събота, 12 април 2014 г.

Пролетни пилешки кюфтенца с босилек в сос от заквасена сметана

     Някои рецепти, от момента, в който ги опитам, нямам търпение да ви ги представя, защото знам, че ще бъдат абсолютен хит! Днешната рецепта е такава. Толкова лесна, с достъпни продукти, бърза и невероятно вкусна! Поднесох кюфтенцата със задушени пресни картофки и буквално си облизахме пръстите. Кюфтенцата са много ароматни с пресен лук и чесън и пресен босилек, в нежен сос. Горещо ви ги препоръчвам :) 


Продукти:

500 г пилешки гърди
връзка пресен лук (1/2 глава стар лук)
връзка пресен чесън
шепа листенца босилек
1 яйце
черен пипер
сол
зехтин

продукти за соса: 

200 г заквасена сметана
150 г кашкавал
1 ч.л. ретро Дижонска горчица
черен пипер
сол

пресен босилек за поръсване


Загрейте фурната на 200 градуса.
Смелете в блендер пилешкото месо, докато стане на кайма или го нарежете с нож на ситно.
Сложете го в купа и чукнете едно яйце. Нарежете на ситно връзка пресен лук и пресен чесън, както и шепа пресен босилек. Поръсете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. С леко навлажнени ръце оформете малки кюфтенца и ги подредете в тавичка или йена. Полейте ги със струйка зехтин и ги печете за 20-25 минути.


В купа настържете кашкавала. Добавете заквасената сметана, горчицата, черния пипер и солта и разбъркайте. Отворете фурната и поставете по една чаена лъжица от сместа върху всяко от кюфтенцата. Допечете за още 10 минути, докато сосът се стопи.
Поднесете топли, поръсени с пресен босилек.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: Кулинарная книга Алии


16 коментара:

  1. Иде ми и на мен да си оближа пръстите! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много са апетитни, Ани :) как няма да си оближете пръстите :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, наистина изглеждат от рецептите, които са невероятно кадифена на вкус и търпят промени с подправките, а вкусът е гарантиран

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна идея, Ани!
    И толкова ароматна....
    Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Пилешкото месо сурово ли е когато го мелите?

    ОтговорИзтриване
  6. Готини кюфтенца, аз пък нямам търпение да ги опитам:). Честит Лазаровден и нека домът ви е Благословен!

    ОтговорИзтриване
  7. Zdraveite,a dali 6te se polu4at sus svinska kaima?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз не съм опитвала, но един читател ми писа, че е пробвал със свинско. Явно става :)

      Изтриване
  8. Здравейте, аз пробвах със свинска кайма.Ами ..... станаха доста мазнички :).Следващият път ще пробвам с пилешко МЕСО, както в по рецептата ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) Да сосът е със заквасена сметана и със свинска кайма си става по-мазничко. Затова предпочитам пилешката, по-лека е и става много вкусно. Надявам се да ви харесат :)

      Изтриване
  9. Здравейте, Ани :) Пекох пиле и ми остана месо, мога ли да го смеля в блендера и да го използвам за тези кюфтенца или няма да стане?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, печеното пилешко като се смели ще стане на каша буквално. Няма да стане добре. По-скоро бих ви предложила да си направите едни бързи пълнени тортили за вечеря или лек обяд. Печеното пиле, малко авокадо, крема сирене, домат и босилек и навивате. Вкусотия!

      Изтриване
    2. Благодаря Ви за идеята! А в какво се завива? Да си купя арабски питки от магазина или могат и като салата да се хапват?

      Изтриване
    3. Да от магазина, казват се тортили. При хляба обикновено.

      Изтриване
    4. Да от магазина, казват се тортили. При хляба обикновено.

      Изтриване