Приготвянето на перфектните свински пържоли на скара за едни може да бъде лесно, но за други не чак толкова. Задължително условие, за да станат крехки и сочни, за мен, е да бъдат предварително мариновани за няколко часа. Споделям с вас любимата ми марината с лук, чесън, Дижонска горчица, чубрица и бяло вино, от която освен много вкусни, пържолките стават и много ароматни.
Моят съвет е ако имате възможност да изберете вратни пържоли или котлети с кокал. Той придава допълнителен вкус на месото. Не почиствайте мазнинките. Оставете ги да се стопят на скарата и да придадат аромат на месото. Не солете предварително, солта стяга месото. Поръсете ги след като се изпекат. Ако обичате по-тънки пържоли можете да ги начукате предварително, преди да ги поставите в маринатата. Аз не го направих. Не ги печете повече от 4-5 минути от страна, за да останат сочни и след като ги извадите от скарата задължително, както и с телешкото месо, ги оставете да починат за 5 минути под капак.
По- надолу можете да ги видите и печени във фурната. Цветът на виното не е от значение, може да е бяло, може и червено. Пека ги половин час под фолио на 200 градуса и половин час без фолио. Стават невероятно сочни и вкусни!
6 бр. свински котлета с кокал
продукти за маринатата:
1/3 кафена чаша бяло вино
1 ч.л. Дижонска горчица
1/4 глава стар лук
1 скилидка чесън
4 с.л. зехтин
1/2 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. червен пипер
прясно смлян черен пипер
Смесете продуктите за маринатата в купа. Лукът и чесънът се изстискват.
Разположете котлетите в тава и ги полейте с маринатата.
Оставете ги да се мариноват няколко часа. След това леко почистете месото от лука и чесъна и ги изпечете на силно загрята скара или барбекю. Печете ги, ако не сте ги начуквали 4-5 минути от страна. Ако са предварително начукани по 3-4 минути от страна. Посолете. Извадете ги в съд с капак и ги оставете да починат 5 минути, за да дръпнат соковете и да останат сочни. Поднесете с гарнитура от задушени картофи, домати и краставици.
Да ви е сладко!
Ани, аз също смятам, че вкусното месо на скара трябва да е мариновано и крехко. Е, всеки с вкуса си, но това е и моят. Чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави. :)
С тази марината пека пържолите за Нова година в тава, става разкошно, гостите на първата хапка попитаха - как така са толкова крехки. Преди това ги запечатвам по малко в тефлонов тиган. Сега ще пробвам и твоето предложение за скара.
ОтговорИзтриванеВаля Луканова
Много хубаво предложение, Ани! Ще се пробва, задължително.
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта, ще я пробвам задалжително :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви Веска. Надявам се да ви харесат. Наздраве!
ИзтриванеСамо искам да попитам дали като ги печем във фурната трябва да слагаме малко вода?
ОтговорИзтриванеНе, виното е достатъчно. Месото също си пуска.
ИзтриванеИскам само да попитам може ли с пушен червен пипер или трябва да е обикновен?
ОтговорИзтриванеАз ползвам обикновен, но ако пушен е вашето предпочитание, сложете от него.
ОтговорИзтриванеОх, защо когато съм гладен винаги влизам на този блог да гледам, не се наяждам но е приятно. Някой ден ще си сготвя такива пържоли...Прекрасни са на снимката.
ОтговорИзтриванеДали мога да ги замразя, след като ги мариновам. Живея сам и не мога да изям всичките наведнъж...
ОтговорИзтриванеЗдравейте, намалете пропорциите и направете половин порция. Не обичам да замразявам меса.
Изтриване