Щолен е традиционен, сладък, Коледен хляб в Германия. Много напомня на козунак и панетон. Съдържа захаросани плодове, ядки, сушени плодове и цитрусови корички. Намазва се с масло и се поръсва обилно с пудра захар. Приготвен по-рано и добре съхранен може да издържи до Коледа.
Аз избрах да приготвя моя щолен с марципан, защото много го обичаме. Сушените плодове и ядките също са по избор. Ако желаете разделете готовото тесто за два по-малки щолена, защото моят стана доста голям, цели 1,7 кг. :), но за сметка на това е много ароматен и вкусен.
Марципан можете да си приготвите и у дома, но вече навсякъде се продава готов в големите хипермаркети. Препоръчвам ви този на Лидл и на др. Откер. В Лидл има готови портокалови и лимонови корички. Ами това е. Запретвайте ръкави, за да ви замирише на Коледа:) Лесно е! :)
Продукти:
7 г суха мая
100 г захар
250 мл. прясно мляко
2 яйца
200 г краве масло (+още малко за намазване отгоре)
750 г брашно
щипка сол
2 ванилии
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче
180 г накиснати стафиди в ром или коняк
60 г счукани бадеми
60 г сушени кайсии
100 г сушени червени боровинки
1/2 ч.л. лимонови корички
1/2 ч.л. портокалови корички
120 г марципан
Сложете в купа маята, 1 ч.л. от захарта и добавете затоплено, но не вряло прясното мляко. Разбъркайте и оставете настрана, докато шупне.
В друга купа разбийте яйцата и захарта. Отделно стопете и охладете маслото.
В дълбока купа пресейте брашното и го смесете с подправките, солта и ванилията. Направете кладенче по средата и излейте маята с прясното мляко, стопеното и охладено масло и разбитите яйца. Омесете тесто или го разбийте с приставка за тесто на стационарен миксер за няколко минути. Прехвърлете на плота и го разстелете. Добавете лимоновите и портокалови корички, отцедените, накиснати стафиди, сушените боровинки (ако желаете и тях можете да накиснете предварително), счуканите, не на много ситно, бадеми и нарязани сушени кайсии. Размесете добре тестото, така че да ги разпределите равномерно. Прехвърлете го в купа, покрийте с фолио и оставете тестото да втаса за 2 часа.
Омесете го отново няколко пъти, след това го разстелете на работния плот във формата на овал и натрошете отгоре марципан.
Прихлупете единия край по дължина, така че да покрие марципана и леко го прещипете. Сложете го в тава, покрита с хартия за печене, и го покрийте с фолио да втаса повторно за още 1 час.
Загрейте фурната на 180 градуса. След това го изпечете за един час и ако е необходимо проверете с клечка и допечете за още 10 минути. Намажете топлия щолен обилно с масло и поръсете с пудра захар. Охладете го напълно. Поръсете го обилно с пудра захар и разрежете на филии.
Можете да го увиете във фолио и да го съхраните в кутия или плик на хладно до Коледа.
Да ви е сладко!
Адаптирано от: http://www.kulinarno-joana.com/
Ани, може ли парченце от тази прекрасна вкусотия? :)
ОтговорИзтриванеГери, мила, щоленът вече е история :))) Изяде се светкавично :)) Имаш два варианта - или да чакаш пак да направя или да запретнеш ръкави и сладко да си го топваш в кафенцето :)
ИзтриванеАни ,
ОтговорИзтриванепреди повече от 20 години за първи път опитах щолен , когато бях в Германия.После опитах да направя домашен, но не се получи точно както оригинала.В техните рецепти има много подправки и сушени плодове.Но твоят, съдейки по снимките изглежда чудесно.
Поздрави !
Ели, и в моят има много подправки и сушени плодове. Мама си купи по същото време, когато направих моя, купешки от холандската пекарна. Опита и двата и каза, че няма разлика във вкуса. Бил като купешкия :) А не е труден. Няма да сбъркаш :) Поздрави
ИзтриванеГолям мерак ми е, ма пусто време, не го намирам. Приказен е, Ани!
ОтговорИзтриванеМарте, да ти кажа не отнема време като козунак. Прави се много лесно, само двойното втасване е по-бавно, но аз през това време си свърших сума ти друга работа. Горещо ти го препоръчвам :)
ИзтриванеВкусен и много ароматен! Само че трябва да го скрия доста добре, иначе не може да остане до Коледа! :) Имаме си маниак на тема "щолен"! :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица, Ани!
Тили, мила, ами той и нашият не остана. Кило и 700 г. се изяде за 1 ден точно :))) Толкова е вкусен и ароматен. Благодаря ти. Поздрави
ИзтриванеПоздрави, мила Ани!
ОтговорИзтриванеРецептата ти е страхотна! Много обичам щолен и дълго време си мислех, че се прави трудно. Наистина си права, че всъщност се прави много лесно, а резултатът си заслужава!
Получи се чудесен (сега трудното е да се скрие качествено до Коледа :))
Сърдечни благодарности и прегръдки за весели празници!
Гери
Здравей, Ани!
ОтговорИзтриванеТази година реших и аз да приготвя този любим коледен сладниш. Като нещо, което не съм правила до сега, сметнах че е най- добре да се доверя на твоя вариант, тъй като не ми се е случвало да правя неспилучлива рецепта от твоите. Сега вече е готов, но не знам още какъв е на вкус :) Само се чудя... Не видях къде и кога добавяш захарта на тестото. Аз я сложих при разбиването на яйцата и се надявам да е станало добре. Светли рождественски празници!
Доротея П.
Здравейте Доротея. Много се радвам, че всички опитани рецепти при мен се увенчават с успех! Благодаря ви! Надявам се и щоленът да стане чудесен. Пропуснала съм да спомена захарта. И аз я разбивам с яйцата. Правилно сте постъпила. Стискам палци. Весели празници :)
ИзтриванеЗдравейте, могат ли да се направят малки щоленчета? Мисля да ги опаковам като малки пакетчета за подарък на близките. Колко време е необходимо да се пекат?
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Здравейте и весели празници! Разбира се, че могат да се изпекат мини щолени. Времето за печене би трябвало да е същото, но за всеки случай проверявайте с клечка.
ИзтриванеПравя го по твоята рецепта вече четири поредни години!!!! Любим ми е, Ани!!!!
ОтговорИзтриванеВ момента ми втасва двойна доза♥️🥰😘💐
Ухууу от сега ли започваме със Щолените? :))) Завиждам благородно :)) Да ви е сладко :)
Изтриване