Досега поне 3 пъти съм се опитвала да направя солен кекс, защото много обичам, а и е чудесен за следобедно похапване за децата. Всеки път бухваше, но вътре беше абсолютно глетав. Затова и никога досега не съм споделяла с вас рецепта. Бях се отказала категорично. Очевидно беше, че някъде грешах в технологията, докато случайно не попаднах на едно от предаванията на Йоли по 24 Kitchen, където тя приготвяше солен кекс с рукола и Грюер и обясни, че мокрите съставки (плънката) трябва да се сложат задължително първо при сухите съставки и чак след това да се прибавят течните. По този начин ще се поеме влагата им и те няма да овлажнят цялата смес.
Наскоро ми попадна една много добра рецепта за Солен кекс Капрезе. Там технологията на смесване на съставките беше същата и реших отново да опитам. Този път резултатът беше безпогрешен. Споделям рецептата с вас, защото според е много добра и лесна, бърка се само с лъжица и тел, без миксер, изпича се перфектно, бухва, става пухкав и на същия принцип можете да варирате с плънката. Ако сложите босилек, моят беше свършил, ще си направите Солен кекс Капрезе :)
400 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 и 1/4 ч.л. сол
120 г сирене Моцарела
1/3 ч.ч. сушени домати
шепа пресен розмарин (или босилек)
2 яйца
2 и 1/2 ч.л. зехтин
1 и 1/4 голяма ч.ч. по-гъст айран
Загрейте фурната на 200 градуса.
Сложете в купа всички сухи съставки - брашно, бакпулвер, сода и сол. Разбъркайте добре. Нарежете сиренето Моцарела, сушените домати и розмарина. Аз леко подсуших сушените домати със салфетка, за да попия малко зехтина.
Изсипете ги при сухите съставки и хубаво разбъркайте с лъжица.
В друга купа разбийте с тел две яйца, добавете зехтина и айрана и разбъркайте добре. Излейте сместа в купата с брашнената смес и бъркайте с дървена лъжица до хомогенност. Сместта трябва да бъде лепкава. Намажете правоъгълна форма за кекс със зехтин и излейте сместа. Изпечете кекса на предварително загрята фурна за 45 минути. Извадете върху решетка и оставете напълно да изстине преди да го разрежете.
Да ви е сладко!
Адаптирано от: http://willcookforsmiles.com/2013/04/savory-caprese-bread.html
Savory bread with dried sun dried tomatoes, mozzarella and rosemary
So far, at least three times I tried to make a savoury bread because I love it, and is great for an afternoon snack for the kids. Every time I failed, and it was absolutely wet inside. That's why I've never shared the recipe with you. It was obvious that I was mistaken somewhere in technology, while not accidentally stumbled upon one of the broadcasts of Yoli 24 Kitchen, where she was preparing savoury bread with arugula and Gruyere and explained that the wet ingredients (stuffing) should be placed compulsory first in the dry ingredients and only then add the liquid ones. Thus they will absorb moisture and will not moisten the mixture.
Recently I found a very good recipe for savoury bread Caprese. The mixing technology was the same and decided to try again. This time the result was unmistakable. I share the recipe with you, because it is very good and easy, stir with a spoon and wire without mixer, baked perfectly, rose and became fluffy and the same principle can vary by stuffing. If you put basil, I din't have, would make savoury bread Caprese :)
Ingredients:
400 g flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp soda
1 and 1/4 tsp salt
120g mozzarella cheese
1/3 cup sun dried tomatoes
handful of fresh rosemary (or basil)
2 eggs
2 and 1/2 tsp olive oil
1 and 1/4 cup large thicker yogurt
400 g flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp soda
1 and 1/4 tsp salt
120g mozzarella cheese
1/3 cup sun dried tomatoes
handful of fresh rosemary (or basil)
2 eggs
2 and 1/2 tsp olive oil
1 and 1/4 cup large thicker yogurt
Preheat oven to 200 degrees.
Put in a bowl all the dry ingredients - flour, baking powder, baking soda and salt. Mix well. Cut the mozzarella cheese, sun dried tomatoes and rosemary. I gently dried the tomatoes with a napkin to dab a little olive oil.
Put them in the dry ingredients and mix well with a spoon.
In another bowl, beat two eggs with wire, add olive oil and yogurt and mix well. Pour the mixture into the bowl with the flour mixture and stir with a wooden spoon until uniform. The mixture should be sticky. Grease a rectangular cake pan with olive oil and pour the mixture. Bake the cake in preheated oven for 45 minutes. Pull on a wire rack and let cool completely before cutting.
Enjoy your meal!
Чудесен е кекса, Ани!
ОтговорИзтриванеИ благодаря за обяснението!
Хубав ден от мен!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеАни, прекрасен е! Препоръчвам ти горещо и един солен кекс, който правя (има го в блога им). И аз като теб дълго търсех добра рецепта, а таиз открих май в бг-мама. Няма грешка, винаги се получава така пръхкав, мекичък... Твоят обаче е страшно ароматен! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И при мен за първи път се получи страхотен солен кекс! Благодаря!
ОтговорИзтриванеЧудно ароматно кексче! Какво вино ще ни предложиш към него? Много, много ми харесва! Браво Ани!
ОтговорИзтриванеМного обичам кексове, а също и в солен вариант -
ОтговорИзтриванетвоето предложение е звучи и изглежда разкошно.
Благодаря за споделената техника и чудесна рецепта...
Поздрави за теб, Ани и хубаво лято!
В българския текст пише, че сместа трябва да бъде лепкава, а в англиския, че не трябва. Кое е правилното?
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че ми обърнахте внимание, поправих грешката в английския текст. Сместа става леко лепкава.
ИзтриванеБлагодаря! Получи се много добре :)
ОтговорИзтриванеРадвам се Ина. Да ви е сладко.
ИзтриванеИзглежда вкусно, не можах да разбера обаче за смесването на съставките. Кое след кое трябва да се сложи?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Веселин.
ИзтриванеОписала съм много подробно добавянето на съставките. Ако нещо не ви става ясно съм насреща.
"..и обясни, че мокрите съставки (плънката) трябва да се сложат задължително първо при сухите съставки и чак след това да се прибавят течните. По този начин ще се поеме влагата им и те няма да овлажнят цялата смес..." разбирам, че към сухите съставки трябва да сложа моцарела, доматите и такива, разбърквам, след това айрян, яйца..?
ИзтриванеЗдравейте Веселин. Да, както съм описала и в самата технология, тайната на соления кекс за мен е плънката, в случая Моцарела, сушени домати и розмарин да се сложи първо в купата със сухите съставки (брашно, бакпулвер, сода и сол), за да поеме брашното влагата им. Ако ги сложите в цялото тесто ще пуснат влага, особено сушените домати и ще овлажнят цялото тесто и ще стане глетаво. След като ги объркате в сухите съставки в същата купа добавята течните съставки, които сте смесили в друга купа (яйца, зехтин, айран). Разбърквате и сте готови.
ИзтриванеЗадължително ще го направя този кекс и ще докладвам..
ИзтриванеАни, моцарелата в готовия кекс усеща ли се или се е разтопила напълно? Заслужава си да се опита с меко сирене, но малко ме притеснява резултата.
ОтговорИзтриванеЛеко се стопява и после втвърдява
ИзтриванеЛеко се стопява и после втвърдява
ИзтриванеОстава да пробвам как ще стане при мен
ОтговорИзтриванеОстава да пробвам как ще стане при мен
ОтговорИзтриванеВъзможно ли е да се замени част от бялото брашно с такова от лимец да речем?
ОтговорИзтриванеДа, мисля, че няма да има проблем да го заместите.
ИзтриванеБлагодаря! Ще опитам:)
ОтговорИзтриванеТоку що направих кекса за пореден път. Добавих и пресен босилек. Уууунииикалееен.
ОтговорИзтриванеСтрашно се радвам Милена :))) Наистина е много хубава тази рецепта :)
ОтговорИзтриванеАни,защо айрян,а не кисело мляко?Благодаря,предварително!
ОтговорИзтриванеЗащото е необходима повечко течност да поеме сухите съставки.
Изтриване