Търсене в този блог

сряда, 31 декември 2014 г.

Празнична торта Гараш

    Весело посрещане на Новата 2015 г. приятели! Пожелавам ви една много здрава, успешна и изпълнена с хубави емоции година, постигнати цели и сбъднати мечти :) 

   Спомените ми с тази торта датират от преди 20 години, когато татко ни водеше в "най-елитната" сладкарница в София за онова време, в хотел Шератон, за да се почерпим с парченце от великата торта Гараш. Спомням си как чакахме на опашка, за да влезем и колко красива беше. А тортата, както всички знаем е невероятно вкусна. Много шоколадова, без глутен, защото блатовете са приготвени само от белтъци, орехи и захар и с божествен шоколадов мус. Не бива да имате притеснения за жълтъците в крема, защото ще ги разбием на водна баня. 
    Убедена съм, че тортата ще остави трайна следа в съзнанието ви. Истинска класика! Нашият десерт в Новогодишната нощ.


Продукти за блатовете (23 см диаметър):

9 белтъка
100 г кафява захар
300 г ситно смлени, сурови орехи

продукти за крема:

200 г масло
9 с.л. натурално какао
9 жълтъка
100 г кафява захар
50 г заквасена сметана

зелен кокос за поръсване
бял шоколад за надписа



Загрейте фурната на 170 градуса.
Измийте и подсушете добре 9 яйца. Отделете в две купи белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте със захарта, докато получите пухкав крем. 


Смелете орехите на ситно и внимателно ги добавете при белтъците на части, като бъркате, с помощта на шпатула


Пригответе си две тави. Вземете хартия за печене, сложете я в тавата и с помощта на ринг, нагласен на 23 см, очертайте кръг. Покрийте го с белтъчната смес, до очертанията. Внимателно си разпределете сместа. Трябва да ви стигне за 4 много тънки орехово-белтъчни платки. 


Печете блата 13-15 минути, до готовност. Не трябва да е твърд, а леко мек, като го извадите, за да не се чупи. Веднага очертайте втория блат и разпределете отгоре белтъчната смес. Изпечете го във втората тава, по същия начин. Изпечете и третия и четвъртия блат. Стойте близо до фурната и следете времето, за да не ги "изпуснете". Охладете ги добре.

Докато блатовете се пекат можете да приготвите крема.
Сложете в тенджерка маслото и пресейте в него какаото. Стопете ги на котлона с непрекъснато бъркане и отстранете.
Разбийте на водна баня жълтъците и захарта, докато станат на крем, около 5 минути. Водата в съда на дъното не бива да завира. По този начин можете да бъдете напълно спокойно, че жълтъците са минали термична обработка. 


Отстранете от огъня и внимателно, на тънка струйка, излейте шоколадовата смес при яйцата. Бъркайте с миксер на бавна скорост, докато сместа стане хомогенна. Накрая добавете и 50 г заквасена сметана с лъжица. Охладете добре муса в хладилник. 

Сглобяване на тортата:


Пригответе си картон или поднос и го захлупете върху първия блат. Обърнете и внимателно отлепете хартията. Стегнете го в ринга. 


Намажете го с фин пласт крем. Тук ще имате нужда от още един чифт ръце. Обърнете върху двете си ръце следващия блат и някой да ви помогне внимателно да отлепи хартията, защото блатовете са много тънки и фини. След това леко го поставете в ринга, върху крема. Намажете и него. По същия начин довършете тортата и с останалите два блата и крем. Намажете я отгоре и си оставете малка част от крема за измазване на другия ден отстрани. Охладете я за една нощ. Прекарайте леко мокър нож по ръба и отстранете ринга. Измажете отстрани със запазения крем. Поръсете по ръба със зелен кокос. Ако желаете изпишете, със стопен на водна баня бял шоколад, 2015 г.



Да ви е сладко!
Ако обичате Гараш, но нямате време да го приготвите, опитайте бързия ми вариант - Фалшив Гараш. 

Източник: http://sugarmouse.club/2014/05/27/garash-cake/

42 коментара:

  1. Ани, желая ти щастливо посрещане на Новата година! Нека тя бъде за теб и прекрасното ти семейство, здрава, спорна и много усмихната!
    А за тортата..., да, това е тортата, тя е несъмнено класика, която даваш възможност всеки да приготви и да си върне онези детски спомени и да се наслади на един несравним вкус! Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, благодаря ти за хубавите пожелания. Весело посрещане и на вас. Много усмивки и хубави емоции през новата година.
      Много ще се радвам, ако опиташ тортата. Прегръдки

      Изтриване
  2. Ани, благодаря ти, че си се доверила на рецептата ми :) Надявам се да ви хареса тортичката. Весело посрещане на новата година, нека да е много щастлива за теб и семейството ти! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, това е така, защото рецептата ти е страхотна и най-много по мой вкус, от всичко, което изчетох като вариации. Хареса ми това, че не е много сладка и че кремът си е със жълтъци, просто предпочетох за мое спокойствие да си ги разбия на водна баня. Благодаря ти за перфектната рецепта. Няма грешка! Весело посрещане на Новата Година. Много здраве и успехи ти пожелавам на кулинарното поприще.

      Изтриване
  3. Прекрасна торта за празничната вечер си избрала, Ани!
    Весело посрещане на Новата година!
    Бъдете здрави и следвайте мечтите си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани. След като я разрежем довечера ще мога да пусна снимка с разрез. Радвам се, че ти харесва. Истинска класика си е тази толкова българска торта. Весело посрещане на Новата Година довечера и на вас. Здраве и късмет ти желая.

      Изтриване
  4. Красота!!! Да ви е много сладко тази вечер, както и цялата година да ви е сладка, усмихната и шоколадова :)
    Иначе, колкото и да ровя в съзнанието си, не се сещам да съм яла някога торта Гараш... От дете силно шоколадовите изпълнения не ме привличат. В сладкарниците налитах на кадаиф, крем пита, ванилови кремчета, баклава, някоя бяла паста :) Но като прочетох съставките на тази торта, определено ми се дояде. Ще направя, докато имаме домашни орехи и ще проверя най-сетне, що за всепризната благина е тази торта :)
    Усмивка и прегръдка от мен, Ани :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мило Тикинце, няма как да не ти хареса. Това си е уникална торта. А ако знаеш само как ти завиждам, че не си падаш по шоколада. :))) Пожелавам ти страхотна година, изпълнена с много положителни емоции, сбирки с приятели от детството и и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ани, весело посрещане на 2015 г.! Сигурна съм, че ще е вкусно, защото си направила един сладък разкош за завършек. :)
    Пожелавам ти много здраве, обич и вдъхновение през Новата година! Бъди все такова усмихнато слънчице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладка Гери, сладка като тортата. :))) Честита Нова Година мила. Пожелавам ви много хубави мигове, усмивки и весели забави. Бъдете здрави.

      Изтриване
  7. Честита Коледа и весело посрещане на Новата година! Ани, прелестна е тортата, една от любимите ми!:))) А ти както винаги си я представила блестящо! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Кате. Бъдете здрави и вие през новата година, всичко друго се постига.

      Изтриване
  8. Честита Нова Година, Ани!
    Нека в дома ви цари любов, здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години Весела. Здраве, щастие и късмет.

      Изтриване
  9. Прекрасна торта!
    За много години! Здраве, щастие, любов и късмет нека винаги да са с теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Вили. Радвам се, че ти харесва. За много години!

      Изтриване
  10. Прекрасна торта. Само за информация още 80-сета година тази торта я предлагаха по всички сладкарници в София.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и за много години. Сигурна съм, че е така, все пак тортата е класика, но моите спомени са, че ходехме със семейството специално, за да я хапваме в сладкарницата на Шератон. Явно там е била много хубава.

      Изтриване
  11. Прекрасна торта, Ани и Да, тя ще остави следа, както всяко твое кулинарно предложение...
    Най-сърдечни пожелания за здраве, любов и благоденствие, вдъхновение, успехи и много сбъднати мечти!
    Здрава и мирна, успешна, щастлива и благодатна Нова 2015 Година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много си мила, благодаря ти. Радвам се, че тортата ти е харесала. Честита Нова година и на вас. Бъдете здрави и щастливи. Много успехи и късмет.

      Изтриване
  12. Много здраве, щастие и красиви усмивки да греят по лицата ви, Ани! Честита да е 2015 година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години миличка. Благодаря ти! Бъди много здрава, винаги така усмихната, силна и прекрасна. Обичам те!

      Изтриване
  13. Честита нова 2015 година,Ани!
    Нека е мирна,успешна,доходна,благодатна,щедра,благословена и много щастлива!
    Здраве и късмет !
    Обич,разбирателство,съпричасност,състрадание,милосърдие и хармония да ни съпътстват през цялата година!
    А тортата заслужава много адмирации,чудесна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти за прекрасните пожелания. За много години. Пожелавам много здраве и благоденствие в дома ви. Бъдете много усмихнати и позитивни. Прегръдки

      Изтриване
  14. Честита Нова Година, Ани! Пожелавам Ви много здраве, щастие и доброта!
    Тортата я правше лека й пръст майка ми. Много я обичам. Все се каня да се пробвам и аз - децата ме подтикват, но много скоро ще я направя. Искам само да попитам от къде мога да си купя от тези картонени подложки.
    Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Надя. Благодаря ви за хубавите пожелания. Желая ви много здрава и успешна година и на вас.
      Подложките купувам от магазин "Змееборец", ул. Кадемлия 6, кв. Редута. Там можете да намерите абсолютно всичко необходимо за сладкарството. Наскоро видях картонени подложки и в Джъмбо.

      Изтриване
    2. Благодаря ви от все сърце!

      Изтриване
  15. Здравей, Ани. Много ми хареса рецептата, но имам въпросхза кафявата захар каква трябва да бъде - тъмно кафявата и ситна Мусковадо или от по-едрата и светло кафява???

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей, Ани. Много ми хареса рецептата, но имам въпросхза кафявата захар каква трябва да бъде - тъмно кафявата и ситна Мусковадо или от по-едрата и светло кафява???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани от по—едрата, светлата.

      Изтриване
    2. Ани от по—едрата, светлата.

      Изтриване
    3. Благодаря за бързия отговор, след няколко часа я почвам и утре ще я дегустираме. Нямам търпение :)

      Изтриване
  17. Не ми се сърдете, но в рецептите за торти и сладкиши мерките са в грамове и милилитри. Нищо не ми говорят изразите ''супена лъжица, чаена чаша'' и т.н. Хубави рецепти публикувате, но мерките Ви са меко казано ''селски''.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз се извинявам, но явно само на вас не ви говорят нищо тези термини. Супената лъжица си е супена лъжица, каквато ползват всички хора, едва ли има нещо неясно тук а когато е ч.ч. упоменавам каква. В случая кое не ви е ясно в тази рецепта? А за термините, които използвате, няма да коментирам, те са достатъчно красноречиви сами по себе си!

      Изтриване
    2. Няма да дебатирам повече, вижда се,че , или не знаете, или ви харесва да упорствате, но в сладкарството всичко се измерва с точност. Яйчни белтъци, жълтъци...и тн, Няма добър сладкар да не го знае. Както лъжиците, така и чашите са с различна вместимост и за това се мерят с везна. Бъдете здрава, човек се учи цял живот !!!

      Изтриване
    3. Здравейте отново, аз не съм сладкар, а любител кулинар и затова измервам продуктите в лъжици и чаени чаши. Ако не ви допада стила ми подминете. Благодаря ви, че си изказахте мнението. Приятен неделен следобед.

      Изтриване
  18. Zdraveyte Ani, az chak sega popadam na vashata torta garash, no neshto me smushtava v recaptata. I az imam spomeni za tazi vkusna torta, a sum ia pravila predi dosta vreme, no dokolkoto si spomniam i blatovete sa kafiavi i v tiah se slagashe kakao. A sushto blatovete se siropirat.....no za sujalenie samo begli spomeni ot receptata imam, dano ia otkria niakoi den i shte spodelia

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Илона,
      на торта Гараш блатовете са белтъчно, орехови, без какао и не се сиропират. Може би се бъркате с друга торта.

      Изтриване
  19. Ива Цветкова28 март 2017 г. в 10:52

    Здравейте, Ани! Много бих искала да направя тази торта за рождения ден на моя приятел! Имам само 1 въпрос формата ми е 28см, а в рецептата е за 23см диаметър. Според Вас с колко да увелича продуктите? За справка само ще спомена, че в същата форма правих тортата Династия по Вашата рецепта 1:1 и стана превъзходна.Благодаря предварително! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ива, единият вариант е да не увеличавате, така ще получите по-ниска торта. Другият е да увеличите с 1/2 продуктите.

      Изтриване
  20. Направих тортата и вместо како сложих шоколад защото имах това в момента. Муса ми стана леко течен...Къде сбъркахх?

    ОтговорИзтриване
  21. Яйца на водна баня НЕ се разбиват така!!!Съда в който разбивате никога не се потапя във водата.А водата трябва да ври под него!!Това е правилната техника!!

    ОтговорИзтриване