понеделник, 21 октомври 2013 г.

Тиквен пай

    Реших да приготвя тиквен пай за компания на кафето. Пазарът изобилства от тикви. Не исках да е класически пай с маслено тесто и плънка от тиквено пюре с подправки със сметана, исках да е леко сочен и мек, затова направих комбинация от рецептата ми за Тиквен щрудел и рецептата за Ябълков пай. Получи се много, много вкусен тиквен пай! Пухкаво кексово тесто, с нежна тиквена плънка, обогатена с орехи и сушени боровинки. Изненадата е приятният портокалов аромат, който чудесно допълва тиквения вкус. В това се убедих, когато направих "революционния" си Тиквен щрудел миналата година :))) Не го пропускайте!! 


Продукти за плънката:

400 г тиква
1 ч.л. канела
5 с.л. захар
шепа сушени червени боровинки (или стафиди)
50 г натрошени орехи
кората от половин портокал
1/4 ч.л. индийско орехче

продукти за тестото:

3 цели яйца
125 гр. меко масло
1 ч.ч. кисело мляко + 1/2 бакпулвер
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ванилии
галета


Настържете тиквата. Прехвърлете я в тенджерка, долейте малко вода и я гответе за няколко минути на бавен огън, докато омекне. Прехвърлете я в купа и добавете захарта, канелата, индийското орехче, кората от портокал, орехите и сушените боровинки. Разбъркайте добре. 
Разбийте яйцата, докато удвоят обема си. Добавете захарта и мекото масло. След като се поеме прибавете киселото мляко, разбъркано с бакпулвера, а след него и брашното. Накрая овкусете с ванилията. Разбийте добре сместа. 


Сглобете пая като редувате половината тесто, поръсено с галета, цялата тиквена плънка, отново галета и завършете с втората половина тесто. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. 
Когато изстине поръсете с пудра захар.


Да ви е сладко!

Ако и вие като мен обичате тиква и искате да разнообразите есенната си трапеза, можете да опитате някоя от следните рецепти в блога с тиква:


 

14 коментара:

  1. Ани, неописуем е, така да ми хареса...
    Поздрави и красива есен ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, сладкиша направо е греховно вкусен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми допада рецептата,имам и настъргана тиква,която ми остана като правих тиквен щрудел и ето в какво ще я вложа :) .
    Ани,страхотни кадри,много уютни и сладкиша от сега предчувствам ,че ще стане бижу!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много се радвам, че го опита и ви хареса у дома. Прегръдки и от мен

      Изтриване
  4. Жестоко! Така описано и снимано, че ще трябва да пробвам три рецепти вместо една :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, хехе, както винаги си много мила.

      Изтриване
  5. Есенно красиво и вкусно е при теб, Ани,
    харесах и салатката, и пилето, но това предложение ме грабна веднага -
    изглежда много фин и ароматен сладкиш, а снимките и представянето - впечатляващи.
    Моите поздравления, хубава и вдъхновена есен, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много си мила. Сладкишът е много ароматен и вкусен. Няма да сбъркаш! Сърдечни поздрави

      Изтриване
  6. Чудесно предложение,Ани!!! Благодаря за споделянето!!! Хубав и усмихнат ден:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва Марусия. Поздрави

      Изтриване
  7. Ани, искам само да попитам дали ще стане, ако го направя в обикновена кексова форма?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Паят е на принципа на реденето. По-скоро може да не се изпече добре и да остане глетак, ако е по-висок. Заложете на тава според мен :)

      Изтриване