Търсене в този блог

четвъртък, 11 декември 2014 г.

Как да си приготвим домашен кетчуп и картофки Уеджис

    
     Вероятно и вие като мен не купувате кетчуп, въпреки че децата ви го обожават, само защото е много вреден, пълен с консерванти и излишна захар. Заредете децата си с вкусно настроение, направете им, например, принцеси с кашкавал с домашен кетчуп. Приготвя се изключително лесно, а вкусът е страхотен, леко сладникав от меда и много ароматен. Чудите се как ще го направите толкова гладък? И на този проблем имам решение. Пасаторът Tefal Infiny Force ще свърши всичко вместо вас. Необходимо е само да излеете доматения сос в каната, да го пасирате до перфектна гладкост, с помощта на уреда и кетчупът е готов! Налейте го в буркан с капак и го съхранявайте в хладилник няколко дни. Любопитно е да знаете, че Tefal Infiny Force разполага със специална приставка за правене и на домашна майонеза. 
        А сега ще ви дам още една идея, за вкусно настроение и компания на кетчупа, която ще ви накара да си оближете пръстите от удоволствие - картофки Уеджис. Популярни по света и много вкусни, картофките Уеджис не са никак сложни за приготвяне у дома. Стават златисто хрупкави отвън и мекички отвътре, с ароматни подправки. Чудесни за топване в кетчупа. Можете да ги поднесете като гарнитура към пиле или риба, като мен. Повдигнете духа си. Да ви е сладко!



продукти за домашния кетчуп:

200 мл. доматен сос
1/2 глава червен лук
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин
1 с.л. мед
1 с.л. балсамов оцет
1 счукано зърно бахар
черен пипер
сол

продукти за картофките Уеджис:

1 кг картофи
1 с.л. червен пипер
1 с.л. суха мащерка
черен пипер
сол
1/2 ч.л. чесън на прах
5 с.л. зехтин


Загрейте фурната на 220 градуса. Сложете решетката по-високо.


Нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете в зехтина, без да покафеняват. Добавете доматения сос, меда, оцета, и подправките. Кипнете и гответе на бавен огън около 25 минути, докато сместа се сгъсти. Охладете и пасирайте, с помощта на Tefal Infiny Force HB866A. Налейте в бурканче с капак.


Измийте с четка картофите, без да ги белите. Подсушете ги със салфетка. Нарежете ги на половина и след това всяка половина на три парчета. 


Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. В купичка сложете червения пипер, мащерката, чесъна на прах, черния пипер, солта и зехтина и разбъркайте добре. Намажете картофите обилно с тази смес с четка. 
Изпечете картофките Уеджис за около 50 минути на по-горното ниво, като на половината време внимателно ги обърнете с помощта на вилица, за да станат хрупкави и от другата страна. 
Поднесете картофките с домашния кетчуп.




9 коментара:

  1. Ани, задължително ще си топна картофче в домашния ти кетчуп. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно, Ани! И постно. Ще го пробвам тези дни, защото съм на маалки пости.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани чудесни картофки си приготвила, интересно съчетание на подправки в кетчупа.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно е, Ани!
    И поднесено много апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно предложение. Много ми харесаха картофките, Ани!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравословен вариант на нездравословна бърза храна, ще опитам!

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусни картофки, Ани, и така хубаво поднесени с домашен кетчуп!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, Ани!Чудесни са ви нещата , които приготвяте. Какво се разбира под "доматен сос" просто пасирани домати или приготвен чрез термична обработка доматен сос? Продължавайте с толкова приятно приготвени ястия и сладкиши.Савка Борисова съм.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Савка. Много ви благодаря за топлите думи. Под доматен сос разбирайте готов доматен сос от буркан, обработен и редуциран.

      Изтриване