неделя, 13 юли 2014 г.

Мариновани свински пържоли на скара

     Приготвянето на перфектните свински пържоли на скара за едни може да бъде лесно, но за други не чак толкова. Задължително условие, за да станат крехки и сочни, за мен, е да бъдат предварително мариновани за няколко часа. Споделям с вас любимата ми марината с лук, чесън, Дижонска горчица, чубрица и бяло вино, от която освен много вкусни, пържолките стават и много ароматни. 
     Моят съвет е ако имате възможност да изберете вратни пържоли или котлети с кокал. Той придава допълнителен вкус на месото. Не почиствайте мазнинките. Оставете ги да се стопят на скарата и да придадат аромат на месото. Не солете предварително, солта стяга месото. Поръсете ги след като се изпекат. Ако обичате по-тънки пържоли можете да ги начукате предварително, преди да ги поставите в маринатата. Аз не го направих. Не ги печете повече от 4-5 минути от страна, за да останат сочни и след като ги извадите от скарата задължително, както и с телешкото месо, ги оставете да починат за 5 минути под капак. 
     По- надолу можете да ги видите и печени във фурната. Цветът на виното не е от значение, може да е бяло, може и червено. Пека ги половин час под фолио на 200 градуса и половин час без фолио. Стават невероятно сочни и вкусни!


Продукти: 

6 бр. свински котлета с кокал

продукти за маринатата: 

1/3 кафена чаша бяло вино
1 ч.л. Дижонска горчица
1/4 глава стар лук
1 скилидка чесън
4 с.л. зехтин
1/2 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. червен пипер
прясно смлян черен пипер

Смесете продуктите за маринатата в купа. Лукът и чесънът се изстискват.
Разположете котлетите в тава и ги полейте с маринатата. 


Оставете ги да се мариноват няколко часа. След това леко почистете месото от лука и чесъна и ги изпечете на силно загрята скара или барбекю. Печете ги, ако не сте ги начуквали 4-5 минути от страна. Ако са предварително начукани по 3-4 минути от страна. Посолете. Извадете ги в съд с капак и ги оставете да починат 5 минути, за да дръпнат соковете и да останат сочни. Поднесете с гарнитура от задушени картофи, домати и краставици.


А ето ги и печените вратни пържоли, току що извадени от фурната.



Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Ани, аз също смятам, че вкусното месо на скара трябва да е мариновано и крехко. Е, всеки с вкуса си, но това е и моят. Чудесно предложение!
    Сърдечни поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
  2. С тази марината пека пържолите за Нова година в тава, става разкошно, гостите на първата хапка попитаха - как така са толкова крехки. Преди това ги запечатвам по малко в тефлонов тиган. Сега ще пробвам и твоето предложение за скара.
    Валя Луканова

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубаво предложение, Ани! Ще се пробва, задължително.

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна рецепта, ще я пробвам задалжително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Веска. Надявам се да ви харесат. Наздраве!

      Изтриване
  5. Само искам да попитам дали като ги печем във фурната трябва да слагаме малко вода?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, виното е достатъчно. Месото също си пуска.

      Изтриване
  6. Искам само да попитам може ли с пушен червен пипер или трябва да е обикновен?

    ОтговорИзтриване
  7. Аз ползвам обикновен, но ако пушен е вашето предпочитание, сложете от него.

    ОтговорИзтриване