Търсене в този блог

петък, 26 октомври 2012 г.

Пълнозърнест хляб със семена

Толкова съм щастлива! Като малко дете се радвам! Приготвих първия си домашно изпечен хляб и то не какъв да е, а пълнозърнест с различни семена. От всичко, което някога съм приготвяла този вкусен хляб ми донесе най-голямата гордост! Както казва една моя приятелка - никой не е по-голям от хляба! :) Край вече на купешките хлябове, приготвени с неясно какви съставки! Ще приготвям на семейството си вкусен, диетичен и напълно здравословен хляб. Първият ми неуспешен опит замина във боклука. Но.. аз не търпя провали. Днес отново запретнах ръкави и след два часа имахме прекрасен, бухнал, мек отвътре и хрупкав отвън пълнозърнест хляб за вечеря. Нямам търпение да ви споделя как да го приготвите. Ако спазите пропорциите ще се насладите на чудесен домашен хляб. А уханието, което се носи у дома, докато се пече е просто неописуемо :) 



Продукти:

500 г пълнозърнесто брашно (аз ползвам Biokorn)
1 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 опаковка суха мая dr.Oetker ( 7г)
1 с.л. зехтин
320 мл. хладка вода
30 г микс от различни семена (белени слънчогледови и тиквени семки, ленено семе)
1 ч.л. сусам и овесени ядки за поръсване отгоре


Намажете съда, в който ще печете с олио. Аз използвах правоъгълна форма за кекс.
Сложете брашното в купа. Направете кладенче и добавете солта, захарта, маята и 1 с.л. зехтин.
Налейте хладката вода и замесете меко тесто. Поръсете плота с малко от брашното и сложете топката тесто върху него. Започнете да месите, като постепенно добавяте семената и ги размесвате в тестото. Аз лично начупих тиквените семки, за да не са много големи. Не добавяйте допълнително брашно към тестото. Оформете тестото по дължина и го прехвърлете във формата за печене.
Покрийте го с прозрачно кухненско фолио, включете фурната да загрее на 50 градуса и сложете тестото да втаса в нея. Ще му отнеме час да удвои обема си. Загрейте фурната на 220 градуса, поръсете със сусам и овесени ядки и изпечете хляба за 40 минути до готовност. 
Извадете го от фурната и от формата за печене. Покрийте с кухненска кърпа леко да се задуши. Разрежете, след като напълно изстине.
Съхранявайте хляба, увит в кухненска кърпа и плик.



Ако искате можете да приготвите хляба с 250 г бяло брашно и 250 г пълнозърнесто брашно, всички останали продукти си остават същите. Ще получите много пухкав полу-пълнозърнест хляб, който е и много вкусен.

Да ви е сладко!





73 коментара:

  1. Ани,браво! Има за какво да се радваш.Хлябът ти се е получил много добре.Сигурна съм,че е вкусен , за това че е полезен няма спор.Чесно да ти призная веднага ще ти използвам рецептата.Купила съм си пълнозърнесто брашно от 2 седмици и все не си харесвам начин на приготвяне.На твоите рецепти се доверявам безрезервно,защото каквото съм пробвала се е получило.
    Хубава събота и неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нате, много си мила, както винаги, сърдечно благодаря! Радвам се, че рецептите ми ти се получават! За мен това е много важно!Сподели после дали ви е харесал хлябът моля :)Прегръдки

      Изтриване
  2. Великолепен хляб, Ани! Няма нищо по-хубаво от аромата на домашен хляб! Този е любимият ми! Топъл и уютен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, така е, ароматът е неустоим, уютен :)Да ти е сладко!

      Изтриване
  3. Така ти се радвам, много си ми сладка!Браво Ани, чудесен е станал хляба.Много си права, няма смисъл да се купува, след като имаш желанието да го правиш сама.Браво на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами да те питам аз как не си ме открехнала досега? :))) Аз като не се сещам, ами казвай ми :)) Мерси миличка за напътствията! Целувам те

      Изтриване
  4. Чуден хляб, Ани! Наистина, да си приготвиш сам хляб е несравнимо удоволствие.. ароматът и вкуса са на светлинни години от купешките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Luchiya, благодаря ти! Наистина има голяма разлика във вкуса. В пъти по-вкусен е!

      Изтриване
  5. Чудесен е, Ани!
    Продължавай да експериментираш и да консумирате домашен хляб!
    А и у дома ухае чудесно!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, непременно. Този го хапнахме за 4 дни. Утре пак ще пека. Така се радвам ако знаеш :))

      Изтриване
  6. Страхотен е станал! Нека винаги се получава:) Аз смесвам типово и пълнозърнесто брашно и става чуден:)Опитай, ако искаш:)

    ОтговорИзтриване
  7. Етусиазмът ти е направо възхитителен.Както и хлебчето!
    Поздрави , Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Vili, а когато и отзивите са добри съм още по-щастлива :)

      Изтриване
  8. Ани,получил се е повече от добре!И най-важното,знаеш какво консумираш!Без консерванти,без неясни съставки!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, затова се наех да си пека сама. Именно, защото ми омръзна да давам на семейството си нещо, в което не знам какво точно се съдържа. Пълно с консерванти и киселини, знайни и незнайни.Откровено не очаквах толкова добър резултат и вкус!

      Изтриване
  9. Ани, поздравления за успешно направения хляб! Радвам се на ентусиазмът ти! Приготвила си чудесен, ароматен, здравословен хляб!
    Прекрасни снимки!
    Искрени поздравления и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. tillia, благодаря ти мила. Много се радвам, че ти хареса. Успешна седмица и на теб!:)

      Изтриване
  10. Ани,направих хляба.Стана без грешка,със страхотна коричка.
    Мисля обаче,че много съм се разглезила с белите хлябове.
    Вкусът на пълнозърнестия е много различен,но ми допадна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че се е получил Нате. И аз пекох днес отново, че другия свърши бързо! :) Така е за любителите на белите хлябове, пълнозърнестият може да не е по вкуса. У дома ядем основно пълнозърнест и сме свикнали.

      Изтриване
  11. Здравей,Ани , имам един въпрос относно хлябчето.Та брашното,което имам е черно,дали ще се получи и трябва ли да направя пропорциите с бяло или ще стане и само от черно.Много ми харесва,а този тип хлябове са ми любими,когато реша да хапна и хлебец.Спокойна нощ от мен.Поздрави Краси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Краси, а какво значи черно брашно? Моето е пълнозърнесто. Препоръчвам ти на Biokorn Weizen- Vollkornmehl, има го в големите вериги като Фантастико например, от там го купувам най-често на био щанда. Самото брашно е Био. С него правя чисто пълнозърнест като този и смесен 50:50 с бяло брашно. Скоро ще кача и видео. В случая ти препоръчвам да ги смесиш. Но непременно си вземи от това брашно, няма да съжаляваш.

      Изтриване
  12. Аничка,благодаря ти за уникалната рецепта ! Превъзходен вкус ! Обожавам черен хляб със сърна и дори мисля,че може да поеми и повечко семена.Обещах ,че вече било какво било с купешките хлябове,Край ! Това е хлабът,който вече е задължителен на масата ни.А препечен в тостера е направо....мммммм.
    поздрави Краси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Красе, ти си виртуоз тези дни, направо си се развихрила. Радвам се, че се е получило и ви се е усладило. Скоро ще кача и видео с рецептата за хляб, само че в мултикукър :) Поздрави и вече само домашен хляб нали?:)

      Изтриване
  13. Разбира се ! Няма две мнения :) От твоите рецепти само мога да се уча,предоставени са много добре и достъпни за всеки,който има желание да се постарае с домашна кухня.Аз съм с две ръце за домашната храна. Само това,което не ми се получи с хлебчето е ,че не ми се залепиха сусамчето и овесените ядки най-отгоре,та се чудех дали трябва да го навлажня съвсем лекичко следващият пътили просто да ги натисна колкото да се полепят.Следващата рецепта от това изобилие е Домашната бисквитена.Спокойна нощ от мен ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси, и на мен понякога не ми се залепват. Опитай да намажеш с малко зехтин отгоре с четчица и може леко да полепнат, но пак падат една част, след като се опече. Напоследък дори не слагам нищо отгоре за по-бързо :)

      Изтриване
  14. Здравейте,запалих се и аз да опитам да направя домашен пълнозърнест хляб.Но искам да ви питам понеже нямам кухненска везна и мисля да смеся типово и пълнозърнесто брашно как да измеря брашното.Бихте ли ми помогнали.Незнам имам едно чаша от 200 гр това 200 гр брашно ли е.Използвам тази чаша като мерилка като правя кекс.

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, когато бързам и аз не меря с везна. Ползвам от тези големите чаши, които са около 200 г вместимост. Ако ще правите наполовина типово, наполовина пълнозърнесто, отмерете една голяма чаша и четвърт за около 250 г от вид брашно. Моят съвет е да смесите бяло с пълнозърнесто. Мисля, че повече ще ви хареса. Успех.

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря много.

    ОтговорИзтриване
  17. Може ли да се направи в хлебопекарна хляба?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, нямам хлебопекарна и ми е трудно да преценя дали няма някаква особеност..

      Изтриване
  18. Отдавна имам желания да пробвам да направя такъв хляб. Имам един въпрос. Може да Ви се стори много глупав, за което се извинявам. Пише, че се оставя да втаса тестото на 50 градуса и после се загрява фурната на 220. През това време на загряване на фурната, тестото в нея ли стои? Предварително БЛАГОДАРЯ за отговора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не вади се и след като загрее отново се пъха без фолиото.

      Изтриване
  19. Здравейте рецептата е много сполучлива получи се мн вкусеен хляб с неустоима.хрупкава коричка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че рецептата за пълнозърнест хляб Ви е харесала Искра. Хлебчето наистина ухае неустоимо вкусно!

      Изтриване
  20. Просто не мога да повярвам, че за първи път правя хляб и се получи прекрасен! Всъщност за първи път изобщо меся, но продуктите са точни и стана с лекота. Сега изстива, ще го разрежа сутринта, но се вижда, че се получи отлично, убедена съм и във вкусовите му качества. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  21. Стана невероятен хляб! Бърза, лесна и страшно вкусна рецепта! Направих го 50/50 бяло и пълнозърнесто брашно и между другото не ми се получи точно тесто, ами по скоро гъста каша, явно съм сложила малко повече вода, но крайният резултат беше впечатляващ. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Поздравления за успешния хляб! Никой не е по-голям от хляба! И знам как се радвате, че ви се е получил. Тестото си става нормално тесто, не е каша, но се радвам, че се е изпекло. Браво!

      Изтриване
  22. Хляба изглежда страхотно, ще го направя задължително. А това на едната снимка на домашно пастетче ми прилича, с което е намазана филийката Или се лъжа ? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да домашно пастетче е. Ето рецептата за него: http://www.vkusnoteka.bg/2013/03/blog-post.html

      Изтриване
  23. Здравейте, а как да процедираме с жива мая? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Досега съм го правила само със суха мая, но според мен би следвало да я разтворите в хладката вода и да я добавите към сухите съставки.

      Изтриване
  24. Скъпа Ани, рецептата ти е прекрасна. Опасявам се обаче, че който консумира това благоуханно печиво ще установи, че то води до маниакална депресия и стерилитет. Не само това- стомашното разстройство с адски колики не спира да ме мъчи вече трети ден и ако не излезна от тоалетната, смятам да се обадя в комисията по контрол на храните, за да забранят тази рецепта. Иначе първите хапки бяха удивителни! Пийте! Честит Ивановден! Хахаха?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако трябва да бъда честна, по-несмислен коментар не бях получавала. :)))

      Изтриване
  25. здравей Ани, благодаря за споделените рецепти. Пробвах преди седмица твоя "Домашен бял хляб" стана страхотен. Сега пробвам и този. Сложила съм го да втасва, но го правя полупълнозърнест със слънчоглед и ленено семе. После ще го поръся със сусам. Нямам от другите семена но мисля че пак ще е интересен. Тестото стана супер, така че не се съмнявам в крайният резултат. Благодаря! ... И другият път ще опитам само пълнозърнест.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рецептите за хлябове са едни от най-трудните. Много се радвам, че моите две рецепти са ви сполучливи. Сигурна съм, че вече честичко ще си ги приготвяте, защото няма по-хубаво нещо от домашното хлебче :)

      Изтриване
  26. Здравейте,
    Искам да попитам дали след като хляба втаса във фурната има нужда пак да се замеси или направо се слага да се пече (след като се увеличат градусите)?
    Благодаря Ви :)

    ОтговорИзтриване
  27. Супер хлебче стана,смесих бяло и пълнозърнесто брашно,благодарности за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  28. Здравейте, аз също направих рецептата за хляба, получи се добре....даже много добре:))), имам един въпрос...като го извадих хляба още топъл от фурната, нормално ли е да усещам повечко аромата на маята, явно после като изстине ще се оправи, друг път като съм правила хляб и по други рецепти...винаги я усещам, може и в мен да е повредата :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, а каква мая ползвахте? Аз ползвам винаги суха на др. Откер и никога не съм имала проблем с мириз.

      Изтриване
    2. Здравейте, не съм много сигурна, тъй като е минало време от питането ми :), мисля ползвах прясна мая, аз ги редувам или пък каквато имам в наличност. От време на време купувам и една френска суха мая, пакетчето е бежаво на цвят, не се сещам името в момента. Благодаря, ще ползвам и аз повече на др. Йоткер:))))

      Изтриване
  29. Здравей, в рецептата ти не пише да се смесва с бяло брашно, а в коментарите чета друго.. В твоята рецепта смесваш ли или само пълнозърнесто брашно използваш ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз го правя и по двата начина. Този хляб от снимката е само с пълнозърнесто брашно.
      Обърквате се от написаното от мен под последната снимка:
      "Ако искате можете да приготвите хляба с 250 г бяло брашно и 250 г пълнозърнесто брашно, всички останали продукти си остават същите. Ще получите много пухкав полу-пълнозърнест хляб, който е и много вкусен."

      Изтриване
  30. Здравейте, пробвах рецептата! Хлябът стана много вкусен, но отвън коричката му стана прекалено твърда. На какво се дължи, че ми е за първи път и не знам какво да поправя? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Цвети,след като извадите хляба можете леко да го напръскате с вода и да го завиете с кърпа и ще поомекне.

      Изтриване
  31. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  32. Здравейте, днес направих хляба. Смесих бяло и пълнозърнесто брашно и стана много хубав. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  33. Здравейте,Много благодаря за рецептата.Получи се много хубав хляб.Сега искам да опитам да го поръся със сусам.Трябва ли с нещо да се намаже или направо се поръсва?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поръсването със сусам направете върху тестото, преди да го изпечете, за да полепне.

      Изтриване
  34. Станислава Кирилова4 януари 2018 г. в 10:00

    Благодаря за хубавата рецепта.Добавих само малко повече семена ,хляба ми стана разкошен.

    ОтговорИзтриване
  35. Здравейте! Рецептата е страхотна и се получи много вкусен хляб. Единствено обема не се удвои достатъчно. Каква може да е причината според вас? Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Държахте ли го на топло, за да втаса? Ако не сте променяли съставките и е бил на топличко трябва да се надигне.

      Изтриване
  36. Разкошен хляб се получава с тази рецепта. Откакто я открих ползвам само нея, но слагам повече семена. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  37. Манник Шамлъян18 февруари 2021 г. в 10:22

    Здравейте, направих първия си домашен хляб по вашата рецепта. Удивени сме положително от резултата. Благодаря за рецептата, обясненията са точни, за да се получи всичко от първия път! Благодаря! Малко разнообразих с брашно от лимец (250) и пълнозърнесто брашно (250) и ядки, каквито успях да набавя. Още веднъж благодаря за страхотната рецепта! Желая успех на Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна идея Манник да направите комбинация от лимен и пълнозърнесто брашно с ядки. Сигурна съм, че сте имали чудесен резулат. Да ви е сладко :)

      Изтриване
  38. Благодаря, Ани. Наистина резултатът е чудесен. Рецептата влиза в тефтерчето ми. Топли и слънчеви дни😊

    ОтговорИзтриване
  39. Добавих малко чесън на прах и повечко кимион, сложих 400 гр. брашно тип 1850 и 100 гр. ръжено брашно. Получи се страхотно вкусен и мек хляб

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много интересни подправки сте добавили. Не би ми хрумнало да добавя кимион. Поздравления!

      Изтриване