понеделник, 4 август 2014 г.

Пиле по Индонезийски с кокосово мляко и лайм

   За първи път приготвих пиле по Индонезийски. Дори ако трябва да съм честна децата приготвиха маринатата. Толкова е лесно. Никога досега не бях правила по-екзотично пиле, защото смятах, че няма да ни допадне. Тази рецепта обаче ме спечели с ароматните си подправки и кокосовото мляко. Намерих го доста трудно. За да ви спестя обикалянето ще ви споделя, че само в Билла го намерих, след като обиколих няколко хипермаркета. Продава се в консервна кутия, върху която има нарисуван кокосов орех. 
    Пилето стана много сочно и вкусно. Сигурна съм, че ако обичате сладко-кисел вкус ще ви хареса много. Особено ми допадна технологията на приготвяне, която ви дава възможност предварително да сложите месото в маринатата, да си свършите някаква работа и след това само да го изпечете. Приготвя се изключително бързо и е приятно разнообразие на традиционната ни кухня. Ще се радвам да опитате :) 


Продукти:

2 бр. пилешки гърди (пеперуда)
черен пипер

продукти за маринатата:

3 с.л. зехтин
кората от 1 лайм
1 ч.л. кимион
2 с.л. соев сос
1 и 1/2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
2 ч.л. къри
3/4 ч.ч. кокосово мляко
сокът от 1 лайм

продукти за декориране:

1 люта чушка
връзка пресен магданоз (или кориандър)

1 плик за печене.


Разрежете пилешките пеперуди, през хрущяла по средата и отделете двете филета. Отрежете всяко едно филе хоризонтално на две. Трябва да получите 8 филета. След което ги поставете в прозрачно кухненско фолио и ги начукайте, за да се изтънят. Поръсете ги с черен пипер.
Пригответе маринатата.
В купа смесете всички съставки за маринатата. Сложете пилешките филета в плика за печене и излейте отгоре маринатата. Стегнете плика и хубаво ги разклатете. Оставете ги да се мариноват поне за половин час. 
Загрейте грил тиган с малко зехтин и изпечете отцедените мариновани пилешки филета за по 3-4 минути от страна. Не ги местете след като ги поставите, за да получите грил шарки.
Излейте маринатата в малка касерола и я кипнете за 3-4 минути на котлона. 
През това време нарежете лютата чушка на фини кръгчета. Нарежете на ситно и магданоза.
Поднесете пилето по Индонезийски върху ориз, полейте го отгоре със соса и поръсете с кръгчета люта чушка и пресен магданоз. На децата на слагайте люта чушка. Поднесете топло.


Да ви е сладко!

Източник: http://menumusings.blogspot.com/2013/02/coconut-lime-chicken.html


Indonesian Chicken with coconut milk and lime


For the first time I made ​​chicken in Indonesian. If I have to be honest children prepared the marinade. It's so easy. I have never before prepared an exotic chicken, because I thought it would not suit us. This recipe, however, won me over with its fragrant spices and coconut milk . I found it quite difficult. To save you the trouble I will tell you that only in Billa found it after having traveled several hypermarkets. It is sold in cans, which have a coconut drawing. 
The chicken was very juicy and tasty. I'm sure if you like sweet and sour flavor you will like it very much. I especially liked the technology of preparation, which enables you to put the meat in the marinade, to do some work and then just bake it. It is prepared very fast and is a nice variety of traditional cuisine. I would be happy to try it :) 

Ingredients:

2 pieces chicken breast (butterfly)
pepper 

products for the marinade: 
3 tablespoons olive oil
zest of 1 lime
1 teaspoon cumin
2 tablespoons soy sauce 
1 and 1/2 tsp salt 
2 tsp sugar
2 tsp curry 
3/4 cup coconut milk
juice of 1 lime 

products for decorating: 

1 hot pepper 
bunch fresh parsley (or cilantro) 

1 bag for baking.


Cut chicken butterflies through the cartilage in the middle and remove the two fillets. Cut each fillet into two horizontally.You should get 8 fillets. Then place them in a transparent foil and thin them. Sprinkle with pepper.
Prepare the marinade.
In a bowl mix all the ingredients for the marinade. Place chicken in roasting bag and pour the marinade on top. Tighten the bag and shake it well. Marinate for at least half an hour. 
Preheat grill pan with a little olive oil and bake drained marinated chicken fillets for 3-4 minutes. Do not move after you put them to get the grill patterns.
Pour marinade into a small casserole and then boil for 3-4 minutes on the stove. 
During this time cut hot peppers into fine rings. Cut the onion and parsley.
Serve the Indonesian chicken over rice, pour it on top with the sauce and sprinkle with pepper slices and fresh parsley. Do not put hot peppers to children. Serve warm.

Enjoy your meal!

17 коментара:

  1. Чудесно изглежда пилето ти, Ани!
    В моята кухня кокосовото мляко е на почит.
    В повечето случаи го използвам в солени рецепти.
    Винаги се зареждам с него при Азиатска седмица в Лидл :)
    Усмихнати летни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти. Аз нямам на близо Лидл и не знаех,че там има. Обиколих много хипермаркети и накрая го открих в Билла. Ще стане чест гост в кухнята ми :)

      Изтриване
  2. При всички положения ще ми е много сладко .....:)!Прекрасно изглеждащо и пикантно,това е моето ястие!Поздрави,Ани!:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, много си мила, благодаря ти. Не е много пикантно, съвсем леко. Щом децата го хапнаха без проблем и дори много го харесаха:))

      Изтриване
  3. Ани, много интересно предложение и съм сигурна, че е мноооого вкусно! С удоволствие бих опитала. А кокосовото мляко определено е много хубав продукт!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Геринце, радвам се, че ти харесва пилето. Досега не бях правила нищо азиатско, но много ми хареса :)

      Изтриване
  4. Ани, прекрасно пиле! Ипзуснала съм толкова много от публикациите ви напоследък, но поне тук да се разпиша! Много вкусно и апетитно съчетание на аромати!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Викич, изгуби се ти :))) Благодаря ти, пилето е много ароматно, с това ме спечели. Прегръдки

      Изтриване
  5. Много ми хареса идеята за мариноване с кокосово мляко! Аз винаги слагам мляко при мариноване на месо, но с кокосово не съм опитвала, предполагам, че вкусът ще бъде приятен и различен.
    Благодаря за споделеното, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, да месото става много крехко и сочно. Не бих казала, че влияе генерално на вкуса. Ще се радвам да опиташ :) Поздрави

      Изтриване
  6. Сега го мариновам, това ще ни е вечерята :) Много се радвам, че ни покзваш и азиатска кухня, аз много отдавна искам да опитам, но вкусовете са ми толкова непознати, че все не смея. Благодарение на теб това ще се промени май :) Бачикнер, мила!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариамче, страшна си ти, нали си знаеш!? :))))
      Много ще се радвам да споделиш отзиви, дали ви е харесало. И за мен е нова азиатската кухня и ще продължавам да експериментирам и да споделям успешните ми опити с вас. Прегръдки

      Изтриване
    2. Благодаря ти много, миличка <3!!!

      Много ни беше вкусно и аз ужасно ще се равам на повече рецепти от азиатската кухня.

      А, само да те питам за кърито, което ползваш....аз много не разбирам от къри, те май са и разлчини видове, но горе долу какво съдържа това, което ти ползваш?

      Прегръщам те силно и аз!

      Изтриване
  7. Тук се продава готово къри на прах, микс от различни подправки, куркума, кимион, сол, т.н. Ще ги погледна като се прибера. Много се радвам, че ви се е осладило :)) Целувки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ясно, тук е в буркаче под формата на паста, но съставът е сходен. Мерси, мила, този отговор ми е достатъчен :) ХХХ

      Изтриване
  8. Чудесна рецепта и изпълнение, при възможност бих пробвала непременно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Весе. Много крехко се получава. И ароматно.

      Изтриване