След вкусните козунаци искам да ви покажа една изключително вкусна Козуначена торта. Ако ви останат козунаци от голямото печене това е прекрасен начин да ги оползотворите. Аз реших да я приготвя с фантастичните, миришещи на масло Бриоши на магазин "Дар от Боговете", които ги пекат на място и са украсени със стафиди и печени орехи. Непременно ги опитайте! Ще променят представата ви за козунак.
Тортата наподобява Тирамису по консистенция. Кремът е Забайон с маскарпоне и сметана, с лек дъх на портокал. Много нежна и мека торта, без печене на блатове. Препоръчвам ви непременно да използвате домашни яйца. Пригответе Забайона (сместа от жълтъци и захар) задължително на водна баня, за да минат яйцата все пак термична обработка. С домашни яйца кремът става наситено жълт на цвят. Декорирах с настърган натурален шоколад Vahlrona и цветни бонбони яйчица, за да изглежда като гнездо.
Продукти:
5 жълтъка от пресни, домашни яйца
150 г захар + 1,5 с.л.
1 кутия Маскарпоне Granarolo 500 г
2 портокала
1 ванилия
1 средно голяма ч.ч. сладкарска сметана Elle & Vire Professional excellence
1 Бриош 250 г (или козунак)
100 г натурален шоколад Vahlrona за декорация
шарени бонбони, във формата на яйца
филирани бадеми
Жълтъците се разбиват на водна баня със захарта, около 5 мин. с миксера на най-слабата скорост, а в последствие се бърка с лъжица още около 5 мин., докато стане на гъст крем.
Маскарпонето се разбива. Към него се добавя крема Забайон (жълтъците със захарта) и се бърка с лъжица. Добавя се кората от 1 портокал и една ванилия. Накрая сметаната се разбива с миксер и се смесва с крема, като се бърка с лъжица.
Сокът от двата портокала се загрява на котлона, заедно с 1,5 с.л. захар и когато заври е готов.
Бриошът (козунакът) се разрязва през средата вертикално и от всяка половина се режат филии, от които се сглабят два блатa.
Сглобяване на тортата:
В тортена форма се слагат парчетата бриош (козунак) за първия блат.
Напояват се с портокаловия сироп и се слага 1/2 от крема. Отгоре се слагат парчетата за втория блат. Напояват се по същия начин с останалия сироп и се завършва с втората половина крем.
Оставя се да се охлади поне 6 часа в хладилник и преди сервиране се декорира с настърган натурален шоколад Vahlrona и цветни бонбони яйца. Шоколадът се стопява на водна баня. Намазва се на тънък слой върху хартия за печене и след като стегне добре се изстъргва, с помощта на шпатула. Отстрани се полепва с филирани бадеми.
Напояват се с портокаловия сироп и се слага 1/2 от крема. Отгоре се слагат парчетата за втория блат. Напояват се по същия начин с останалия сироп и се завършва с втората половина крем.
Оставя се да се охлади поне 6 часа в хладилник и преди сервиране се декорира с настърган натурален шоколад Vahlrona и цветни бонбони яйца. Шоколадът се стопява на водна баня. Намазва се на тънък слой върху хартия за печене и след като стегне добре се изстъргва, с помощта на шпатула. Отстрани се полепва с филирани бадеми.
Да ви е сладко!
Ани, вълшебна е тортичката, прекрасна комбинация, вкус и вид! Браво, страхотно ти се е получила! :)
ОтговорИзтриванеСветли празници с пожелания за здраве и много семейно щастие! :)
Гери, наистина да ти призная много ми харесва. Това кремче със Забайон и маскарпоне в комбинация с ухаещия на масло Бриош и лек портокалов дъх е уникална! Много ще се радвам ако я опиташ! Прегръдки
ИзтриванеМоята вкуснотечка! Ами страхотна си просто! Весели празници, мила!
ОтговорИзтриванеИ аз те обичам мила ми Йоли :) Благодаря ти! :)
ИзтриванеHow wonderful! Now I see the recipe after I gave four of my loaves to my Neighbors!!
ОтговорИзтриванеYou still have time to make another one, or you can buy a panettone or brioche to make the cake! Good luck!
ИзтриванеСветли и благословени празници, изпълнени с усмивки и вълшебни аромати, Ани!
ОтговорИзтриванеТортата и снимката са прекрасни!
Дани, весели празници и на теб! Много ти благодаря за милия коментар.
ИзтриванеИ козунаците и тортата са прекрасни, Ани,
ОтговорИзтриванепоздравления за чудесните идеи и майсторски изпълнения!
Светли и благословени Великденски празници!
Дианка, много ти благодаря, за мен това значи много от теб! Весели празници и на твоето семейство!
ИзтриванеАни, Весели празници, чудна тортичка, както винаги. Бих искала да те помоля да ни представиш рецепта за кукис с ядки и шоколад. Много искам да приготвя, но рецептите все не ми вдъхват доверие. Поздрави, Лора
ОтговорИзтриванеЗдравей Лора, благодаря ти за тортата. Рецепта за бисквити бих ти препоръчала да направиш Бадемовите бисквити с топинг от рикота и бял шоколад, с ягодово сладко. Фантастична е комбинацията! Ето рецептата: http://vkusnoteka.blogspot.com/2014/04/blog-post.html
ИзтриванеЗдравей отново, направих ги вече за утре, страхотни са, мерси много :). Лора
ОтговорИзтриванеМного се радвам Лора, да ви е сладко!:)
ИзтриванеКрема е "сабайон"!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, преди да публикувам рецептата изрично проверих как се пише името на крема на български и то е Забайон! Поздрави
ИзтриванеНе знам къде сте гледали, но идва от френски и е сабайон! На италиански е "забалионе", но трябва да се произнася и пише според транскрипцията на езика, от който произлиза!
ИзтриванеКаква нежна и полезна тортичка! Моментално поема и съживява заседял се козунак :)
ОтговорИзтриванеЧестито Възкресение, Ани! Много здрави и усмихнати у дома! :)
Тики, абсолютно съживява всеки козунак. Много ще се радвам ако я опиташ! Ще я оцениш по достойнство! :)
ИзтриванеЧестит Великден,Ани!
ОтговорИзтриванеБъдете здрави и много обич да има в сърцата ви,мир в душите и надежда!
Тортата е фантастична,сочна,ароматна,една блажена прелест!
Прегръдка с пожелание за отпочиващи майски празници с много усмивки!
Роси, радвам се, че ти харесва. Поздрави и весели празници.
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеФантастична е! Напрсвих я и аз
ОтговорИзтриванеМного пухкава и лека тортичка
;0))
Мая, така е, наистина е страхотно вкусна тази тортичка. Не знам дали я направихте с козунак, но с бриошите на Дар от Боговете е божествена.
ИзтриванеРецептата е чудесна , но прибавих и малко ром в крема ! Стана чудесна ! Благодаря В и , Ани !
ОтговорИзтриванеС поздрав : Таня !
Таня, много хубаво си се сетила. Много се радвам, че тортата ви е харесала! Поздрави
ИзтриванеЧудесна торта Ани за първи път я видях в последната брошура на Lidl и много ми хареса.За Великден и аз ще я направя със сигурност!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че тортата ви харесва. Невероятно нежна е като вкус и аромат.
ИзтриванеАни според теб кремът дали ще стигне за ринг с диаметър 28
ОтговорИзтриванеМоята е по-малка като диаметър. За Ваше спокойствие увеличете количествата с половин път.
ИзтриванеОК! Благодаря!!!
ИзтриванеИч не тъ обичам вечи начи, ама ич, седя в 6 и нещо сутринта и си мисля за торта и великден и торта, и великден и ... ама не тъ обичам наистина ... другото ... ти си моето завинаги номер 1 :) знаеш си! :)
ОтговорИзтриване22:58? Хм 8 часа назад ти отчита времето, може ли да го свериш? :)
ИзтриванеНе знам как се сверява :))) Ще се поровя. Хайде скачай Георги, тортата си заслужава! :) Благодаря ти!
ИзтриванеЗдравей Ани, къде мога да намеря такава сметана?
ОтговорИзтриванеВ магазини Дар от боговете, има ги и в Билла. Но можете да я замените и с обикновена.
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеЗдравейте Ани,
ОтговорИзтриванеМоже ли да ми дадете идеи за някой друг крем от вашите рецепти, защото не съм голям фен на Сабайон-а.
Благодаря за страхотната идеята..
Здравейте Деси. Сабайона не бива да ви притеснява щом е минат на водна баня. Яйцата се сготвят. С този нежен крем козуначената торта е убийствено вкусна. Ако обаче не ви допада можете да направите домашен млечен крем като за Най-вкусната бисквитена торта.
Изтриване