Търсене в този блог

петък, 10 януари 2014 г.

Арменска гата

     Гата е много древен, арменски десерт. Някога се е приготвял в специална пещ, на име тонир, а в последствие във фурни. Има много вариации на гата в Армения, до степен да бъде издигната в култ. Поднася се с кафе. Гата може да бъде намерена във всяка сладкарница в най-различна разновидност и форма. Плънката се нарича ХОРИЗ. Състои се от брашно, масло, захар и ванилия. В някои райони се добавят и орехи и/или канела. Приготвя се и под формата на хляб. 
    Искам специално да благодаря на моята читателка Лия Григорян, за това, че ми сподели за този изкусителен традиционен десерт. Не си спомням моята баба да го е приготвяла, затова и за мен беше предизвикателство да го направя. Заложих на домашно приготвено тесто, вместо бутер, защото исках да получа автентичен вкус и вид. Мислих, че е много трудно и трудоемко, но се оказа лесно и дори забавно :) Лично на мен вкусът ми напомня малко на курабия. Вкусни са и топли и студени. Студени са по-хрупкави.


Продукти за тестото:


¾ ч.л. сода
щипка сол
две капки оцет
550 г брашно
250 г меко масло
2 яйца

1 ч.ч. кисело мляко

продукти за плънката: 

180 г меко масло
1 и ½ ч.ч. кристална захар
2 ванилии
1 и ½ ч.ч. брашно

1 яйце за намазване


Сложете в купа содата, солта и две капки оцет. Добавете брашното, след това разбийте заедно с маслото. Накрая сложете яйцата и киселото мляко. Разбъркайте всичко добре с миксер, докато получите тесто. Покрийте го с фолио и го приберете да почине час в хладилника. 
През това време пригответе плънката. В купа разбъркайте мекото масло, заедно със захарта и ванилиите. Добавете брашното, разбъркайте и разрошете с вилица, докато получите трохи. Приберете в хладилник, докато тестото стане готово.
Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене.
Извадете тестото от хладилника. Разделете го на три топки. Разточете първата топка във формата на правоъгълник. Тестото трябва да бъде разточено тънко, около 0.2 мм. Ако не е с приблизително правилна форма поизравнете с нож. Аида се позабавлява като си изрязваше фигурки с моите остатъци.


Разделете си плънката мислено на три. Трябва да стигне за три рула.
Разпределете първата част плънка върху правоъгълното парче тесто. Наронете я с ръце. Оставете около сантиметър от ръбовете. 


Навийте на руло от към дългата страна, като леко потупвайте при всяко превъртане. Крайният ръб трябва да се пада отдолу на рулото. Прехвърлете рулото в тавата. Нарежете го леко по диагонал на парчета с дебелина около 4 см. Направете шарки, като внимателно прокарате хоризонтално вилица по повърхността на рулата. 


Намажете ги с яйце за по-приятен загар. По същия начин разточете и останалите две топки. Покрийте ги с плънка и ги навийте на рула. Нарежете ги и направете шарка с вилица. Намажете ги с яйце.
Печете рулата 30 минути на загрята на 180 градуса фурна, докато добият карамелен загар.


Когато ги извадите от фурната ги разрежете на парчета, защото по време на печенето плънката се топи и се слепват. Бисквитките са вкусни и топли, когато са по-меки и студени, когато стават хрупкави.
Можете да ги съхранявате в затворена кутия около седмица.


Да ви е сладко!

20 коментара:

  1. Ани, много интересно предложение! Ще го пробвам скоро, изглежда вкусно...Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, чудесни са! С удоволствие бих си хапнала и с чашка чай за компания. :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ето това го чакам от сума време! Познай дали няма да го направя в най-скоро време? Страхотно е, Ани!

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм го срещала, Ани! Много интересен десерт! Заслужава си да се опита със сигурност. Великолепни снимки!

    ОтговорИзтриване
  5. Интересно предложение, Ани!
    Със сигурност ще го опитам :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересни сладки, Ани!
    Още ми държи влага от около Коледното правене, но със сигурност ще пробвам тези - така като ги гледам - ще издържат много време :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Много интересни сладки с хубаво име, Ани! Някак чудесно си ги представям и на вкус!! Щом са толкова популярни в Армения, ще са наистина изключителни! Отмятам за проба :)
    Топла и усмихната вечер от мен, Ани :)

    ОтговорИзтриване
  8. Според мен коментари трябва да се пишат когато - сте видели рецептата изпробвали сте я и си казвате мнението дали ви в харесало или не!

    ОтговорИзтриване
  9. коментар, след като се направи, а така само празни приказки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Коментар се прави, когато искаш. Харесвам, не харесвам, ще опитам и т.н. Хайде хейтърите в ляво...

      Изтриване
  10. Ани,страшно съблазнително изглеждат сладките и много интересно съчетание от два вида тесто.Със сигурност на мен биха ми се усладили повече изстинали и хрупкавки!Отново ни предлагаш изкусителна рецепта от богатата палитра на арменската кухня!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Поредното изкушаващо предложение! Изглеждат толкова примамливо!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви, много се радвам, че ви харесват. У дома бяха оценени по достойнство. Хубаво е да се правят около Коледа.

    ОтговорИзтриване
  13. Adorei seu blog, este pão é sensacional, que bom que a culinária tem linguagem unviesal, desta forma cheguei até seu blog, sou do Brasil, e também tenho um blog,o Mundo do Sabor.Sedesejar fazeruma visita, estou ás ordens.

    Rosiane Carvalho

    www.mundodosabor.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  14. Adorei seu blog ,este pão é sensacional,que bom que a culináriatem uma linguagem universal,desta forma cheguei até seu blog,sou do Brasil,e também tenho um blog, o Mundo do Sabor.Se desejar fazer uma visita ,estou ás ordens.

    Rosiane Carvalho

    www.mundodosabor.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  15. Към Анонимен!!! A според мен като си пишете мнението тук, напишете си и името.Поредното красиво и вкусно изглеждащо творение излязло от ръцете на Ани. Поздравления! И аз не съм го правила нито вкусила но ще го опитам.Благодаря, Ани!

    ОтговорИзтриване
  16. Какво установихте след като го опитахте? Защо не пишете резултата?

    ОтговорИзтриване
  17. Още днес ще пробвам и ще споделя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много хубаво, че рецептата ви е привлякла вниманието. Много ги харесвам.

      Изтриване