкав тарт, именно с песто от печени червени чушки.
И накрая един съвет. Не използвайте готови, печени чушки от буркан за пестото. Те са с леко кисел вкус и с доста по-различен вкус, заради подобрителите. Изпечете ги на скарата или във фурната, върху хартия за печене. Става за минути, а вкусът и ароматът им е в пъти по-наситен.
Непременно пригответе това вкусно предястие за вашите гости и съм сигурна, че ще останат много приятно изненадани. Дъщеря ми Аида например толкова хареса това "кремче", както тя го нарече, че си го ядеше намазано на филийка :)
Продукти:
4 бр. яйца
черен пипер
сол
продукти за пестото:
4-5 бр. червени чушки
100 г печени орехи
50 мл зехтин
2 скилидки чесън
връзка магданоз
черен пипер
сол
Изпечете червените чушки на парти грил или във фурната. Похлупете ги за половин час, след което ги обелете. Разрежете ги и изчистете семето. Сложете ги в блендера. Добавете печените орехи.
Загрейте зехтина в тиган на котлона и стиснете скилидките чесън. Отстранете щом започнат да отделят аромата си, но внимавайте да не изгорят. Излейте чесновия зехтин при чушките и орехите в блендера. Добавете връзка магданоз, черен пипер и сол и пасирайте до гладък пастет.
Сварете яйцата, както ги обичате. Обелете ги и разрежете на две половини. Поръсете с черен пипер и сол и сложете отгоре по една чаена лъжица от чушковото песто.
Да ви е сладко!
Ани, честита изява! Заслужаваш го, нека ти върви по вода и занапред.
ОтговорИзтриванеА яйчените идейки са чудни, браво!
Сърдечни поздрави. :)
Гери, радвам се, че ти харесаха лодките и изявата мила. Прегръдки
ИзтриванеБеше неотразима, Ани!
ОтговорИзтриванеПравя си редовно такова "песто" и всички много го обичаме! Така поднесено е много атрактивно и категорично вкусно! За разлика обаче от стандартното, тук, в състава му (по мое мнение) не върви сирене - казвам го от опит ;) Виждам, че и ти си го пропуснала по една или друга причина, но ако не ти е идвало до сега на ум да го добавяш, препоръчвам да не експериментираш с него - вкусът става като на развалена храна - с голямо разочарование изхвърлих цяла доза именно по тази причина.
Поздрави сърдечни и попътен вятър в новите начинания!
Ирме, да и аз мисля, че сирене не върви. Но това не пречи човек да експериментира :)
ИзтриванеАни, с удоволствие гледах изявата ти!
ОтговорИзтриванеХаресвам арменската кухня и знам уханието на
тези вкусни сладки.
Едва ли това жури може да ме откаже да ги хапвам :)
Прекрасна си и ти пожелавам това да е началото на твоите изяви.
А на пестото и аз съм любител и правя често от различни продукти.
Сигурна съм, че и с яйца ще ни хареса!
Чудесни снимки!
Поздрави!
Дани, много се радвам, че ти е харесала, макар и толкова кратка моята поява :)
ИзтриванеАни страхотен бонбон си!
ОтговорИзтриванеАз гласувам с две ръце за теб и резултата става 5; 3 :)
А яйчените лодки са страхотно мезенце! Прегръдка:)
Кате, :))) опасна скица си :)) мерси много
ИзтриванеПрекрасна си,Ани-желая все по-големи изяви в тв....Пестото си го правя и аз,защото много ми харесва.
ОтговорИзтриванеХубав ден -прегръдки!
Живе, времето ще покаже, благодаря ти.
ИзтриванеАни, беше прекрасна при Силвена! С удоволствие изгледах представянето ти. Всъщност заради теб гледах предаването.:)
ОтговорИзтриванеПестото много ми допада и мисля да го направя с някои корекции, за които надявам се няма да се обидиш.
Поздрави!
Танче, мерси много. Пестото е чудесно и търпи много вариации, скачай смело разбира се :))
ИзтриванеПоздравления, Ани! Чудесна си, такава каквато си те представях!
ОтговорИзтриванеЖелая ти още много публични изяви, защото заслужаваш!
Пестото е много вкусно и ще се възползвам от съветите ти при направата му!
Прегръдки!
Инчее, много ти благодаря :)
ИзтриванеОбещай,че ще си ми ги направиш на мен тези сладки!Изобщо не ме интересуват шотландски ли бяха,ирландски ли...все тая.Искам истински топящи се,ароматни,пръхкави арменски сладки!Цяла вечер те дебнах да те гледам,малко ми беше.Трябваше цялото предаване да си е твое.Толкова си хубава,чаровна и много усмихната.Обичам те Аничко!Страхотно момиче си ти!
ОтговорИзтриванеЕйй, любима, ти съмняваш ли се, че ще ги опиташ. След вкусната грис халва няма да пропусна да те поглезя и с арменски сладки :)))Нали си ми слабост :))) Целувам те, благодаря и ти за безрезервната подкрепа!!!
ИзтриванеПоздрави за телевизионната изява и от още една твоя почитателка! Беше много готина! Успех, ти не отстъпваше на Силвана!
ОтговорИзтриванеГалина
Галина, трогна ме, много си мила, благодаря ти.
ИзтриванеНе мога да отворя клипа и да изгледам представянето ти ,Ани ,но не се съмнявам ,че е било блестящо ! Поздравления !
ОтговорИзтриванеНе знам защо не ти се отваря линка, има го на стр. на БТВ. Благодаря ти за доверието.
ИзтриванеГледах предаването ... чудесна си !
ОтговорИзтриванеС пожелание да преоткриваш още и още нови хоризонти !
Попътен вятър Ани :)
Пестото от чушки е чудесно :) , да си оближеш пръстите :)
Много ти благодаря gogolina!
ИзтриванеПоздравления Ани! Чудесна си. Много позитивна, много изискана.С удоволствие бих те гледала на ТВ екран по-често.
ОтговорИзтриванеУспех!
АИДА /като твоята кукла/
Ехе, здравей Аида :)) Страхотно! Толкова рядко се среща това име. Арменка ли си?
ИзтриванеМного ти благодаря за милите думи. Даваш ми кураж, защото аз по принцип много се притеснявам :)
Здравей,мила моя! Да, арменка съм - Аида Хачадурян -Горненска.Нямаш представа колко ти се радвам. Следя блога ти най-редовно и дори правя неща /особено от арменската кухня/ и обирам овациите на моите двама синове и съпруга ми. Желая ти много, много успехи, защото си страхотна!!
ОтговорИзтриване:))) Много ми е приятно!! Добре си ми дошла :)
ИзтриванеМного ти благодаря за милите думи. Арменската кухня и на мен ми е слабост. Много се радвам, че семейството ти ги опитва ;)) Поздрави