Търсене в този блог

петък, 4 юли 2014 г.

Пълнозърнести Американски палачинки с кленов сироп и горски плодове

     Има ли някой, който да не обича палачинки? От малки до големи всички ги обичаме, макар и с леко угризение на съвестта, защото са калорични.
   Днес ви предлагам здравословната им алтернатива - вкусни, пълнозърнести Американски палачинки с кленов сироп. Замених бялото брашно с пълнозърнесто, а захарта с кленов сироп. Сладкото от горски плодове също приготвих с кленов сироп, вместо със захар.
     Рецептата е още един пример за това как можете да включите кленовия сироп във вашето меню. След Пуешкото в марината от кленов сироп, тази рецепта отново илюстрира, че кленовият сироп може успешно да замени захарта и в сладките рецепти, като ги направи много по-здравословни. Честно казано не очаквах да станат толкова вкусни. Децата много ги харесаха, което за мен е много показателно, без да правят никаква разлика с обикновените палачинки. Благодаря на моята читателка Еми Тодорова за вкусната идея :) 

Продукти:

4 яйца (отделени жълтъци от белтъци)
50 мл. кленов сироп Maple Joe
1 ванилия
300 мл. прясно мляко
200 гр пълнозърнесто брашно
1 бакпулвер
щипка хималайска сол

букет 300 г пресни горски плодове ( боровинки, малини, ягоди)
50 мл. кленов сироп Maple Joe

50 г масло


Разделете жълтъците от белтъците. Разбъркайте жълтъците, заедно с кленовия сироп и ванилията. Налейте прясното мляко и разбъркайте. Сложете пълнозърнестото брашно, заедно с един бакпулвер. Разбъркайте с миксер. Добавете щипка сол. Измийте и подсушете добре бъркалките и разбийте белтъците на сняг. Добавете ги, като бъркате с шпатула, така че сместа да остане максимално въздушна.
Загрейте тигана. Сложете съвсем малко масло и с помощта на супена лъжица покапете от сместа върху него. Оформете размер около 15 см. 


След като се изпече обърнете палачинката от другата страна. Първата се изпича малко по-бавно, но след като загрее добре тигана се изпичат буквално за секунди, така че стойте до тигана. 


Избършете тигана със салфетка и сложете горските плодове. Полейте с 50 мл. кленов сироп и долейте малко вода. Кипнете сместа и гответе, докато сместа се редуцира и сгъсти. Не бъркайте, за да не се разкашкат плодовете. 


Поднесете палачинките, поляти със сладкото от горски плодове. 


Да ви е сладко!


Wholegrain American pancakes with maple syrup and berries

Is there anyone who does not love pancakes? Everybody love them, although with a slight twinge of conscience because they are calorie.
Today I offer you a healthy alternative - delicious, wholegrain American pancakes with maple syrup. I replaced the white flour with whole wheat and sugar with maple syrup. Sweet berries are also prepared with maple syrup instead of sugar.
The recipe is another example of how you can include maple syrup into your menu. After the recipe for Turkey in a marinade of maple syrup , this recipe again illustrates that maple syrup could replace sugar in sweet recipes, making them much healthier. Honestly I did not expect to become so delicious. Kids loved them, which is very significant to me, without making any difference to ordinary pancakes. 

Ingredients:

4 eggs (separate yolks from whites)
50 ml. Maple Syrup Maple Joe
1 vanilla
300 ml. milk
200 g wholegrain flour
1 baking powder
pinch of Himalayan salt

bouquet 300 g fresh berries (blueberries, raspberries, strawberries) 
50ml. Maple Syrup Maple Joe 

50 butter

Separate the yolks from the whites. Mix yolks with maple syrup and vanilla. Pour the milk and mix. Put the wholemeal flour with baking powder. Mix with mixer. Add a pinch of salt. Wash well and dry beaters, beat egg whites to snow. Add them, stirring with a spatula so the mixture remains airy.
Heat the pan. Put a little oil and using a tablespoon add the mixture over it. Shape size 15 cm.
After baking turn the pancake to the other side. The first will bake a little slower, but once the pan is warmed well they will bake in mere seconds, so stay to the pan. Wipe pan with paper towel and place the berries. Pour 50 ml. maple syrup and top up with some water. Boil the mixture and cook until the mixture is reduced and thickened. Do not mix. 
Serve pancakes, covered with wild berries. 

Enjoy your meal!

2 коментара:

  1. Ани, браво, прекрасни са! :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Ани,
    предложението ти е интересно,можеш за сладък вкус да използваш и стевията.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване