Търсене в този блог

вторник, 22 юли 2014 г.

Бисквитени въртележки с крема сирене и домашно сладко от кайсии

   Спомняте ли си хартиените въртележки от детството ни? Почти нямаше дете, което да няма такава играчка и щастливо да я духа, за да се завърти. 
 Днес в дъждовното време направих тези красиви и невероятно вкусни бисквитени въртележки с крема сирене и домашно кайсиево сладко. Всъщност една баба на пазара без да иска ми направи тази добрина, като ми продаде без да знам омекнали, презрели кайсии. Аз обичам твърди. Като се прибрах и видях у дома ме хвана яд, но после реших с тях да приготвя вкусен десерт с кайсиево сладко. Така попаднах на тази прекрасна рецепта. Тестото приготвих с българско крема сирене. Получи се много нежно, крехко и вкусно. Кайсиите обелих за по-добър вкус, за да не се усещат люспи, но ако вие предпочитате, можете и да не ги белите, ако са пюрирани добре. Постарах се да снимам сгъването стъпка по стъпка. Бисквитените въртележки станаха забележително вкусни. Изчезнаха за няколко часа :)
     Изводът:  От всяка лоша ситуация може да се извлече нещо позитивно! Усмихвайте се на живота! :) 



Продукти за тестото:

250 г българско крема сирене
2 с.л. пудра захар
1 ванилия
2 ч.ч. брашно
125 г масло

продукти за кайсиевото сладко:

10 бр. меки кайсии
2 с.л. захар
1 ч.л. нишесте
1 с.л. лимонов сок


Стопете маслото на слаб огън и го охладете. Смесете всички сухи продукти за тестото, заедно с крема сиренето и накрая сложете стопеното, охладено масло. Разбийте с миксер, докато получите меко тесто. Така тестото може да се замрази или директно да се използва. Аз го оставих в хладилника, докато приготвя сладкото от кайсии.


Внимателно обелете кайсиите с помощта на остър, малък нож за плодове. Смелете ги в блендер, докато получите пюре. Кипнете ги на котлона, заедно с 2 с.л. захар, лимонов сок и накрая сложете нишесте. Пюрето ще се сгъсти и ще стане на сладко. Оставете го да се охлади.
Пригответе си тава, покрита с хартия за печене.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете тестото. Поръсете работния плот с пудра захар. Разточете тестото на тънка кора и я разделете на квадрати с еднаква големина. Изрежете останалото и го сложете настрана. Внимателно направете диагонални разрези, като се стремите да не срязвате до средата. 


Сложете кайсиево сладко по средата и завийте като въртележка, по следния начин:



С помощта на остър нож или шпатула прехвърлете бисквитените въртележки в тавата. Разточете останалото тесто и оформете бисквитки по същия начин.


Печете на предварително загрята на 200 градуса фурна 12-13 минути, докато връхчетата добият златист, леко препечен цвят. Оставете добре да изстинат върху решетка.


Поръсете с пудра захар и поднесете.


Да ви е сладко!

Източник: http://createandbabble.com/christmas-cookies-old-family-favorites-2/               


Roundabouts biscuits with cream cheese and apricot jam


Remember the paper mills in childhood? There was almost no child that does not have such a toy.to spin. 
Today in a rainy weather I made these beautiful and incredibly delicious biscuits roundabouts with cream cheese and homemade apricot jam. In fact, a grandmother in the market without knowing made me this kindness, and sold me without knowing softened, ripe apricots. I love hard ones. I got home and got angry, but then I decided to prepare with them a delicious dessert with apricot jam. So I came across this wonderful recipe. Dough prepared with Bulgarian cream cheese. It was very gentle, tender and tasty. I have peeled the apricots for a better taste not to feel the flakes, but if you prefer you may not peel them if they are pureed well. I tried to photograph the folding step by step. Biscuit rides were remarkably delicious. Disappeared for a few hours :)
Conclusions: From any bad situation can derive something positive! Smile of life! :) 

Ingredients for the dough:

Bulgarian 250g cream cheese
2 tablespoons powdered sugar
1 vanilla
2 cups flour
125 g butter 

products for apricot jam: 

10 pcs. soft apricots 
2 tablespoons sugar 
1 tsp starch 
1 tablespoon lime juice

Melt butter over low heat and cool. Mix all dry ingredients for the dough with cream cheese and finally chilled butter. Beat with a mixer until you get a soft dough. Thus the dough can be frozen or directly used. I left it in the refrigerator while preparing the apricot jam.
Carefully peel the apricots with a sharp, small fruit knife. Grind them in a blender until you have a paste. Boil them, along with 2 tablespoons sugar, lemon juice and finally add starch. Puree will thicken and become sweet. Allow it to cool.
Prepare a tray covered with baking paper.
Preheat oven to 200 degrees.
Remove dough. Sprinkle table with powdered sugar. Roll out the dough into a thin crust and divide it into squares of the same size. Cut the rest and put it aside. Gently make a diagonal slit, trying not to cut to the middle. Put the apricot jam in the middle and turn the opposite angle.
Using a sharp knife or spatula transfer the biscuit to a tray. Roll out remaining dough and form cookies the same way.
Bake at preheated 200 degree oven 12-13 minutes until golden tips, lightly toasted color. Leave well to cool on a wire rack.
Sprinkle with powdered sugar and serve.

Enjoy!

6 коментара:

  1. Чудни, веселички и наистина страхотен спомен от детството! Благодаря за този момент, Ани! Супер са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолинце, трябваше да оползотворя презрелите кайсий и сътворих това. :) Между другото тестото е страхотно за сладкиши и пайове. Много ми хареса и много ти го препоръчвам, с крема сиренето е много нежно и крехко. Гуш

      Изтриване
  2. Ани, прва си, човек е за никъде без усмивка. Чудесни сладки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери. Направо не разбрах как свършиха. Децата се изпокараха за тях :)))

      Изтриване
  3. направих ги сега :) вкусни, лесни и толкова симпатични :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви! Много се радвам, че са ви се усладили. :)

      Изтриване