Наближава Великден и започва да ме обзема празнично, цветно настроение. По този повод искам да ви покажа едни много вкусни бадемови бисквитки, гарнирани с топинг от сирене Рикота и бял шоколад, поляти с домашно ягодово сладко. Обещавам ви, че комбинацията е вълшебна. Топинга превръща, наглед обикновените, бисквитки в гурме хапки, на които няма да можете да устоите. Хрупкави бисквитки с бадемов вкус, пухкав рикота мус с бял шоколад и за разкош домашно ягодово сладко. Какво повече може да иска човек за компания на своето кафе? Рецептата е част от рубриката "Гурме с магазин Дар от Боговете и Вкуснотека", в която използвам отново прекрасния бял шоколад на Valhrona, сирене Рикота Zanetti и маслото на Elle & Vire.
Бисквитките са много приятно хрупкави, с аромат на бадеми. Тестото е по-мазничко от бадемите, които пускат своето масло, при мелене. Затова го попийте леко с хартия след като го извадите от хладилника и поръсете с брашно, докато го разточвате, както и работния ви плот. Аз използвах кръгла форма за сладки и след като ги прехвърлих в тавата с ръце ги оформих като яйца. Гарнирани с топинга бисквитките леко омекват и стават много вкусни! Част от тях полях с домашно сладко от ягоди, другите в духа на предстоящия празник украсих с цветни бонбони яйчица.
Продукти за бисквитите:
1 ч.ч. сурови, белени бадеми
1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. бяло брашно
1/3 ч.ч. кафява захар
1/4 кафена лъжица сол
1/4 кафена лъжица канела
120 г меко масло Elle & Vire
1 яйце
2 с.л. студена вода
продукти за топинга:
250 г сирене Рикота Zanetti
100 г бял шоколад Valhrona
1 ванилия
продукти за ягодовото сладко:
10 бр. пресни ягоди
1/2 ч.ч. кафява захар
цветни бонбони във формата на яйца за декорация
Смелете белените бадеми на ситно в блендера. Добавете пълнозърнестото и бялото брашно, кафявата захар, солта, канелата и пулсирайте за минута. След това сложете мекото масло и яйцето и пасирайте, докато получите тесто. Накрая прибавете 2 с.л. студена вода. Тестото е готово. Увийте го във фолио и го сложете да почине в хладилника за 30 минути.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете тестото и го потупайте внимателно с кухненска хартия, за да го попиете от излишното масло на бадемите. Разточете го върху набрашнен плот с точилка, на дебелина 5-6 мм.
Изрежете бисквитките с формичка за сладки и ги поставете върху тава, покрита с хартия за печене.
Печете ги, в загрята фурна на 200 градуса, 11-12 минути първата тава, докато леко покафенеят ръбчетата и следващите тави малко по-кратко, защото фурната вече е силно загрята. Извадете ги да изстинат върху решетка.
Стопете на водна баня, в стъклена купа, 1/2 от шоколада. Веднага добавете втората половина, за да темперирате шоколада. Охладете го напълно и внимателно го разбъркайте със сиренето Рикота. Сложете съда на водна баня на минимум и бъркайте до пълно стопяване на шоколада и хомогенизиране на сместа. Добавете 1 ванилия.
Почистете ягодите и ги нарежете на ситно. Сложете ги в тиган с 1/2 ч.ч. кафява захар и малко вода и ги кипнете, докато водата изври и сместа се желира леко. Отстранете сладкото от котлона.
Поднесете бисквитките с топинг от сирене Рикота и бял шоколад, поляти с ягодовото сладко или декорирани с яйчица.
Да ви е сладко!
Адаптирано от: http://www.marthastewart.com/
Напомнят ми на т.нар. бисквити дайджестив, много ги харесвах в Лондон, намазани с някакъв конфитюр. А ти с какво само си намазала... Прекраснотия и за небцето, и за душата! Чудни са, Ани, поздрави! :)
ОтговорИзтриванеМного вкусни и много празнични, Ани!
ОтговорИзтриванеКакви симпатични бисквитки! Носят празнично настроение :)
ОтговорИзтриванеУсмихната неделя, Ани :)
Ани, отново шедьовър! Защо ли не съм изненадана :) Много са красиви и апетитни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИиии, Ани, много са красиви и весели и празнични и снимките са приказни! Прекрасна нова седмица, мила!
ОтговорИзтриванеНевероятна рецепта :) невероятни снимки
ОтговорИзтриванеБлагодаря Мая, много се радвам, че рецептата ви е харесала. И у дома бяха голям хит!
ИзтриванеЗащо така усърдно подчертавате марките на продуктете. Всичко е взаимно заменимо , поне го споменете. Вместо Рикота , може да се използва фина извара , която е в пъти по - евтина. Да не забравяме хората , които не могат да си позволят скъпи продукти.
ОтговорИзтриванеСподелям кои точно са продуктите, защото публикацията е част от рубриката "Гурме с Вкуснотека и магазин Дар от Боговете". Всеки продукт може да се замени с друг, но крайният резултат, разбира се, няма да бъде абсолютно същият. Извар
Изтриване