Търсене в този блог

събота, 12 април 2014 г.

Пролетни пилешки кюфтенца с босилек в сос от заквасена сметана

     Някои рецепти, от момента, в който ги опитам, нямам търпение да ви ги представя, защото знам, че ще бъдат абсолютен хит! Днешната рецепта е такава. Толкова лесна, с достъпни продукти, бърза и невероятно вкусна! Поднесох кюфтенцата със задушени пресни картофки и буквално си облизахме пръстите. Кюфтенцата са много ароматни с пресен лук и чесън и пресен босилек, в нежен сос. Горещо ви ги препоръчвам :) 


Продукти:

500 г пилешки гърди
връзка пресен лук (1/2 глава стар лук)
връзка пресен чесън
шепа листенца босилек
1 яйце
черен пипер
сол
зехтин

продукти за соса: 

200 г заквасена сметана
150 г кашкавал
1 ч.л. ретро Дижонска горчица
черен пипер
сол

пресен босилек за поръсване


Загрейте фурната на 200 градуса.
Смелете в блендер пилешкото месо, докато стане на кайма или го нарежете с нож на ситно.
Сложете го в купа и чукнете едно яйце. Нарежете на ситно връзка пресен лук и пресен чесън, както и шепа пресен босилек. Поръсете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. С леко навлажнени ръце оформете малки кюфтенца и ги подредете в тавичка или йена. Полейте ги със струйка зехтин и ги печете за 20-25 минути.


В купа настържете кашкавала. Добавете заквасената сметана, горчицата, черния пипер и солта и разбъркайте. Отворете фурната и поставете по една чаена лъжица от сместа върху всяко от кюфтенцата. Допечете за още 10 минути, докато сосът се стопи.
Поднесете топли, поръсени с пресен босилек.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: Кулинарная книга Алии


18 коментара:

  1. Иде ми и на мен да си оближа пръстите! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много са апетитни, Ани :) как няма да си оближете пръстите :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, наистина изглеждат от рецептите, които са невероятно кадифена на вкус и търпят промени с подправките, а вкусът е гарантиран

    ОтговорИзтриване
  4. Изглеждат много вкусни, Ани. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна идея, Ани!
    И толкова ароматна....
    Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Пилешкото месо сурово ли е когато го мелите?

    ОтговорИзтриване
  7. Готини кюфтенца, аз пък нямам търпение да ги опитам:). Честит Лазаровден и нека домът ви е Благословен!

    ОтговорИзтриване
  8. Zdraveite,a dali 6te se polu4at sus svinska kaima?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз не съм опитвала, но един читател ми писа, че е пробвал със свинско. Явно става :)

      Изтриване
  9. Здравейте, аз пробвах със свинска кайма.Ами ..... станаха доста мазнички :).Следващият път ще пробвам с пилешко МЕСО, както в по рецептата ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) Да сосът е със заквасена сметана и със свинска кайма си става по-мазничко. Затова предпочитам пилешката, по-лека е и става много вкусно. Надявам се да ви харесат :)

      Изтриване
  10. Здравейте, Ани :) Пекох пиле и ми остана месо, мога ли да го смеля в блендера и да го използвам за тези кюфтенца или няма да стане?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, печеното пилешко като се смели ще стане на каша буквално. Няма да стане добре. По-скоро бих ви предложила да си направите едни бързи пълнени тортили за вечеря или лек обяд. Печеното пиле, малко авокадо, крема сирене, домат и босилек и навивате. Вкусотия!

      Изтриване
    2. Благодаря Ви за идеята! А в какво се завива? Да си купя арабски питки от магазина или могат и като салата да се хапват?

      Изтриване
    3. Да от магазина, казват се тортили. При хляба обикновено.

      Изтриване
    4. Да от магазина, казват се тортили. При хляба обикновено.

      Изтриване
  11. Здравейте, смятате ли че картофи соте биха били подходяща гарнитура?

    ОтговорИзтриване