петък, 29 август 2014 г.

Печени чушки с домашен доматен сос

    Обожавам печени чушки през лятото. Може би едно от най-любимите ми ястие са печени чушки с доматен сос. Класика! Но не от готовите сосове или пюрета, а домашно приготвен, от розов домат с чесънче и пресен босилек. С мек хляб ще си оближете пръстите и чиниите. Поднасям ги студени, поръсени с пресен магданоз и струйка качествен зехтин за разкош.


Продукти:

12 чушки (червени, зелени, оранжеви)

продукти за доматения сос:

1 голям розов домат
2 скилидки чесън
шепа пресни листа босилек
черен пипер
сол
зехтин

пресен магданоз за поръсване
струйка зехтин


Измийте чушките добре, подсушете ги и ги изпечете, заедно с дръжките от двете страни на грил. Аз ползвам парти грил. Запарете ги в тенджера с капак за десетина минути и ги обелете. Подредете ги в поднос или голяма чиния.


Измийте и обелете домата. Нарежете го на четвъртини и го сложете в блендера, заедно с две скилидки чесън, черен пипер, сол и шепа пресен босилек. Пасирайте, до пюре. Излейте го в малка тенджерка, долейте зехтин и кипнете. Сложете капак, за да не пръска, като го оставите леко открехнат. Гответе на силен огън, докато се сгъсти и водата се изпари. Охладете. Полейте с лъжица печените чушки. Поръсете с малко сол, нарязан на ситно пресен магданоз и завършете със струйка зехтин. Поднесете студени.


Да ви е сладко!



12 коментара:

  1. Чудесни са така цели, Ани, ама после не ги обичам пустите семки:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, и аз не ги обичам, но пък много лесно се пекат така. После хапваш покрай дръжката, не е трудно.:)

      Изтриване
  2. Любимо лятно ястие и на моето семейство! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, много се радвам. Благодаря ти!

      Изтриване
  3. С тази рецепта ми върна спомени от детството и България, много искам....Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, сигурна съм, че кулинарната страна на нашата родина много ти липсва. Никъде няма такива плодове и зеленчуци. Прегръдки

      Изтриване
  4. Както се казва - класика! И в нашето семейство са на почит през този сезон! Изключително вкусно! :)
    поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, абсолютна класика. Виждам, че и ти си приготви :)) Любимо лятно ястие.

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Thank you Dzoli, I am glad you like them. This is a typical Bulgarian summer dish.

      Изтриване
  6. Много са вкусни , аз поставям обелените чушки в тиган , подредени и ги заливам с приготвения доматен сос малко да поврат , с допълнително зехтин .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ммм, това е много добра идея. Само трябва да се внимава да не се разкъсат чушките.

      Изтриване