Търсене в този блог

четвъртък, 24 април 2014 г.

Домашно мюсли

   Отдавна искам да ви покажа как приготвям моето здравословно, домашно мюсли и все не стигам до него. Предполагам всеки от вас е обръщал внимание какво точно се съдържа в купешките мюслита. Това, което най-много ме отблъсква, освен консервантите, е наличието на захар. Всъщност тя е навсякъде около нас. Преди няколко години реших, че вече ще си приготвям домашно мюсли, именно, защото исках да си спестим вредните съставки, а и честно казано ни излизаше прекалено скъпо на седмица, предвид това, че ние закусваме основно мюсли. Оказа се лесно и много вкусно да си правиш домашно мюсли. Всички продукти, които купувам ми излизат 15 лв. и от тях правя на два пъти по половин килограм мюсли, което ни стига за две седмици ежедневна закуска от двама. Ако желаете можете да си купувате и био ядки от био магазините. Всички видове ядки и съставки можете да намерите по големите пазари, при билкарите. 
    Задължително е накисването на ядките от вечерта, както и изплакването им обилно с вода преди да ги нарежете. Съхранявайте в кутии или стъклен буркан. Ние го консумираме накиснато в прясно мляко и две супени лъжици кисело мляко, за да го сгъсти. Вие можете да го хапвате с каквото обичате ядково, плодово или кисело мляко. Въпрос на вкус. Едно е сигурно, който и вариант да изберете можете да сте сигурни, че поднасяте на семейството си възможно най-здравословната, енергийна закуска, която ще ви набави необходимите въглехидрати и фибри за деня и ще ви държи сити до обяд. 

NB:  Мюслито не е подходящо за бременни, кърмачки или хора с алергии към някои от долуизброените съставки!!!



продукти: 

125 г овесени ядки
125 г ръжени ядки
125 г пшенични ядки
125 г ечемичени ядки
125 г пукана киноа
50 г сурови лешници
50 г сурови бадеми
50 г Годжи Бери
100 г черни стафиди (или сушени червени боровинки)
100 г сушени кайсии
100 г сушени смокини
5 с.л. Чиа
5 с.л. мляно ленено семе
(по желание пчелен прашец)


Накиснете лешниците и бадемите във вода от вечерта. На другия ден хубаво ги отцедете и измийте със студена вода. След това ги нарежете на половинки. Добавете всички останали продукти в купата. Нарежете на ситно кайсиите и смокините. Разбъркайте добре. Мюслито е готово.

Да ви е сладко и здравословно!

15 коментара:

  1. Ани, чудесно решение, много богато и наистина полезно мюсли. :)
    Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  2. Защо не се препоръчва за кърмачки?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чиата и лененото семе не се песто препоръчват, но можете да ги пропуснете.

      Изтриване
  3. И аз съм любител на мюсли и много ти благодаря за тази публикация, Ани!
    От всички ядки само за овесените съм сигурна, че може да се хапват необработени. А пшеничните, ръжените и ечемичните просто така ли се смесват с останалите съставки?
    Пукана киноа не успях да намеря, предложиха ми обикновена. Откъде да си купя!
    Прегръдки,
    Мира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво означава необработени? Ядките се накисват. Без значение какви са. Употребявай ги спокойно. Пукана киноа можеш да намериш в био магазините. Последно купих от био магазина на ул. Солунска посока Хр. Ботев, от дясната страна. Поздрави

      Изтриване
  4. Ани, много моля да ми поясните. Четох няколко пъти рецептата. Смесваме всички, изброени по-горе продукти, с изключение на лешниците и бадемите. Тях ги отделяме и накисваме във вода? След един ден ги измиваме и отцеждаме? Режем ги на половинки и ги добавяме към останалите продукти? Както са мокри? Нещо изтървам. Желанието ми е да си направя един буркан мюсли и когато реша да си взема няколко лъжици, да го залея с мляко или сок и да направя закуска. Жени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да правилно сте разбрала Жени. Аз го правя точно така. Ядките като се смесят с всички останали съставки изсъхват. Аз съхранявам готовото мюсли в буркан и в продължение на седмици си слагам в купа и го заливам за закуска.

      Изтриване
    2. Много благодаря, Ани, за бързия отговор. И ако е възможно, още един въпрос. Каква е целта на накисването на ядките?

      Изтриване
    3. Ядките съдържат ензимни инхибитори, които се свързват с нашите храносмилателни ензими и ни пречат да се разграждат добре в нашия организъм. Съдържат и фитинова киселина, която се свързва с други елементи в организма ни и също ни пречи да усвояваме полезните вещества от храната. Затова ги накисваме. Когато са накиснати ензимните инхибитори и фитиновата киселина се неутрализират, ядките се събуждат за покълване и стават жива храна. Съхраняват полезните си вещества и се усвояват много по-лесно от организма ни.

      Изтриване
    4. Покорно благодаря за изчерпателния и образователен отговор.

      Изтриване
    5. Моля ви се :)) Надявам се да съм ви била полезна. :)

      Изтриване
    6. Да, наистина много ми е полезна информацията. С риск да досадя с въпросите, все пак да попитам. Това накисване важи ли и за тиквени, слънчогледови семки, сусам и кашу?

      Изтриване
    7. Важи за абсолютно всички видове ядки, без сусам.

      Изтриване
    8. Важи за абсолютно всички видове ядки, без сусам.

      Изтриване