Търсене в този блог

петък, 18 април 2014 г.

Козуначена торта

    След два дни е Великден. Пожелавам весели празници на всички! Бъдете много здрави и благословени!
    След вкусните козунаци искам да ви покажа една изключително вкусна Козуначена торта. Ако ви останат козунаци от голямото печене това е прекрасен начин да ги оползотворите. Аз реших да я приготвя с фантастичните, миришещи на масло Бриоши на магазин "Дар от Боговете", които ги пекат на място и са украсени със стафиди и печени орехи. Непременно ги опитайте! Ще променят представата ви за козунак.
    Тортата наподобява Тирамису по консистенция. Кремът е Забайон с маскарпоне и сметана, с лек дъх на портокал. Много нежна и мека торта, без печене на блатове. Препоръчвам ви непременно да използвате домашни яйца. Пригответе Забайона (сместа от жълтъци и захар) задължително на водна баня, за да минат яйцата все пак термична обработка. С домашни яйца кремът става наситено жълт на цвят. Декорирах с настърган натурален шоколад Vahlrona и цветни бонбони яйчица, за да изглежда като гнездо.


Продукти:

5 жълтъка от пресни, домашни яйца
150 г захар + 1,5 с.л.
1 кутия Маскарпоне Granarolo 500 г
2 портокала
1 ванилия
1 средно голяма ч.ч. сладкарска сметана Elle & Vire Professional excellence
1 Бриош 250 г (или козунак)
100 г натурален шоколад Vahlrona за декорация
шарени бонбони, във формата на яйца
филирани бадеми


Жълтъците се разбиват на водна баня със захарта, около 5 мин. с миксера на най-слабата скорост, а в последствие се бърка с лъжица още около 5 мин., докато стане на гъст крем.


Маскарпонето се разбива. Към него се добавя крема Забайон (жълтъците със захарта) и се бърка с лъжица. Добавя се кората от 1 портокал и една ванилия. Накрая сметаната се разбива с миксер и се смесва с крема, като се бърка с лъжица.


Сокът от двата портокала се загрява на котлона, заедно с 1,5 с.л. захар и когато заври е готов.

Бриошът (козунакът) се разрязва през средата вертикално и от всяка половина се режат филии, от които се сглабят два блатa.


Сглобяване на тортата:

В тортена форма се слагат парчетата бриош (козунак) за първия блат.


Напояват се с портокаловия сироп и се слага 1/2 от крема. Отгоре се слагат парчетата за втория блат. Напояват се по същия начин с останалия сироп и се завършва с втората половина крем.


Оставя се да се охлади поне 6 часа в хладилник и преди сервиране се декорира с настърган натурален шоколад Vahlrona и цветни бонбони яйца. Шоколадът се стопява на водна баня. Намазва се на тънък слой върху хартия за печене и след като стегне добре се изстъргва, с помощта на шпатула. Отстрани се полепва с филирани бадеми.


Да ви е сладко!

39 коментара:

  1. Ани, вълшебна е тортичката, прекрасна комбинация, вкус и вид! Браво, страхотно ти се е получила! :)
    Светли празници с пожелания за здраве и много семейно щастие! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, наистина да ти призная много ми харесва. Това кремче със Забайон и маскарпоне в комбинация с ухаещия на масло Бриош и лек портокалов дъх е уникална! Много ще се радвам ако я опиташ! Прегръдки

      Изтриване
  2. Моята вкуснотечка! Ами страхотна си просто! Весели празници, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз те обичам мила ми Йоли :) Благодаря ти! :)

      Изтриване
  3. How wonderful! Now I see the recipe after I gave four of my loaves to my Neighbors!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. You still have time to make another one, or you can buy a panettone or brioche to make the cake! Good luck!

      Изтриване
  4. Светли и благословени празници, изпълнени с усмивки и вълшебни аромати, Ани!
    Тортата и снимката са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, весели празници и на теб! Много ти благодаря за милия коментар.

      Изтриване
  5. И козунаците и тортата са прекрасни, Ани,
    поздравления за чудесните идеи и майсторски изпълнения!
    Светли и благословени Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много ти благодаря, за мен това значи много от теб! Весели празници и на твоето семейство!

      Изтриване
  6. Ани, Весели празници, чудна тортичка, както винаги. Бих искала да те помоля да ни представиш рецепта за кукис с ядки и шоколад. Много искам да приготвя, но рецептите все не ми вдъхват доверие. Поздрави, Лора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Лора, благодаря ти за тортата. Рецепта за бисквити бих ти препоръчала да направиш Бадемовите бисквити с топинг от рикота и бял шоколад, с ягодово сладко. Фантастична е комбинацията! Ето рецептата: http://vkusnoteka.blogspot.com/2014/04/blog-post.html

      Изтриване
  7. Здравей отново, направих ги вече за утре, страхотни са, мерси много :). Лора

    ОтговорИзтриване
  8. Крема е "сабайон"!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, преди да публикувам рецептата изрично проверих как се пише името на крема на български и то е Забайон! Поздрави

      Изтриване
    2. Не знам къде сте гледали, но идва от френски и е сабайон! На италиански е "забалионе", но трябва да се произнася и пише според транскрипцията на езика, от който произлиза!

      Изтриване
  9. Каква нежна и полезна тортичка! Моментално поема и съживява заседял се козунак :)
    Честито Възкресение, Ани! Много здрави и усмихнати у дома! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, абсолютно съживява всеки козунак. Много ще се радвам ако я опиташ! Ще я оцениш по достойнство! :)

      Изтриване
  10. Честит Великден,Ани!
    Бъдете здрави и много обич да има в сърцата ви,мир в душите и надежда!
    Тортата е фантастична,сочна,ароматна,една блажена прелест!
    Прегръдка с пожелание за отпочиващи майски празници с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, радвам се, че ти харесва. Поздрави и весели празници.

      Изтриване
  11. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  12. Фантастична е! Напрсвих я и аз
    Много пухкава и лека тортичка
    ;0))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мая, така е, наистина е страхотно вкусна тази тортичка. Не знам дали я направихте с козунак, но с бриошите на Дар от Боговете е божествена.

      Изтриване
  13. Рецептата е чудесна , но прибавих и малко ром в крема ! Стана чудесна ! Благодаря В и , Ани !
    С поздрав : Таня !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, много хубаво си се сетила. Много се радвам, че тортата ви е харесала! Поздрави

      Изтриване
  14. Чудесна торта Ани за първи път я видях в последната брошура на Lidl и много ми хареса.За Великден и аз ще я направя със сигурност!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че тортата ви харесва. Невероятно нежна е като вкус и аромат.

      Изтриване
  15. Ани според теб кремът дали ще стигне за ринг с диаметър 28

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моята е по-малка като диаметър. За Ваше спокойствие увеличете количествата с половин път.

      Изтриване
  16. Ич не тъ обичам вечи начи, ама ич, седя в 6 и нещо сутринта и си мисля за торта и великден и торта, и великден и ... ама не тъ обичам наистина ... другото ... ти си моето завинаги номер 1 :) знаеш си! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 22:58? Хм 8 часа назад ти отчита времето, може ли да го свериш? :)

      Изтриване
    2. Не знам как се сверява :))) Ще се поровя. Хайде скачай Георги, тортата си заслужава! :) Благодаря ти!

      Изтриване
  17. Здравей Ани, къде мога да намеря такава сметана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В магазини Дар от боговете, има ги и в Билла. Но можете да я замените и с обикновена.

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  18. Здравейте Ани,

    Може ли да ми дадете идеи за някой друг крем от вашите рецепти, защото не съм голям фен на Сабайон-а.

    Благодаря за страхотната идеята..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Деси. Сабайона не бива да ви притеснява щом е минат на водна баня. Яйцата се сготвят. С този нежен крем козуначената торта е убийствено вкусна. Ако обаче не ви допада можете да направите домашен млечен крем като за Най-вкусната бисквитена торта.

      Изтриване