Търсене в този блог

понеделник, 28 април 2014 г.

Мариновани агнешки котлетчета

     Тази рецепта е много стара, лесна и изпитана! Идеална е за предстоящия Гергьовден.
Помня бях дете, когато татко въртеше скарата с агнешките котлетчета, а ние нетърпеливо се строявахме край масата в очакване да ги нападнем :))
   Тази година, преди Великден, съпругът ми донесе месо от цяло агне от ферма и се насладихме на истинско и невероятно вкусно месо по празниците. Заделих си ребърцата, за да направя любимите котлетчета. Татко ми сподели рецептата, бързо ги разположих удобно в маринатата и се захванах да приготвя гарнитурата от задушени пресни картофки и свежа зелена салата. Изпекоха се за минути. Станаха крехки, сочни и много ароматни. Облизахме си пръстите! Рецептата е страхотна. Да бяхте видели момичетата, захапали по една кълка, омазани до ушите и много доволни. Не сме имали по-бърз и весел обяд. :) 


Продукти: 

14 бр. агнешки котлетчета

за маринатата: 

половин глава лук
100 мл. зехтин
шепа листенца пресен розмарин
черен пипер
сол



Сложете котлетчетата в купа и нарежете половин глава лук на тънки полумесеци. Поръсете с черен пипер, сол и листенца розмарин. Накрая полейте със струя зехтин. Разбъркайте всичко с ръце, така че маринатата хубаво да полепне по цялото месо. Покрийте с прозрачно фолио и оставете месото да се маринова за 1 час. 


Загрейте скарата или парти грила. Почистете котлетите от лука и розмарина, подредете ги и ги изпечете от двете страни по 4-5 минути. Не ги препичайте. Трябва да са леко розови отвътре, за да остане месото сочно и крехко.
Поднесете топли със задушени пресни картофки и свежа зелена салата.


Да ви е сладко и приятно оцапване! :)


5 коментара:

  1. Ани, как да не се усмихне човек, та толкова мило ми стана от споделеното... Да ви е много сладко винаги, когато сте заедно! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни котлетчета, Ани!
    Поздрави и хубави майски празници :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ауу, мислех да дръпна едно, но като видях тавичката и ми се ще нея да отмъкна:). Страхотни са! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Представям си малките сладуранки, омазани, но доволно усмихнати :)
    Няма по-вкусно от домашното месце, Ани! И от семейните, изпитани рецепти също. Изглежда доста апетитно тази чинийка и нищо, че цяло агънце си хапнахме по Великден, не бих отказала на една порцийка от твоите. Разкошни са!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, как бих оглозгала едно такова котлетче! Сигурна съм, че е ръмжащо вкусно! Ама и така апетитно си ги снимала, че си ръмжа и без да го дъвча... Само да ми попадне такава мръвка, ще пробвам рецептата ти, Ани! :)
    Усмихнати почивни дни от мен! :)

    ОтговорИзтриване