Търсене в този блог

събота, 25 януари 2014 г.

Шоколадово-портокалова торта с лешников крокан

     Приготвих тази вкусна торта за рождения ден на един млад левент на цели 6 г., на когото му предстои да тръгва на училище през септември :) Тортата е шоколадово-портокалова с лешников крокан. Комбинацията шоколад и портокал е класика, която много обичам и реших да заложа на нея. Блатовете са изцяло без брашно, много шоколадови и с мека текстура, кремът е млечно-портокалов, а в комбинация с хрупкавия лешников крокан хапката е просто съвършена!! Декорирах я семпло със захаросани портокали, които приготвих сама, цветенца от желирани портокалови и ментови бонбони и няколко карамелизирани лешника. За финал поръсих с крокан и надписах с бял шоколад.


Продукти за един брой блат (тортата е с 2 бр. блатове с размери 33:24 см):

200 г натурален шоколад
90 г масло
4 яйца
1/3 голяма ч.ч. захар
1 ванилия
щипка сол

продукти за портокаловия крем:

1 л. прясно мляко
12 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
2 ванилии
4 жълтъка
250 г меко масло
кората от един портокал
3 с.л. портокалов сок

продукти за лешниковия крокан:

100 г печени, безсолни лешници
1 ч.ч. захар

продукти за шоколадовия ганаш:

200 мл сладкарска сметана
200 мл натурален шоколад

продукти за захаросаните портокали:

2 портокала
150 г захар
150 г вода
пудра захар за овалване


Блатове:

Загрейте фурната на 200 градуса. Постелете плоска тава с хартия за печене и сложете върху нея правоъгълната форма. Разтопете шоколада и маслото на водна баня и ги оставете да се охладят. Отделете жълтъците от белтъците. Прибавете жълтъците при шоколадовата смес и овкусете с ванилия. Разбийте белтъците на сняг и на два пъти прибавете захарта към тях. Добавете белтъчната смес към шоколадовата като внимателно бъркате, за да запазите въздуха в нея. Сложете и щипка сол. Разбъркайте добре и налейте сместа във формата. Печете 10 минути. Извадете блата и го оставете да изстине. 
По същия начин пригответе и изпечете и втория блат.

Крем:

Загрейте млякото на котлона, без да завира. Смесете захарта с брашното и ванилията. Към тях прибавете жълтъците и постепенно разредете с топлото мляко като бъркате непрекъснато. Върнете на котлона и сварете гъст крем и го оставете да се охлади. Настържете портокалова кора и добавете портокаловия сок. Разбъркайте. Разбийте маслото с миксер и го прибавете към студения крем. Разбъркайте всичко още веднъж с миксер. Охладете го за един час в хладилник.

Крокан:

Една чаена чаша захар се карамелизира на котлона. Печените лешници се слагат на дъното на тефлонов съд, предварително намазан обилно с масло. Заливат се с горещия карамел и се оставят да се охладят. Чуква се дъното на съда и крокана пада цял. Начуква се между два листа хартия за печене или се смила фино в блендер.

Сглобяване:

Сглобете тортата като слепвате блатовете с крем, стегнати във формата. Посредата поръсете крема с крокан. Намажете я отстрани и отгоре и загладете добре. Завършете с крем. Охладете тортата за поне 5-6 часа.

Ганаш:

За да приготвите ганаша клокнете сметаната на котлона. Добавете шоколада и разбъркайте до гладкост. Излейте го върху тортата леко топъл и заравнете. Оставете тортата за едно денонощие да стегне добре в хладилника. На другия ден я декорирайте по желание.

Захаросани портокалчета: 

Измийте добре два портокала. Нарежете ги на две половини и на 0,5 см. дебели резени или ако предпочитате на кръгчета. Варете ги 5 минути в тенджера с вода. Извадете ги и излейте водата.
Кипнете на котлона захарен сироп от захарта и водата. Сложете в нея портокаловите резени и след като кипне варете на бавен огън 1 час. Извадете ги.Оваляйте ги в пудра захар и ги подредете, на разстояние едно от друго, върху хартия за печене и ги сушете на 100 градуса 3 часа. Декорирайте тортата с тях след като изстинат. Аз ги залепих отстрани.

Да ви е сладко!

36 коментара:

  1. Обожава комбинация шоколад- портокал.
    Пристрастена съм към нея и затова не се съмнява, че е съвършена тази торта.
    Прииска ми се да дръпна това парченце през екрана :)
    Хубав уикенд, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. nas, и аз много я обичам тази класическа комбинация. Запретвай ръкави и си достави това удоволствие мила.

      Изтриване
  2. Ах, тази тортичка как ще я пробвам!!! :D

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен избор на вкус и аромати, Ани!
    И прекрасно аранжирана!
    Щастливец е малкият господин :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани. Децата я излапаха много бързо..щом е толкова шоколадова :)))

      Изтриване
  4. Уау ... колко шоколадово вълшебство!
    Има и лешници и портокалов вкус :) Направо плаче да се подслади човек с едно парченце :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. gogolina, плаче, плаче :) Не е за изпускане, уверявам те :))

      Изтриване
  5. Ани, чудесно си допълнила празника на малкия господин, да е жив и здрав! А тортичката е блаженство за небцето. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Да ви е здрав и щастлив рожденика! Тортата е невероятна, с чудесна комбинация!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. tilli, радвам се, че ти харесва тортата.Прегръдки

      Изтриване
  7. Прекрасна е, Ани! Със сигурност е била и много вкусна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина беше много сладка и вкусна.Хубава неделя ти желая.

      Изтриване
  8. Честит рожден ден на момченцето ! Да е здрав и да има щастливо детство!
    Страхотна торта ! Влиза ми в списъка за приготвяне !!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря за пожеланията. Много се радвам, че харесваш тортата :)

      Изтриване
  9. Да е жив и здрав младежа! Тортата изглежда великолепно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Лучи :) Хубава снежна неделя ти желая :)

      Изтриване
  10. Жив и здрав да е юнакът! Тортата е истинско бижу, толкова вкусна, красива, ароматна и много по мой вкус! Прегръдки, Ани и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy, благодаря ти :) Много е вкусна наистина, много шоколадова, хрупкава от крокана с лек портокалов дъх, комбинацията е класика :) Успешна нова седмица и на теб :)

      Изтриване
  11. Чудесна торта, Ани! Едва ли може друго да се каже за тази неземна вкусова комбинация, която си сътворила в тази торта. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, добре дошла мила :) Много се радвам, че ти харесва. Непременно трябва да я опиташ и на вкус...

      Изтриване
  12. Любима комбинация и страхотна визия, адмирации и да е жив и здрав рожденикът!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Иглика, много драго ми стана :) Сърдечни поздрави

      Изтриване
  13. Много креместа торта,Ани!И с колко много шоколад,есктра е!Много харесвам такива шоколадови блатове,много ефирни са,топят се на небцето!Да му е сладко учението на младежа!Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, наистина е много шоколадова. Блатовете са без брашно, направо се топят в устата и като ти хрусне кроканче става супер вкусно. Портокаловият крем е бонус :)))

      Изтриване
  14. Ани, как се удържа на такава прелест, не знам! Ами че тя е толкова апетитна, а предвид рецептата вярвам е била и както ти самата казваш, съвършена. Една хапка и ... май ще си поискам допълнително ;))
    Да е жив и здрав рожденика, да му е широк и светъл пътят!
    Прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, не се удържа мила, трудна работа :) Но да ти кажа сладка е, едно парченце ти е достатъчно :)) Благодаря за пожеланията за рожденика :) Прегръдки и от мен.

      Изтриване
  15. Здррасти Ани,
    искам да направя тортата но бих искала дае двойно по висока , може ли да ч направя вместо 2 с 4 блата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моята е правоъгълна. Ти предполагам ще я правиш кръгла по-висока? При същите количества продукти и 21-22 см диаметър би трябвало да стане.

      Изтриване
  16. Здравей, Ани!
    Аз и моят приятел сме големи твои почитатели и следим с интерес всичките ти публикации! Имам въпрос относно рецептата за това шоколадово изкушение. Моята форма е с диаметър 28 см. Ще се получи ли, ако спазя твоите пропорции?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ива,
      много ви благодаря затова, че сте редовни читатели на Вкуснотека. По отношение на тортата, според мен от продуктите за един правоъгълен блат изпечете два кръгли. Така няма да ви се получат дебели ( а и ще спестите продуктите за 1 блат ;) ) Кремът е ок. Ако ви остане малко го направете в чаши с бисквити, като десерт. Поздрави

      Изтриване
  17. Здравейте! Въпросът ми е крема достатъчно гъст ли е, защото искам да направя три кръгли блата (26 см) и искам да съм сигурна, че тортата ще е стабилна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, кремът е класически, френски, сладкарски крем. Сгъстява се добре. Мисля, че няма да имате проблем ако количествата са умерени.

      Изтриване