Търсене в този блог

вторник, 22 юни 2010 г.

Торта с карамел и шоколад

  
   Дойде рожденият ден на брат ми и като любител на шоколада реших да направя една от последните изкусителни торти на Йоли - Торта с Дулсе де лече. Купих кондензираното карамелизирано мляко от руския магазин "Берьозка" и запретнах ръкави. По рецепта тортата ми се стори много лесна за изпълнение, но още на блата разбрах, че съм я подценила. Блатът е въздушен, орехов, подобен на блата на Династията.. Още след като го извадих от фурната и го изчаках да се охлади се счупи на три в ръцете ми, докато се опитвах да го извадя от хартията за печене..Освен това се беше опекъл неравен, на вълни. Започнах да приготвям крема. Бях взела сметана на Президент. Пресече се, докато я разбивах, въпреки, че беше току-що извадена от хладилника. Определено не ми беше ден за тортоправене :)Облякох детето и отидохме да вземем нова сметана. Този път на друга марка.
   Втори опит..
   Забърках отново продуктите за блата, но този път не го изсипах в хартия за печене, а го излях в обилно намаслена и набрашнена форма. Свалих нивото на фурната на 2 и го пъхнах. Веднага щом порозовя, въпреки, че леко лепнеше клечката като го боцна, го извадих. Когато изстина, спря да лепне. Прокарах нож отстрани. Оставих го във формата. Този път се беше опекъл равномерно и не беше на вълни. Приготвих крема и го налях върху блата. Прибрах го в хладилника и през това време приготвих шоколадовия ганаш. Направих грешката да го налея още топъл върху нестегналата торта и естествено той потъна и изчезна :)Това се случваше вечерта и просто нямах сили да започвам всичко отначало, затова я оставих да се охлади и да стегне през нощта в хладилника и на сутринта забърках и я залях с нов шоколадов ганаш:)Можете да си представите почудата ми, когато в ресторанта ми донесоха отрязано парче от тортата и по средата имаше втори шоколадов блат :)Първият ганаш се беше свлякал посредата и формирал втори шоколадов блат. На вкус го докарваше повече на гараж торта:)Страшно сладка, но въпреки това мноого вкусна!Въпреки всичко, гостите я оцениха по достойнство.
   Разказвам за перипетийте си в правенето на тортата, защото се надявам опитът ми да бъде полезен на други, които решат да направят тази превъзходна торта. Карамеленият крем има чудесен вкус. Правенето на торти не ми е силата, както е видно от горното:) Но човек се учи от опита си, така смятам да се поуча и аз от моя.
Благодаря ти Йоли, за прекрасната рецепта.



Продукти за блата:

3 яйца
1 непълна ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. орехи
1 ванилия
1 с.л. галета

Продукти за крема:

1 консерва Дулсе де лече или Сгушеное Молоко (от руския магазин)
1 ч.ч. сладкарска сметана
1 ванилия

Продукти за шоколадовия ганаш:

200 гр. натурален шоколад
1 ч.ч. течна сметана

Продукти за декорацията:

1/2 ч.ч. печени млени орехи

   За блата, разбийте желтъците с половината захар, а останалата с разбитите на сняг белтъци. Смесете млените орехи с ванилията и галетата. Редувайки с белтъчената смес, прибавяйте постепенно към жълтъчената ореховата смес. Намаслете обилно тортена форма с ринг и поръсете с брашно. Изсипете сместа в нея и печете на предварително загрята на 170 градуса фурна на второ ниво на фурната от долу нагоре.  Щом порозовее равномерно извадете от фурната и оставете да изстине напълно. Леко прокарайте нож отстрани на формата, колкото да се отлепи от стените, като внимавате да не го напукате. Блатът е много ронлив и чуплив.
   За крема, разбийте сметаната на сняг. Прибавете към нея, разбитото кондензирано мляко и ванилията. Налейте крема върху блата, като предвидите една част за измазване отстрани и приберете тортата в хладилника да стегне напълно. Кремът е доста течен, но стяга много добре.
   За шоколадовия ганаш, сложете на котлона сметаната да клокне. Отдръпнете от котлона и натрошете в нея шоколада. Бъркайте, до получаване на хомогенна шоколадова смес. Налейте горещия ганаш върху напълно охладената торта и заравнете. Оставете да стегне в хладилника.
   Отворете ринга. Намажете отстрани тортата, с объл нож, с останалия крем. Изпечете за 2 минути орехите в микроволнова фурна. Оставете ги да се охладят напълно. Завийте ги в домакинско фолио и ги счукайте. Облепете тортата отстрани с печените орехи. Декорирайте по ваше желание. Аз изрязах цветенце от портокалова кора и окрасих с него.

Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Ани, тортата ти е чудесна,
    а и на вкус си я представям ....
    Всички имаме такива моменти и аз се радвам,че ги споделяш!
    А поводът е бил прекрасен, така че всичко е свършило диобре!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани,
    тортата е много красива и изглежда и много вкусна!
    Снимките са чудесни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани,
    незнам какви трудности си имала при изпичането и сглобяването,но тортата е станала перфектна. Равна, гладка и с тази шоколадова глазура, ммм...страхотно!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви момичета, радвам се, че ви харесва резултатът:) Поизпоти ме тази торта, но вкусът си заслужава несъмнено!:)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. Скица такава,така се забавлявах докато четях перипетиите ти. Да ,сега ще ми кажеш - "На чужд гръб и 100 тояги са малко.Така е миличка,но наистина човек се учи непрекъснато.Ето на,от собствената си неволя си разбрала кое как трябва да се направи.Просто си страхотна,така се гордея с теб.

    Благодаря ти Ани и за доверието ,и за радостта,която ми носиш,и за това,че сподели с читателите си какви трудности биха могли да срещнат с тази торта.Да ви е сладко на всички в къщи,но с твоя талант това си е точно така,убедена съм!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Ани,
    Вече няколко неща правя от твоя блог и се получават страхотно. Искам да направя и тази торта за новогодишната нощ, но не ми стана ясно размера на блата, който се пече, както и размера на блатовете за торта Династия, ако може да ми пишеш. Пожелавам ти весело посрещане на новата година, много здраве и щастливи мигове на теб и цялото ти семейство. Страхотна си!
    Лерзан

    ОтговорИзтриване
  7. Ani bloga ti e neveroiaten.Iskam da napravia tazi torta,no nemoga da razbera v krema ima li kondenzirano mliako,za6toto v opisanieto pi6e 4e ima ,no v receptata ne vizdam kolko e!Blagodaria.:))

    ОтговорИзтриване