Търсене в този блог

неделя, 24 август 2014 г.

Средиземноморски доматен пай с артишок и аншоа

    Представям ви една от трите рецепти, които приготвих специално за моето гостуване на августовския брой на списание "Меню" - Средиземноморски, летен, доматен пай с артишок и аншоа. Изключителна комбинация от вкусове на домати, аншоа, босилек и сирене Манчего върху маслена подложка! Използвах различни по цвят и големина български домати, които му придадоха допълнителен колорит. Горещо ви го препоръчвам :)


Продукти за масленото тесто: 

220 г брашно
125 г студено масло
1 яйце
1 ч.л. сол
2 с.л. студена вода

продукти за плънката: 

3/4 ч.ч. настъргано сирене Манчего (или Пармезан)
3/4 ч.ч. настъргано сирене Моцарела
3 с.л. галета
1 голяма глава  стар лук
2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
шепа листа пресен босилек
шепа листа прясна мащерка
1/4 ч.л. сол
прясно смлян черен пипер
зехтин

1 розов домат
1 зелен домат
3-4 чери домата
1 малък жълт домат
100 г маринован артишок
5 рибки маринована аншоа
зехтин
прясно смлян черен пипер

лилав и зелен босилек 


Сложете в купа брашното. Нарежете маслото на малки кубчета и претрийте с ръце, докато получите маслени трохи. Добавете едно яйце и разбъркайте. Добавете солта и водата и омесете масленото тесто. Увийте го във фолио и го приберете в хладилника за половин час. 
През това време нарежете лука на тънки полумесеци и го задушете в малко зехтин в тигана, докато омекне и добие златист цвят. Оставете го да се охлади и го смесете с настърганото сирене Манчего, Моцарелата, нарязания на ситно пресен лук, изстискания чесън, галетата, босилека, мащерката, черния пипер и солта. Нарежете доматите на кръгчета, с дебелина не повече от 0,5 см, посолете ги и ги поставете върху гевгир, за да се по отцедят. Подсушете ги с кухненска хартия.


Извадете тестото от хладилника и го разточете на тънка кора с диаметър, малко по-голям от размера на формата ви за пай. С помощта на точилката го прехвърлете върху нея и след като хубаво покрие дъното и стените, отрежете излишното. Набодете го с вилица и го охладете за още 20 минути. Загрейте фурната на 180 градуса. Извадете формата, покрийте я с хартия за печене и сложете тежест за печене или боб. Печете 15 минути, след това отстранете хартията с тежестите и допечете за още 15 минути, докато добие златист загар. 
Увеличете фурната на 200 градуса. Разпределете плънката със сирената върху кората. Отгоре подредете, различните по големина, кръгчета домати, редувани с артишока и завършете с аншоа. Поръсете с прясно смлян черен пипер и полейте със струйка зехтин. Печете пая половин час до готовност. Извадете от фурната и поръсете с листенца босилек.

                      

Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Ани, страхотно предложение. И ако искаш вярвай, днес точно разглеждах рецепти за доматен пай. ;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Гали окото този пай,а със сигурност и небцето,много свежо,лятно предложение си подготвила,Ани!

    ОтговорИзтриване
  3. Колко голяма тава

    ОтговорИзтриване