Търсене в този блог

вторник, 9 септември 2014 г.

Пилешки бутчета с доматен сос и ориз

    Това лято беше изпълнено с емоции за голямото ми момиче Аида, която след няколко дни ще стане на 6 г. След морето и 20 дневния престой при баба замина сама на лагер на планина. Справи се блестящо и много се гордея с нея. В деня, когато я очаквах реших да приготвя любимите й неща - домашния течен шоколад и едно от любимите й ястия Пилешки бутчета с доматен сос и ориз. Реших да ви споделя рецептата, защото е чудесно за малки деца и е много, много вкусно! Много го харесват. Месцето става много крехко и сочно и е поднесено с любимото на всички деца оризче :) Лично аз отстранявам кожата на пилешките бутчета преди да ги готвя, но ако вие я обичате я оставете. 


Продукти:

10 бр. пилешки бутчета
черен пипер
сол
1 био зеленчуков бульон
30 мл. зехтин
1 морков
7-8 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
100 мл. доматен сос
2 дафинови листа
1 с.л. брашно

продукти за ориза:

50 г масло
220 г ориз
2 1/4 голяма ч.ч. вода
1 био зеленчуков бульон
черен пипер


Отстранете кожата на пилешките бутчета. Измийте ги добре, посолете и поръсете с черен пипер. Сложете ги в по-голяма тенджерка и ги залейте с вода, колкото добре да ги покрие. Добавете един био зеленчуков бульон и зехтина и ги сложете да се сварят, под капак. Когато кипнат, намалете котлона на минимум и ги оставете да покъкрят, докато поомекнат. Обелете и нарежете един морков, скилидките чесън на филийки и ги добавете при бутчетата. Поръсете с червен пипер и пуснете вътре дафиновите листа. Накрая сложете и доматения сос, разбъркайте добре. Усилете котлона, докато ястието отново кипне, след това намалете котлона отново, и оставете да си къкри на леко открехнат капак близо час, докато пилешкото месо омекне напълно (проверявайте с вилица) и сосът се посгъсти. Ако не се е сгъстил много извадете в купичка малко от соса и разбъркайте в него лъжица брашно, след това налейте сместа обратно в тенджерата и разбъркайте. 

Докато ястието къкри почистете и измийте ориза. Стопете маслото в тенджера и сложете ориза. Бъркайте енергично на силен огън, докато оризът се кристализира. След това налейте 2 и 1/4 голяма ч.ч. вода, намалете котлона на минимум, пуснете вътре един бульон, поръсете с черен пипер, разбъркайте и затворете капака. Оставете ориза да се готви сам. Ще отнеме 15-20 минути. Не доливайте повече вода. Готов е, когато е поел водата и повърхността на ориза стане на кратери. Изключете котлона. Свалете тенджерата. Покрийте с кърпа, докато стане време да го поднесете. Махнете кърпата и разрошете с вилица. 

Поднесете пилешките бутчета върху ориза и полейте с доматения сос с морковчета и чесънчета.
                      

Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Много обичам! :) Но съм опитвала с доматен сок още преди готвенето - т.е. част от манджичката си е. А при теб е още по-интересно, страхотни снимки, Ани! И браво на малката госпожица. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери мила и при мен е част от манджичката. Пилето си къкри в доматеното сосче с морковчета, дафинов лист и чесънчета :) Много е ароматно и се топи в устата :) Благодаря ти, прегръдки и от мен.

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Йолинце, ти да не успя да я пробваш вече? :) Много ще ти хареса, нали знаеш, че имаме сходен вкус :) Прегръдки

      Изтриване
  3. Отдавна не ползвам бульон .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко е въпрос на навик. Да ви кажа и аз вече не използвам. Изключително рядко и то био.

      Изтриване