Реших да приготвя тиквен пай за компания на кафето. Пазарът изобилства от тикви. Не исках да е класически пай с маслено тесто и плънка от тиквено пюре с подправки със сметана, исках да е леко сочен и мек, затова направих комбинация от рецептата ми за Тиквен щрудел и рецептата за Ябълков пай. Получи се много, много вкусен тиквен пай! Пухкаво кексово тесто, с нежна тиквена плънка, обогатена с орехи и сушени боровинки. Изненадата е приятният портокалов аромат, който чудесно допълва тиквения вкус. В това се убедих, когато направих "революционния" си Тиквен щрудел миналата година :))) Не го пропускайте!!
400 г тиква
1 ч.л. канела
5 с.л. захар
шепа сушени червени боровинки (или стафиди)
50 г натрошени орехи
кората от половин портокал
1/4 ч.л. индийско орехче
продукти за тестото:
3 цели яйца
125 гр. меко масло
1 ч.ч. кисело мляко + 1/2 бакпулвер
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ванилии
галета
Настържете тиквата. Прехвърлете я в тенджерка, долейте малко вода и я гответе за няколко минути на бавен огън, докато омекне. Прехвърлете я в купа и добавете захарта, канелата, индийското орехче, кората от портокал, орехите и сушените боровинки. Разбъркайте добре.
Разбийте яйцата, докато удвоят обема си. Добавете захарта и мекото масло. След като се поеме прибавете киселото мляко, разбъркано с бакпулвера, а след него и брашното. Накрая овкусете с ванилията. Разбийте добре сместа.
Сглобете пая като редувате половината тесто, поръсено с галета, цялата тиквена плънка, отново галета и завършете с втората половина тесто. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Когато изстине поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!
Ако и вие като мен обичате тиква и искате да разнообразите есенната си трапеза, можете да опитате някоя от следните рецепти в блога с тиква:
Ани, неописуем е, така да ми хареса...
ОтговорИзтриванеПоздрави и красива есен ти желая! :)
Гери, много се радвам. Усмивки
ИзтриванеАни, сладкиша направо е греховно вкусен :)
ОтговорИзтриванеgogolina, вярно е мила. Греховно!
ИзтриванеМного ми допада рецептата,имам и настъргана тиква,която ми остана като правих тиквен щрудел и ето в какво ще я вложа :) .
ОтговорИзтриванеАни,страхотни кадри,много уютни и сладкиша от сега предчувствам ,че ще стане бижу!
Прегръдка!
Роси, много се радвам, че го опита и ви хареса у дома. Прегръдки и от мен
ИзтриванеЖестоко! Така описано и снимано, че ще трябва да пробвам три рецепти вместо една :)
ОтговорИзтриванеЛучи, хехе, както винаги си много мила.
ИзтриванеЕсенно красиво и вкусно е при теб, Ани,
ОтговорИзтриванехаресах и салатката, и пилето, но това предложение ме грабна веднага -
изглежда много фин и ароматен сладкиш, а снимките и представянето - впечатляващи.
Моите поздравления, хубава и вдъхновена есен, Диана
Дианка, много си мила. Сладкишът е много ароматен и вкусен. Няма да сбъркаш! Сърдечни поздрави
ИзтриванеЧудесно предложение,Ани!!! Благодаря за споделянето!!! Хубав и усмихнат ден:))))
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва Марусия. Поздрави
ИзтриванеАни, искам само да попитам дали ще стане, ако го направя в обикновена кексова форма?
ОтговорИзтриванеПаят е на принципа на реденето. По-скоро може да не се изпече добре и да остане глетак, ако е по-висок. Заложете на тава според мен :)
Изтриване