Търсене в този блог

петък, 19 септември 2014 г.

Торта "Сладоледен плаж"

    Торта "Сладоледен плаж" е тортата, която приготвих за 6-тия рожден ден на Аида. Бях й обещала, че ще има сладоледи още половин година по-рано. Идеята за пясъчния замък видях в списание Good food и дойде точно на време, за да завърши в главата ми представата за тортата. Радостта й беше огромна, когато я видя. Грейна в усмивка и не спираше да повтаря колко хубава е тортата й. Това за мен е най-голямото признание за труда ми. С декорацията се занимавах цял ден. Бети от своя страна през цялото време недоумяваше защо мама си играе с кофичката й за плаж и постоянно идваше да ми я краде :)) Останах много доволна от резултата. А вкусът на тортата беше впечатляващ, не само за мен, лек и запомнящ се с дъх на карамел. 
    Фини орехово-шоколадови блатове, в комбинация с пухкав карамелен мус  и шоколадов ганаш....с една дума ФАНТАЗИЯ! За крема използвах най-добрия карамелен шоколад Valhrona Dulcey, който направо избухва в крема и придава невероятен вкус на карамеления мус. Ако не можете да го откриете го заменете с млечен шоколад.

NB! Внимавайте с крема. Важно е да охладите напълно шоколадово-карамелената смес преди да я смесите с битата сметана, за да не се пресече. 


Продукти за смес за 2 бр. блатове: 

200 г смлени орехи
1/4 ч.ч. натурално какао
1/2 ч.ч. брашно
8 яйца, L размер
1 ч.ч. захар
2 ванилии
1/4 ч.л. сол
продукти за карамеления мус: 

105 г кристална захар
60 г масло
1 голяма ч.ч. течна сладкарска сметана
210 г карамелен шоколад Valhrona Dulcey
2 големи ч.ч. течна сладкарска сметана за разбиване на сняг

продукти за шоколадовия ганаш:

1 голяма ч.ч. течна сладкарска сметана
200 г натурален шоколад

продукти за цветните сладоледени кремове: 

175 г крема сирене Филаделфия
3 с.л. пудра захар
1 с.л. заквасена сметана
1 ванилия
1 ч.ч. течна сладкарска сметана на сняг
сладкарски бои (жълта, розова, синя)

4 фунии сладолед

продукти за пясъчния замък:

3 пакета чаени бисквити
150 г меко масло

чепка грозде
цветни топчета

Загрейте фурната на 180 градуса. 
Сложете орехите в блендера, добавете какаото, брашното и пасирайте. Прехвърлете в купа.
Разделете жълтъците от белтъците.
В купа разбийте жълтъците на средна скорост, докато станат бели и пухкави. Добавете 2/3 от захарта и бийте с миксера. Сложете и ванилията. 
В друга купа, разбийте белтъците, заедно със солта, като използвате чисти бъркалки на сняг. Постепенно добавете останалата 1/3 ч.ч. захар. 
Редувайки ги на три пъти, сложете белтъците и сухата орехова смес при жълтъците, като бъркате с шпатула внимателно, за да запазите въздушността им. Разделете сместа на две и я излейте в правоъгълна форма за печене, поставена върху тава, покрита с хартия за печене. Печете блата, до готовност. Проверете с клечка. Извадете и охладете. По същия начин изпечете и втория блат. 


Изсипете захарта в тенджера на слаб огън и я карамелизирайте. Веднага добавете бучката масло и бъркайте с телена бъркалка, докато се стопи. Внимавайте да не ви опръска, защото ще ви изгори. На три пъти налейте 1 ч.ч. сметана и бъркайте енергично. Сместа ще започне да образува балончета и да бълбука. Продължете да бъркате, докато се хомогенизира. Отстранете от котлона. Отсипете 1 ч.ч. от сместа в чаша. 


Стопете на водна баня карамеления шоколад 


и веднага излейте в него карамеления сос. Охладете сместа напълно.


Разбийте на сняг останалата 1 ч.ч. от сметаната 


и я добавете при карамеления шоколад. Бъркайте с бъркалката енергично от средата навън, в концентрични кръгове, докато се смесят. Бъркайте с шпатула. Мусът трябва да бъде хомогенен и нежен като кадифе. 


Сглобете тортата, като редувате блат, крем, блат и завършите с крем. Охладете тортата за няколко часа, след това пригответе ганаша, като сложите сметаната да загрее, докато клокне на котлона. Отстранете и сложете в нея шоколада. Бъркайте енергично, докато го поеме и шоколадовата смес стане хомогенна. Изчакайте съвсем леко да се поохлади и залейте тортата, докато все още е във формата. Приберете отново в хладилника, за да се втвърди шоколадовият слой.
Забъркайте сместа за фунийките и я разпределете по 3 с.л. в три купички. Оцветете ги с малко хранителна боя.
За да приготвите пясъчния замък е необходимо да смелите бисквитите и маслото в блендер.
След това измивате детска кофичка, подсушавате, намазвате я с масло и залепвате на дъното парче хартия за печене. Слагате част от "пясъка" на дъното, с дебелина около 2,5 см. и натъпквате и заравнявате добре. Намазвате малка стъклена чаша с олио и я поставяте по средата в кофичката. След това започвате да разпределяте "пясъка" покрай нея и да го натъпквате с пръсти добре. Когато стигнете ръба, заравнете добре. 


Охладете в камерата за няколко минути, докато се втвърди добре. С леко завъртане изваждате чашата и напълвате дупката с крем по избор. Аз използвах сместа от крема сирене за фунийките, като я смесих с няколко лъжици от отделения карамелен крем. Сложих и няколко зърна грозде в крема. 


Покрийте крема с "пясък", заравнете и охладете в камерата отново за около половин час. Поставете кофичката в купа с гореща вода, за да се поотпусне. През това време поръсете с останалите пясъчни трохи тортата и внимателно обърнете замъка върху плажа. Би трябвало много лесно да се отлепи и да остане като форма. Поставете фунийките сладолед легнали върху тортата и шприцирайте цветните кремове в отворите им. Поставете и чепка грозде отгоре. Поръсете с цветни топчета и завършете с обърната фуния сладолед върху замъка. 


Да ви е сладко!






12 коментара:

  1. Жива, здрава, щастлива и винаги усмихната да е Аида! Да са ви здрави и двете малки прекрасници, Ани! Тортата е божествена, само като прочетох съчетанието на съставките и се чувствам като дете в сладкарница. :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна е тортата, Ани!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, че весела тортичка! Така чаках да я видя! Браво Ани, страхотна е станала! Точно като за малката лудетина Аида! Да ти е жива и здрава още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, какво вълшебно детство показва тортата ти, чудесна е! Такова да е детството и на малката Аида! Да ви е жива и здрва, мечтателна, успешна, с късмет и вдъхновение! Всичко добро! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, и аз вече успях да седна на компютъра да прегледам последните постове и да видя тази красота. Чудесно си се справила, мила! Изглежда много сладурска и вкусна, разбира се! Още веднъж, да ти е живо и здраво, детенцето - много радост да ти носи :)

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте Ани, впечатлена и вдъхновена съм от тортата! Дъщеря ми скоро има РД и смятам да се пробвам да направя тази този. Имам само няколко въпроса. Формата за основата колко на колко сантиметра е? Дали ще се получи ако се опитам да я направя в правоъгълна тава за фурна, дълбока, която да покрия с хартия за печене? И другото, което искам да попитам е карамелените бонбони, откъде да ги купя, масови ли са?
    Предварително Ви благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, размерът на блатовете е 33:24 см. Ако я направите в тава няма да изглежда естетично при поднасянето. Иначе ще стане в нея, да. Карамеленият шоколад е на марката Valhrona. Продава се в магазин Дар от Боговете, бул. България 102, търговски център Белисимо и на бул. Черни връх 17. Продава се на плочки, така е по-скъп, има го и на кг на копчета. Ако не ви е възможно да го окриете сложете млечен шоколад. Не знам друга марка да предлага карамелен шоколад..

      Изтриване
  7. Да попитам още откъде е правоъгълната форма? Дар от боговете ми е наблизо. Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моята правоъгълна ми е от Германия, Метро, една приятелка работеше там и ми изпрати. Тук може да проверите в магазин "Змееборец", ул. Кадемлия 6, Редута. Там има всякакви сладкарски пособия. Би трябвало и правоъгълна форма да имат. Може да се обадите първо да питате по телефона. Моята е телескопична и е много удобна.

      Изтриване
  8. Страхотна торта, Ани! Мисля да я направя за РД на дъщеря ми. Някои неща обаче не са ми ясни. Течната сладкарска сметана, която се използва при различните компоненти еднаква ли е и дали е подсладена или не е. Пакетът чаени бисквити колко грама е? Колко време преди презентацията на тортата е направена декорацията? Притеснявам се, че фунийките ще овлажнеят от престоя в хладилника, а не съм сигурна, че ще имам време да я декорирам точно преди да дойдат гостите.
    Благодаря за вдъхновението в тортоправенето :)

    ОтговорИзтриване