Търсене в този блог

неделя, 27 октомври 2013 г.

Кекс с ябълки и лешници

     Като един истински, запален кулинарен фен много обичам всякакви "умни" кухненски уреди, които ми помагат и правят живота ми по-лесен. Влюбена съм в моя Kitchen Aid, както и в кухненския ми робот. Спестяват ми часове рязане, месене, пасиране, разбиване и т.н. 
     Когато с мен се свързаха от агенция All Channels и ми предложиха да изпробвам най-новия уред на Philips, който предстои да излезе на пазара, на име Multicooker, не се поколебах и приех предизвикателството да приготвя 7 вкусни рецепти с уреда и да изпробвам неговата функционалност, положителни и отрицателни страни. Още повече, че това е напълно иновативен кухненски помощник, който съвместява в себе си няколко уреда в едно и ти спестява много време (нещо, което аз много ценя, предвид двете ми сладурчета у дома), изцапани съдове и ток. Това е уред, който задушава, пържи, пече, притопля, готви на пара, вари и дори прави кисело мляко. Разполага с 12 различни програми за готвене и функция за поддържане на топлината на ястието до 24 часа. Multicooker може да регулира температурата между 40-180 градуса, а времето за готвене между 5 минути и 12 часа. Всичко в един интелигентен уред, с много красив дизайн.


     По природа съм много подозрителен човек и в началото погледнах на Multicooker доста пренебрежително, още повече, че не можах да информация за уреда и не си представях как работи. Трябва да ви призная, обаче, че след като два дни го подложих на различни тестове, останах силно впечатлена! Пекох кекс, сготвих боб с доматен сос, задушавах зеленчуци на пара и сготвих тиквички с ориз. Всичко стана чудесно.
       Първото нещо, което приготвих с уреда е кекс. Кексът е мерило за всяка фурна, затова се спрях на него и използвах рецептата от книгата с рецепти на Multicooker. Опече се точно за 50-те минути, за които е посочено, и се оказа много ароматен и вкусен, с дъх на лешници и масло. Впечатлих се колко безшумен е Multicooker. Не издава абсолютно никакъв звук и на моменти се чудих всъщност прави ли нещо, тогава отварях капака, за да се уверя, че наистина готви. Това е едно от удобствата на уреда, че можеш да отваряш капака по време на готвене и да добавяш продукти. На практика  Multicooker извършва на едно място няколко различни действия, като например при боба с доматен сос, първо запържи лука и чесъна на функция FRY, след това задуши доматения сос на функция STEW и накрая след като добавих боб го запече на функция BAKE. Това ястие щях да го готвя на два различни уреда - първо в тенджера на котлона и след това във фурната, а в Multicooker всичко се случва в един единствен уред. Единственият минус, който отчетох е, че максималната му зададена температура при печене е 180 градуса (уредът работи със специална 3D технология), но от друга страна леко захвана боба на дъното. Може би трябваше да го пека на по-ниска температура. Тепърва ми предстои да тествам уреда на различни нива и разбира се ще споделям с вас моите наблюдения.
        Кексът се хареса на всички у дома, пръхкав и ароматен. Заповядайте рецептата.


Продукти:

190 г меко масло
200 г захар
100 г смлени лешници
190 г брашно
3/4 ч.л. бакпулвер
2 средно големи яйца
2 средно големи ябълки, обелени и нарязани на тънки резенчета
1 ванилия
канела


Разбийте с помощта на миксер маслото и захарта. Добавете яйцата и разбъркайте. Добавете брашното, бакпулвера, ванилията и смлените лешници и отново разбъркайте, докато получите хомогенно тесто за кекс.
Намажете дъното и стените на формата, в която ще печете с олио и изсипете сместа.


Заравнете с лъжица и подредете отгоре нарязаните ветрилообразно ябълки, като леко притискате в тестото. Поръсете с канела.


Ако печете в обикновена фурна печете отново на 180 градуса за 45-50 минути, докато добие златист загар и проверявайте готовността с клечка.


--------------------------------------

В Multicooker:
Натиснете бутона MENU, изберете програма BAKE-Печене и програмирайте температурата на 180 градуса, а COOKING TIME на 50 минути, след което натиснете бутона START. Когато времето изтече проверете кекса с клечка. Изключете уреда от щепсела. Изчакайте да се охлади и и извадете кекса от формата.

Да ви е сладко!

Източник: Recipe Booklet Multicooker
http://www.youtube.com/watch?v=E7srE0xeJj0


15 коментара:

  1. Ани, много вкусно кексче! Успех с новия уред и ще следя с нетърпение.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Еххааа, каква чудна и умна играчка!!! Със здраве да си я ползваш, Ани! А кексечто изгежда супер ароматно, ще го опитам.Нали значеш, че аз без твоите рецепти съм заникъде :) Целувки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хей Мариамче, как си? :)
      Наистина е много умна играчката!Благодаря ти, тестът продължава. Непременно опитай кексчето, заслужава си :) Целувки и на теб

      Изтриване
    2. Горе-долу бива :). Семейният живот ми се отрзява чудесно, де само и работа да си намеря скоро! Кексчето задължително ще го пробвам :)

      Изтриване
  3. Честит ти нов уред,Ани!Сладкишът изглежда много добре,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Честито, Ани! Със здраве да го ползваш и много вкусни рецепти да създадете заедно, като тази тук! Прелестно изпълнение! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Candy. Много си мила :) Сърдечни поздрави

      Изтриване
  5. Чудесен десерт, а уреда страшно ме впечатли :). Ще чакам с нетърпение и следващите рецепти. Поздрави сърдечни и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И мен ме впечатли Дианка. Заслужава си човек да има такъв един уред, още повече, че е много лек и може човек да си го носи на път и да си готви, например на къмпинг в Гърция :))))))Прегръдки

      Изтриване
  6. Ани, вече два пъти един след друг го правих този чуден кекс! Сервирам го с топъл ванилов сос и обирам такива овации всеки път...страшно вкусен десерт, пък и толкова лесен за приготвяне :) Отново чуденсен избор, благодаря ти, че го сподели!!! Бачикнер

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариамче, така ме зарадва, браво мила. Сигурна съм, че си им обрала овациите, особено с ваниловото сосче :)) И аз го правих два пъти един след друг, толкова ни хареса :)) Целувки

      Изтриване