петък, 25 юли 2014 г.

Салата с рукола, гриловани нектарини, прошуто и сирене бурата

   Тази седмица в рубриката Гурме с магазин "Дар от Боговете" и Вкуснотека искам да ви представя един сравнително нов за България деликатес, а именно сирене бурата. Бурата е едно от най-интересните италиански сирена - комбинация от Моцарела и сметана. Това е прясно сирене, типично за областта Пулия, Южна Италия. Отвън прилича на меко вързопче от Моцарела, което като се разреже съдържа нежна комбинация от парченца Моцарела и пастьоризирана сметана с мека до течна текстура. Сиренето има богат маслен вкус. От там идва и името му. На италиански "burro" означава масло. Най-добро е поднесено на момента, на стайна температура. Подхожда си много добре с домати, прошуто, хрупкав хляб, зехтин, черен пипер и дори с паста. В заведенията често можете да я срещнете в салата Капрезе.
     Моето предложение с бурата, на италианската марка Zanetti, към вас е свежа салата с рукола, радичио, гриловани нектарини, прошуто и топяща се бурата. Истинска наслада за сетивата. 


Продукти:

микс зелена салата, радичио и рукола
1 бр. авокадо
5-6 нектарини
няколко слайса прошуто Парма
1 бр. бурата Zanetti
зехтин
сокът от един лайм
черен пипер
сол


Измийте и, без да белите прасковите, ги нарежете на полумесеци. Поръсете ги с черен пипер и сол и ги полейте със струйка зехтин. Подредете ги върху силно загрят оребрен тиган и ги гриловайте от двете страни за по 1-2 минути. Внимавайте да не ги изгорите. Не ги гриловайте в загрят със зехтин тиган, защото ще започне да пуши.




Полейте салатата със струйка зехтин, малко сок от лайм и поръсете със сол. Сложете я в купа., заедно с грилованите нектарини. Навийте слайсовете прошуто и ги разположете небрежно върху салатата. Нарежете авокадо, полейте го със сок от лайм и го добавете. Накрая сложете буратата върху салатата и леко я разкъсайте с ръце. Поръсете с прясно смлян черен пипер и поднесете веднага.


Да ви е сладко!


Salad with arugula, grilled nectarines, prosciutto and cheese Burrata


This week in section gourmet with shop "Gift from the Gods" and Vkusnoteka I want to introduce you to a relatively new delicacy for Bulgaria, namely cheese Burrata. Burrata is one of the most interesting Italian cheeses - a combination of mozzarella and cream. This is a fresh cheese, typical of Puglia, southern Italy. Outside it looks like a bundle of soft mozzarella that contains gentle blend of mozzarella pieces and pasteurized cream soft to liquid texture. The cheese has a rich buttery flavor.Hence its name. In Italian "burro" means oil. It is best served at the moment to room temperature. Fits very well with tomatoes, prosciutto, crispy bread, olive oil, pepper and even pasta. In the restaurants you can often see it in Caprese salad.
My suggestion with burrata cheese, from the Italian brand Zanetti, to you is fresh salad with arugula, radicchio, grilled nectarines, prosciutto and melting Burrata. A true delight for the senses. 

Ingredients:

Mix lettuce, radicchio and arugula
1 pc. avocado
5-6 nectarines
some slices prosciutto Parma
1 pc. Burrata Zanetti
olive oil
juice from one lime
pepper
salt

Wash and cut peaches into crescents. Sprinkle with pepper and salt and pour over them a trickle of olive oil. Arrange them on a very hot pan and grill them on both sides for 1-2 minutes. Be careful not to burn them. 
Pour salad with a trickle of olive oil, a little lime juice and sprinkle with salt. Put it in a bowl along with grilled nectarines. Wrap prosciutto slices and place them casually over salad. Cut avocado, pour it with lime juice and add it. Finally put burrata over salad and gently tear it with hands. Sprinkle with freshly ground pepper and serve immediately.

Enjoy your meal!

5 коментара:

  1. Ани, така хубаво ни омайваш с тези вкусни сирена!
    Имам чувството, че в магазина ще изпадна в затруднение за избора си!
    Идеята е чудесна и е любима с гриловани ароматни плодове!
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Много елегантна салата! Благодаря за рецептата, Ани!
    Хубава петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. С една чашка подходящо винце,с нежно погалване на морския бриз,със сладка приказка и тази прекрасна салата.........перфектна вечер:)!
    Поздрави,Ани:)!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, ама рецептите са просто приказни... И май във форума прочетох, че отивате на море? :) Да си изкарате чудесно!

    ОтговорИзтриване