Търсене в този блог

неделя, 10 август 2014 г.

Милфьой с крем патисери и горски плодове

   Mille feuille (Мил фьой), или известен още като Наполеон, е френски десерт, чийто произход е неясен. Французинът Пиер Ла Варен за първи път описва десерта през 1651 г., а по-късно Мари Антон Карем го доразвива. В превод името му означава „Хиляда листа“, защото се състои от три пласта бутер тесто, редувани с крем патисери (сладкарски крем). Последният бутер пласт се поръсва с пудра захар, а по средата се гарнира със свежи горски плодове.
Понякога кремът може да бъде просто от сметана и захар или дори сладко. В различните държави десертът е популярен под различно име. Варира и методът на приготвяне. Съществуват и солени варианти на милфьой.
    В миналото бутер тестото се е приготвяло като домашно тесто, което е било много време и енергоемко, докато след всички прегъвания се получи многолистно тесто. Днес заетите домакини са облагодетелствани, защото разполагат с готово приготвено бутер тесто, с което да направят този така популярен и свеж десерт. То се продава и съхранява замразено. От предната вечер се премества в хладилник, за да се отпусне. На другия ден е необходимо само да разчертаете с линийка и нож равни правоъгълници (моите са 10:7 см), да ги изпечете върху хартия за печене, да сварите домашен, млечен крем и да гарнирате десерта със свежи плодове. Аз обогатих вкуса на крема с бучка масло и заквасена сметана. Бързо, лесно и ефектно поднесено. 


Ето и необходимите ви продукти за 6 бр.:

250 г бутер тесто Белла

продукти за крема:

2 жълтъка
4 с.л. захар
2 с.л. брашно
1 ванилия
200 мл. прясно мляко
100 мл заквасена сметана
кората от един лимон
20 г меко масло
пудра захар за поръсване
горски плодове по избор


Загрейте фурната на 200 градуса. Извадете едната половина от бутер тестото и го разтворете на работния плот. С помощта на линия и малък остър нож разчертайте равни по големина правоъгълници с размер 10:7 см.


Повдигнете ги внимателно и ги прехвърлете върху тава, покрита с хартия за печене. Надупчете ги с вилица и печете 15-20 минути, докато добият златист загар и бухнат. Ако е необходимо ги обърнете за кратко и от обратната страна. Извадете ги на решетка и ги оставете напълно да изстинат, след това с помощта на остър нож за хляб ги разрежете на две по дължина.


За да приготвите крема сложете прясното мляко леко да се стопли на котлона. В купа смесете двата жълтъка, захарта, брашното и ванилията. Разбъркайте с миксер. Налейте прясното мляко и бъркайте с миксер, докато сместа стане хомогенна. Излейте я обратно в тенджерката, в която сте стоплили млякото и на много слаб огън, с непрекъснато бъркане сварете крема. Охладете го напълно, след което го разбъркайте заедно със заквасената сметана и мекото масло. Накрая настържете и кората от един лимон. Кремът е готов. Ако разполагате с време го сложете в хладилник за един, два часа.
Сглобете десерта като редувате бутер кора с крем, отгоре подредете горски плодове, отново бутер кора, крем, горски плодове и завършете с бутер кора, поръсена с пудра захар. Кремът можете да нанесете с лъжица или като мен да използвате шприц. 


Ако желаете претриете малко малини или боровинки през цедка и с получения сок полейте  десерта.



За открояващи се слоеве поднесете веднага. Така ще усетите хрупкавостта на бутер тестото, нежния и свеж лимонов крем патисери и плодовете. След като престои корите леко омекват, но за сметка на това е по-лесно да се отхапва от десерта.


 Да ви е сладко!


Mille Feuille with cream patiseri and berries

Mille Feuille or also known as Napoleon, is a French dessert, whose origin is unclear. Frenchman Pierre La Varenne first describes the dessert in 1651, and later Marie Anton Karem. Its name means "thousand leaves" because it consists of three layers of puff pastry, alternating with cream patiseri (pastry cream). The last puff layer sprinkled with powdered sugar, and in the middle garnished with fresh berries.
Sometimes the cream can be just cream and sugar or even sweet. In different countries the dessert is popular under a different name. Varies the method of preparation. There are savory options of Mille Feuille.
In the past, puff pastry has been prepared with homemade dough, which was very time and energy consuming until get a puff pastry. Busy women today are lucky because they have ready-made puff pastry, which make this dessert so popular and fresh. It is sold and stored frozen. Move to the refrigerator the previous night to relax. Next day it is only necessary to mark with a ruler and a knife equal rectangles (mine are 10: 7 cm), then bake them on a baking sheet, home brew, make a milk cream dessert and garnish with fresh fruit. I enriched the taste of cream with a lump of butter and sour cream.Quickly, easily and effectively served. 
Here are the products you need for 6 pcs .:

250g puff pastry Bella

cream products:

2 egg yolks
4 tablespoons sugar
2 tablespoons flour
1 vanilla
200 ml. milk
100ml sour cream
rind of one lemon
20 g Soft butter
powdered sugar for sprinkling
berries optional

Preheat the oven to 200 degrees. Remove one half of puff pastry. With liner and a small sharp knife mark off equal-sized rectangles of size 10: 7 cm.
Lift them carefully and transfer them on a tray covered with baking paper. Pierce them with a fork and bake for 15-20 minutes, until golden and puffed tan. If necessary, turn them briefly, and on the opposite side. Take them on a rack and let cool completely, then using a sharp bread knife cut them in half lengthwise.

To prepare the cream put the milk gently to warm on the stove. In a bowl, mix two egg yolks, sugar, flour and vanilla. Mix with mixer. Pour the milk and mix with a mixer until the mixture is homogeneous. Pour it back into the pan in which you warmed milk and very low heat, stirring to boil the cream. Cool it completely, then stir together sour cream and soft butter. Finally grate and peel of one lemon. The cream is ready. If you have time, put it in the refrigerator for an hour or two.
Assemble dessert alternating with cream puff crust, arrange the berries on top again puff crust, cream, berries and finish with butter crust, sprinkled with powdered sugar. The cream can be applied with a spoon like me to use spray. 
If you want sore raspberries or blueberries in a strainer and pour the resulting juice dessert.
For standouts layers serve immediately. So you will feel the crunch of the puff dough, gentle and fresh lemon cream patiseri and fruits. After standing it will slightly soften , but instead it is easier to bite of dessert.


Enjoy

4 коментара:

  1. Прекрасни са, Аничка! Аз им казвам наполеонки. ;)
    Между другото вече има и охладено (не само замразено) бутер тесто.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Неустоим десерт,Ани!С тези плодчета.......
    :)Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Свежа идея - и по-хрупкаво, и поомекнало все ще е вкусно. Само бих заменила бутертестото на Белла с лидъл-ско - повече ми харесва - и замразеното им, и охладеното.

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубав десерт, Ани! Слънчева седмица :)

    ОтговорИзтриване