събота, 19 юли 2014 г.

Паднал шоколадов кейк с Маскарпоне крем и горски плодове

    Предполагам, че името паднал кейк ви звучи странно. :) Казва се така, защото блатът е изцяло шоколадов и не съдържа никакво брашно или бакпулвер. Напомня суфле или брауни и се топи в устата. По време на печенето бухва, но оставен да се охлади, блатът спада и дори леко потъва в средата. Това го прави идеален за запълване с пухкав, нежен Маскарпоне мус и подходящ за декориране с букет от горски плодове. Контрастът от цветове е впечатляващ, а кейкът, приготвен с първокачествения натурален шоколад Valhrona, е божествено вкусен, уверявам ви в това!


Продукти:

200 г натурален шоколад Valhrona
100 г масло Elle & Vivre
4 яйца (отделени жълтъци от белтъци)
1 ванилия
щипка сол
1/3 ч.ч. захар

продукти за крема:

250 г сирене Маскарпоне
50 мл. сладкарска сметана Elle & Vivre
3 с.л. захар
1 ванилия
1/2 кора от лайм

пресни горски плодове (малини, къпини, боровинки, касис)
стръкче прясна мента


Загрейте фурната на 200 градуса.
За да приготвите шоколадовия блат без брашно сложете в стъклена, топлоустойчива купа шоколада и маслото и ги стопете на водна баня. Охладете сместа напълно и добавете 4 жълтъка, една ванилия и щипка сол. Разбийте белтъците на сняг, заедно със захарта и внимателно добавете при шоколадовата смес, като бъркате с шпатула, така че максимално да запазите въздушността на блата. Пригответе ринг. Поставете го върху тава, покрита с хартия за печене и излейте сместа. Печете блата до готовност, докато клечка излезе суха, около 20-25 минути. Охладете го напълно. След като изстине блатът ще спадне и хлътне. Прехвърлете го върху поднос и внимателно изтеглете хартията.


Разбийте студената сметана, заедно със захарта на сняг. Добавете Маскарпонето, ванилията и кората от лайм и разбийте добре. Покрийте с крем блата и декорирайте с горски плодове. Украсете с листенце мента. Охладете преди поднасяне.


Да ви е сладко!


Fallen chocolate cake with mascarpone cream and berries

I guess the name of a fallen cake sounds strange to you :) Its name is because the cake is entirely chocolate and contains no flour or baking powder. It reminds souffle or browny and melts in your mouth. During baking the cake rises, but left to cool, it swamps and even slightly sinks in the middle. This makes it ideal for filling with fluffy, tender Mascarpone mousse and suitable for decorating with a bouquet of berries. The contrast of colors is impressive, and the cake made with premium chocolate Valhrona, divinely delicious, I assure you that!

Ingredients:

200 g dark chocolate Valhrona
100 g Elle & Vivre oil
4 eggs (separate yolks from whites)
1 vanilla
pinch of salt
1/3 cup sugar

products for the cream: 

250 g mascarpone cheese 
50 ml. pastry cream Elle & Vivre 
3 tablespoons sugar
1 vanilla 
1/2 lime peel 
fresh berries (raspberries, blackberries, blueberries, currants) 
fresh mint sprig

Preheat oven to 200 degrees.
To prepare chocolate cake without flour put into a glass, heat-resistant bowl chocolate and butter and melt them on a water bath. Cool the mixture completely and add 4 egg yolks, vanilla and a pinch of salt. Beat the egg whites to snow, with sugar and gently pour in the chocolate mixture, stirring with a spatula so that keep airiness of the batter. Prepare ring. Place it on a tray covered with baking paper and pour the mixture. Bake until ready, while a wooden stick comes out dry, about 20-25 minutes. Cool it completely. Once cool the cake will drop and sunken. Transfer to a tray and gently pull the paper.
Beat the cold cream with sugar on snow. Add mascarpone, vanilla and lime rind and beat well. Cover the cake with cream and decorate with berries. Garnish with mint leaves. Cool before presentation.

Enjoy






33 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря ти Весе. Свежо, пъстро и лятно десертче. Ще се радвам ако го опиташ! :)

      Изтриване
  2. Обичам както солените, така и сладките суфлета!
    Прекрасен сладкиш, Ани!
    Усмихната неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани, радвам се, че ти харесва. И аз обичам всичко шоколадово без брашно. Този блат ми е един от най-любимите. Идеален е за торти.

      Изтриване
  3. У дома този паднал кекс веднага ще бъде вдигнат:)))))Сладкишът ти Бети както винаги е жива картина!Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миле, радвам се, че ти харесва. И ние го издигнахме на мига, нали не се съмняваш :))) Живата картина така те заплени, че чак ме обърка :))) Случва се! Прегръдки :)

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  4. Ани,очаквай подарък за кръщенето:))))Изпрати ми адреса си....Грешката е техническа и се извинявам(:...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усетих аз Миле, вече съм кръстена, ама хайде една риза няма да ми дойде зле ;))))

      Изтриване
  5. Звучи наистина много пухкаво и шоколадово! И името му е готино! :)
    Усмивка от мен, Ани :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като му написах името и си помислих, че сигурно хората ще си кажат, че съм го изпуснала преди да го сглобя :)))) Десертът е много шоколадов. Перфектно балансиран е от нежното кремче и свежите, леко киселички плодове.

      Изтриване
  6. Прекрасно лятно предложение, Ани! Вкусно и лесно! Слънчеви поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, точно сега му е моментът, свежо, красиво и лятно. Възползвай се, докато е време :) Прегръдки

      Изтриване
  7. Ани, ама какви снимки, а какъв сладкиш! Уникален е, направо ми се иска да си грабна парченце. Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти мила. Друго си е човек да снима навън в хубаво време и да имаш човек, който да ти придържа, когато се налага :)))) Радвам се, че ти харесват! Прегръдки

      Изтриване
  8. Страхотна фантазия си направила, мила! Изключителен десерт!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва миличка. Знам, че сме от едно тесто замесени с теб :))) Разкошен е. Посрещнах гости с него и обра овациите на всички!

      Изтриване
  9. Прекрасен десерт, Ани,
    разкош от шоколадов вкус, свеж летен аромат и красива визия.
    Поздрави за теб, хубаво и вдъхновено лято!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти Дианка. Много точно си го описала. Прегръдки за теб.

    ОтговорИзтриване
  11. Интересен блат без брашно и в съчетание с крема и плодовете се е получил великолепен сладкиш!
    Поздрави и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, това е един от най-любимите блатове за торта. Много често го правя. Уникален е и супер лесен!
      А комбиниран с нежен Маскарпоне крем и киселички горски плодове е вълшебен :)

      Изтриване
  12. Винаги ще има с какво да ме съблазниш, Ани! :) Ако имаше начин човек да опита на момента това, което вижда... :) Сещам се само за един - да запретна ръкави в кухнята. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, мила, уверявам те, че няма да съжаляваш, десертът е божествен! Приготвя се за има няма половин час. Много изискан и деликатен вкус. Прегръдки

      Изтриване
  13. Изглежда впечатляващо примамлив! Представям си какъв е вкуса само - шоколад, маскарпоне и плодове ;) Имай милост, момиче! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, а аз какво да кажа за твоята торта с шоколад и авокадо, а? :))) Работата ни е да изкушаваме и радваме сетивата на хората :))) Шегувам се. Много се радвам, че ти харесва. Ти би го оценила подобаващо ;)

      Изтриване
  14. Вкус, изящество и красота - какво повече може да иска човек от една торта?!
    Много красиви и изкусителни снимки, Ани!
    Хубава вечер от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, много си мила, благодаря ти! Абсолютно си права! Радвам се, че и снимките ти харесват. Поздрави

      Изтриване
  15. Анонимен23 юли 2014 г., 9:07

    Прекрасно,както при Вас е често,но шоколад Валрона за сладкиши не знам откъде да намеря,ако може посъветвайте и дали сте ползвали шоколада Калебо-белгийския.Успех във всичко за Вас и благодаря предварително.
    Румяна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Руми. Ако сте от София, шоколад Валрона можете да намерите във един от двата магазина на "Дар от Боговете" - бул. Черни връх 17 и бул. България 102 бизнес център Белисимо. Те продават и на едро за сладкарството. А иначе аз ползвам и много белгийски шоколади за готвене. Продават се на килограм. Не знам дали е тази марката, която сте споменали. Купувам ги от магазин Змееборец, в кв. Редута. Те го внасят от Белгия на копчета.

      Изтриване
  16. Сладкишът е прекрасен. За съжаление не живея в София и го направих с натурален шоколад и краве масло, каквито намерих. Предполагам, че с посочените в рецептата е още по- вкусен. Благодаря, Ани за предложението.

    ОтговорИзтриване
  17. Много се радвам, че кейкът ви е харесал. Сигурна съм, че сте постигнали добър вкус с качествени натурален шоколад и масло. Ако все пак някой път ви се отдаде възможност опитайте посочените в рецептата продукти. Сърдечни поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! С какъв диаметър е удачно да бъде изпечен сладкишът? Благодаря за предложението.

      Изтриване