Търсене в този блог

събота, 12 юни 2010 г.

Арменски сармички с ориз, канела и стафиди в лозов лист


  

   Мисля, че не съм споменавала досега, че съм арменка по националност, а арменките са известни със своята кулинария и вкус към хубавата храна. Мисля, че не правя изключение:)
Първата рецепта, която ви предлагам от серията арменски рецепти е традиционни арменски сармички с ориз в лозов лист. По-различното в тези сармички е, че те са сладки на вкус. Сладост придават стафидите, и захарта, а в комбинация с аромата на канела тези сармички стават неустоимо мезе.


Продукти:

1 ч.ч. ориз
2-3 по-големи глави лук
3 с.л. зехтин
2 1/2 ч.ч. вода
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. сол
черен пипер
1 ч.ч. златни стафиди
2 връзки пресни лозови листа
сокът от 1 лимон

   Нарежете и задушете лука в тенджера с малко вода и 3 с.л. зехтин. Прибавете почистения и измит ориз и бъркайте на силен огън, докато се кристализира. Веднага налейте 1 ч.ч. вода (същата мерителна чаша, с която сте мерили ориза) и намалете котлона на най-слабата степен. Разбъркайте отново. Прибавете подправките и стафидите, като постоянно опитвате сладостта на вкус. Оризът няма да омекне напълно. Това не бива да ви тревожи, защото после сармичките ще се варят. Готовата плънка изглежда по този начин:



   Разтворете връзките лозови листа и ги попарете в тенджера с подсолена вряща вода за няколко минути, за да омекнат. Не изхвърляйте накъсаните и дефектни листа. Ще ги използвате за варенето. Внимателно извадете листата и ги сложете в плитка чиния. Моят съвет е да подберете по-малките листа за сармичките, защото са по-крехки и при навиването не се наслояват много пластове лист. По-приятни са при ядене. Сложете друга голяма, плитка чиния пред себе си, в която ще ги навивате. Трябва да получите тънки, дълги пурички. Сложете в чинията лозовия лист с широката страна към вас. С лъжичка разпределете по дължината на долната част на листа част от плънката. Старайте се да има стафиди по цялото протежение. Прегънете левия и десен край на листа по следния начин:


След това и долните краища:

Навийте сармичката:


   Сложете на дъното на дълбока тенджера с диаметър поне 20 см. дефектните или накъсани листа, които сте отделили. Отгоре подредете плътно навитите сармички. Налейте 1 1/2 ч.ч. вода и похлупете с една чиния. Оставете тенджерата да заври на котлона и веднага намалете на най-слабото. Похлупете с капак и оставете да се готви приблизително 30 минути.
   Отдръпнете от котлона, махнете чинията и полейте обилно с лимоновия сок.
   Поднасят се студени с резени лимон.


Да ви е сладко!

11 коментара:

  1. Много интересна комбинация!

    Една от най-близките ми приятелки е арменка и нейната баба ми даде рецепта за типични постни арменски сармички - с булгур, нахут, червен боб и леща. Е, няма такава вкусотия! Откакто ги направих за първи път, други сарми не се ядат вкъщи :-)

    Ще опитам и твоите!

    Слънчева събота, Ани!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни,прекрасни,прекрасни!!!!И аз пък чак сега да разбера за блога ти. Браво,моето момиче!Знаеш колко много ти се радвам!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Всичко, което съм опитвала от арменската кухня ми е харесвало страшно много!
    И това предложение е прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, срахотни сърмички!
    Много обичам сърми с лозов лист!
    Ще опитам и твоя вариант!
    Хубав и слънмев ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Ех,момичета ако знаете колко ме радвате:) Благодаря ви за хубавите думи. Надявам се да ви се усладят сърмичките.
    Слънчев уикенд..

    ОтговорИзтриване
  6. Мила, Ани, току-що завих тези прекрасни сърмички и ги сложих във фурната. Тази вечер ще посрещам гости с тях.
    Благодаря за страхотните рецепти.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Красимира,
      много хубав избор на рецепта. Чудесно мезе са.Но защо ги печеш във фурна? :) Свари ги в тенджера, захлупени с чиния :))

      Изтриване
    2. Ани, пека ги в гювеч и така лозовият лист се задушава много добре и после се топи в устата :-) Гостите ми бяха очаровани благодарение на теб. Поздрави!

      Изтриване
    3. Еее, чудесно, че си се сетила за гювеч. Поздравления! Очаровани са били благодарение на твоите кулинарни умения мила.

      Изтриване
  7. Лозовите сърмички само аз си ги хапвам ! :) Ще си направя непременно ! а една приятелка ми даде съвет да си събера и листа от липа ! Направих го и ще пробвам и от тях ! Ани ,една хитринка ще ти споделя за варенето на сърми (без значение какви) . Микровълновата ми има една решетка като скара с крачета ,но така и не съм я ползвала и само я прехвърлям !Та миналата година я използвах като я сложих на дъното на тенджерата и дори не сложих и листа . Сякаш бе мерена точно !!! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Dnes shte praviia sarmite samo bez stafidi i da se nadiavam da stanat vkusni ❤️Blagodaria Ani 👍

    ОтговорИзтриване