Търсене в този блог

вторник, 19 май 2015 г.

Посещение в шоколадовата фабрика на Nestle

    На 14 Май имах удоволствието да бъда поканена на един много специален тур из фабриката за шоколадови десерти и бисквити на Нестле България. Много специална разходка, която ще помня дълго, заради невероятния аромат на шоколад, който обожавам. :)



   Целта на събитието бе ние кулинарните блогъри, да се запознаем с производствения процес на създаването на шоколад и шоколадови десерти. Сред поканените дами бяха още Сабина Берова – автор на „Кулинарна магия“, Нина Тодорова – главен редактор на „Кулинария“, Диана Николова от „Моето хоби“, Катерина Рангелова – участник в MasterChef и автор на „Sugarmouse”, и Сандра Алексиева от кулинарния сайт „1001 рецепти“.

Малко усмивки от нас :) 


   Впечатляващо е, че фабриката в София има над 76-годишен опит и е избрана за компетентен център за производството на KIT KAT® в Европа, а от 2007 г. е една от трите най-големи производствени мощности на континента. 


   По време на посещението си във фабриката, проследихме как се правят вафличките, как се „обличат“ обилно в шоколад, разбрахме защо имат винаги една и съща форма и един и същи вкус, и видяхме как се опаковат, за да се превърнат в KIT KAT®. Любопитен факт, който научихме е, че сладкият десерт се произвежда в България за износ в над 30 страни. 
  Научихме повече за основните стъпки при приготвянето на какаовото изкушение. Най-важната от тях е етапът на смесване на продуктите, който се нарича конширане. При този процес сместа за шоколад се пълни в специални съдове, наречени конши, и се бърка в продължение на дни, което води до отделяне на нежелания горчив аромат на какаовата маса. А резултатът е висококачествен течен шоколад с плътен и мек вкус. Накрая, имахме уникалната възможност да видим производството на стотици хиляди шоколадови десерта KIT KAT®. 
   Благодаря на Нестле България за невероятната възможност да видя от първо лице как се правят шоколадови десерти. Останах много впечатлена от процесите, от перфектната организация и хигиенните норми, които се спазват във фабриката! 

7 коментара:

  1. Много интересно, Ани! Благодаря за споделеното преживяване! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Люска. Надявам се, че ти е било интересно.

      Изтриване
  2. На мен пък не ми харесва, че фирми и вериги, предлагащи и заливащи пазара с откровени боклуци и отрови /като нестле, лидл и т.н./, се опитват да се прокрадват чрез хора, създаващи прекрасни кулинарни наслади и блогъри, на които хората симпатизират и имат доверие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Благодаря ви, че споделихте мнение. За мен то е важно! Не бих искала да коментирам продукцията на шоколадовата фабрика, тъй като аз и моето семейство не консумираме такива храни. По-важното в случая е, че за мен беше много интересна разходката из шоколадовата фабрика, от гледна точка на това, че имах възможност да видя от първо лице как протича производствения процес. Поканата не е била обвързана с публикация, напротив, по-скоро беше жест на приятелско отношение към блогърите, за което им благодаря. Аз лично реших да пиша за събитието, за да споделя какво интересно видях.
      Ако следите редовно блога, предполагам знаете колко внимателно подбирам компаниите и продуктите, с които да се асоциирам и това е така, защото имам определена позиция по въпроса, както и защото ценя доверието на моите читатели. Пожелавам ви приятен следобед.

      Изтриване
    2. Да, знам позицията Ви, която адмирирам, затова си позволих и горния коментар. А поканата си е чист ПР ход, както и поведението на други фирми, няма общо с приятелско отношение ;-) страшното е, че повечето хора нямат никаква хранителна култура и се подвеждат от всяка реклама /колко са пресни "плодовете" в Била и Лидл, ауууууууу/, а после страдат и боледуват, както и семействата им....
      Но предполагам, че разходката е била наистина интересна!

      Изтриване
    3. Напълно съм съгласна с вас по отношение на това, че много хора нямат хранителна култура. Лично аз горещо препоръчвам през пролетния и летния сезон да се пазаруват плодове и зеленчуци от пазарите. Изобилието е огромно.

      Изтриване
  3. Ани, ще се радвам да споделиш дали са ви научили как се прави самото миксиране, рафиниране, кончиране/размесване и после темперирането :) Това колко Кит Ката правят и дали носят гумени ръкавици не е толкова интересно :)

    ОтговорИзтриване