Търсене в този блог

понеделник, 20 януари 2014 г.

Салата с нахут, маслини и чушки

     На мнение съм, че не използваме достатъчно често нахут в нашата кухня. За разлика от източните култури, където нахутът се използва ежедневно. 
    Нахутът, наричан още леблебия, е една от най-древните култури, от семейство бобови. Отглежда се на места по света с топъл климат. Нахутът е много богат на протеини, съдържа голямо количество витамин Е, укрепва имунитета и предпазва от рак. Съдържа, също така много цинк и фолиева киселина, което го прави изключително полезен в малки количества.
      В кулинарията, след накисване и варене, може да се ползва като гарнитура, в основни ястия с месо и зеленчуци, в различни салати и в така популярния хумус, в комбинация със сусамов тахан.
      Аз съм на вълна салати с нахут. Експериментът започна със свежа салата с нахут, маслини и чушки, и ще продължи със салата с нахут и риба тон. За да си спестя време използвам отново испанската марка готово-сварен нахут в буркан, който е същият като боба, който съм ви показвала. Намира се в големите хипермаркети. Само му прибавям нарязаните зеленчуци и дресинг и е готов. 
     Салатката е много свежа с дресинг от лимон и зехтин, пресен лук и чесън, четвъртинка люта чушка за вкус и свеж магданоз. Сигурна съм, че няма да можете да й устоите. Чудесно мезе за ракия!


Продукти за 2 порции:

500 г сварен нахут
3 стръка пресен чесън
3 стръка пресен лук
7-8 маслини каламата без костилки
1/4 люта чушка
1 червена чушка
връзка магданоз
сокът от половин лимон
зехтин
сол

Нарежете лука, чесъна, маслините, чушките и магданоза и ги разбъркайте в купичка, заедно със зехтин и сол. Добавете всичко при сварения и отцеден нахут. Полейте с лимонов сок.


Да ви е сладко!


9 коментара:

  1. Тъкмо търся в интернета рецепти с нахут, че съм накиснала и утре ще готвя нещо! :)
    Следващото ще е тази чудна салатка!
    Ани, успешна седмица

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, салатата е бижу! Много вкусна. Често правя вкъщи подобна. Ние сме фенове на нахута и всяка седмица приготвям по нещичко с него. Всеки път експериментирам и досега не съм останала разочарована. Има много интересни рецепти. Ще очаквам следващите ти предположения :)
    Поздрави! Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна е,Ани :)
    Аз минала година открих нахута като вкус (все си мислех, че няма да ми хареса и не опитвах ) и предполагам, че много ще ми хареса тази салатка .
    Благодаря ти, че я сподели
    Хубава седмица

    ОтговорИзтриване
  4. Чудна е и купичката е много красива! И на мен ми се ще да включвам повече подобни храни в кухнята. Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, с удоволствие бих заменила основното за една такава салатка, прекрасна е! Да ви е сладко и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна салатка, Ани! Направо с лъжичката бих си загребала и за друго не бих питала :)
    Правя подобна с бял боб, но и с нахут не е за пренебрегване. Не съм срещала обаче такива бурканчета (на тази марка) при нас или не съм забелязала, но непременно ще се огледам още на следващия пазар. Благодаря ти за идеята!
    Прекрасна нова седмица ти желая, с много усмивки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Тази салатка ми хареса още във FB. Мисля в най-скоро време да си я приготвя. Благодаря, Ани!

    ОтговорИзтриване
  8. Поздравления за вкусната идея, ще пробвам! До сега всичко с нахут ми е харесвало. Има ли значение печена или сурова чушка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз слагам сурова, но разбира се, и с домашо печена ще стане страхотно! Ако обичате нахут опитайте и някои от другите ми предложения за рецепти с нахут.

      Изтриване